Danas je Dan nacionalne sućuti u Hrvatskoj, dan kada počinje Oliverov ispraćaj

Objavljeno prije 10 mjeseci

Danas se obilježava Dan nacionalne sućuti u Hrvatskoj u povodu smrti Olivera Dragojevića.

Dan nacionalne sućuti, o kojemu je jučer donijela odluku vlada RH, obilježit će se isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

Dan nacionalne sućuti, za razliku od Dana žalosti, ne podrazumijeva otkazivanje ranije planiranih priredbi, rekli su iz vlade. No u Oliverovoj Veloj Luci na sedam dana su otkazana sva događanja.

Umro je u nedjelju

Oliver Dragojević, velikan hrvatske popularne muzike, umro je u nedjelju u splitskoj bolnici u dobi od 70 godina nakon što je izgubio bitku s teškom bolešću.

Iza Dragojevića su ostala 23 studijska albuma, brojne kompilacije, nagrade struke i publike, te koncerti u najpoznatijim svjetskim dvoranama kao što su njujorški Carnegie Hall, londonski Royal Albert Hall, pariška Olympia, Opera House u Sydneyju.

Porijeklom je iz Vele Luke na otoku Korčuli, (rođen 7. decembra 1947.) gdje je proveo djetinjstvo, u Splitu je pohađao muzičku školu. Karijeru je počeo daleke 1963. godine kao pjevač i klavijaturist splitske grupe Batali, no prvi uspjeh doživio je na Splitskom festivalu 1974. kada je osvojio prvu nagradu publike skladbom Ča će mi Copacabana.

Iza sebe je ostavio niz hitova kao što su Skalinada, Malinkonija, Oprosti mi, pape, Vjeruj u ljubav, Piva klapa ispo’ volta, Nadalina (duet s Borisom Dvornikom), Karoca itd., koji su danas evergreeni hrvatske zabavne muzike.

Danas oproštaj

Posljednji ispraćaj Olivera Dragojevića održat će se danas, kada će prvo u 11 sati u HNK Split biti komemoracija, zatim u 18:50 kreće ispraćaj preko Rive sve do Lučke kapetanije, gdje će se u 19:50 sati lijes ukrcati u katamaran za Velu Luku, u kojoj će se sutra u 18 sati na mjesnom groblju sv. Roka po lokalnim običajima obaviti pogreb, doznaje Hina od organizatora ispraćaja i pogreba.

Oko 500 brodica s otoka Hvara i Visa okupit će se večeras između luke Hvar i Paklenih otoka kako bi odale počast Oliveru Dragojeviću dok katamaran s njegovim lijesom bude plovio tim morskim područjem u smjeru Vele Luke na Korčuli gdje je odrastao, doznaje se u Građanskoj inicijativi otoka Hvara i Visa koja priprema tu počast velikom muzičaru.