Ukupno podjela

Dila Seferović: Najlakše je odustati, treba ostati (VIDEO)

Dila Seferović: Najlakše je odustati, treba ostati (VIDEO)

Emisijom uživo iz našeg studija na temu ‘žene ženama’, nastavili smo realizaciju projekta “Ženska strana života”. Naša sagovornica je bila osnivačica udruženja ‘Zumba s Dilom’, Dila Seferović, certificirana zumba trenerica, koja je svoj život posvetila afirmaciji sporta, aktivnosti i angažovanosti prvenstveno žena, ali i muškaraca.

Mjesec januar je protekao kroz temu ‘žene ženama’ u sklopu projekta ‘Ženska strana života’, kojeg Radio Zenit realizuje već četiri mjeseca. I u narednom periodu razgovorarat ćemo sa ženama koje su aktivne u našem društvu i koje svojim angažmanom stvaraju bolje uslove za život za sebe i društvo.

Dila je rođena u Zenici gdje je završila osnovno i srednje obrazovanje, dok je Fakultet za saobraćaj i komunikacije završila u Sarajevu. Čitav život bila je vezana za sportske aktivnosti.

Nakon fakulteta vratila se u Zenicu zbog porodice, a fakultet je bio jedina veza sa Sarajevom. Priča o zumbi počela je sasvim slučajno 2011. godine.

Da li ima dovoljno udruženja u BiH koja brinu o pravima žena?

Pogledajte rezultate

Loading ... Loading ...

“Jedan fitnes trener me zamolio da radim prvi čas na kojem su bile samo žene, jer on nije mogao, pa sam tako ‘probila led’. Sada sam mu zahvalna na tome, jer uživam u ovom poslu kojeg danas radim”.

Ističe da je početak bio jako težak, jer je veoma malo ljudi znalo šta je zumba. Obuku je završila u Zagrebu, gdje je dobila licencu zumba trenerice, što joj je omogućilo da oformi udruženje ‘Zumba s Dilom’, koje je sada poznato na području Zenice.

U sklopu svog angažmana radila je sa brojnim udruženjima, a najdraža je saradnja sa Javnom ustanovom ‘Dom porodica’ Zenica gdje sa štičenicima ove ustanove održava zumba časove.

“Zumba nam svima omogućava da se oslobodimo od stresa, pa bar sat vremena ne mislimo o lošim stvarima. Žene dolaze na zumbu zbog svih drugih aktivnosti kao što je druženje, odmor, bjeg od problema i brojnih drugih razloga”, dodala je Seferović.

Zumbu danas praktikuju i žene koje imaju određene zdravstvene tegobe, te su se odlučile na zumbu kako bi i psihološki ojačale i pobjegle od misli svoje prošlosti.

Brojne humanitarne akcije su iza zeničkog zumba tima, te su u tim akcijama prikupljeni veliki novčani iznosi koji su pomogli za liječenje onih za koga su akcije organizovane.

Naglasila je da aktivnost žene ovisi o njenom položaju u društvu.

“Moraju se pokrenuti, te svojim radom, trudom i djelima boriti za svoj položaj kako bi došle do izražaja. Zaposlena sam, radim u struci, bavim se zumbom, a uz to sam majka i supruga. Uz dobru volju i trud sve se stigne”, dodala je Seferović.

Ističe kako joj je cilj u budućnosti proširiti zumbu, a da je to krenula s novim članovima zumba porodice, instruktoricama Irinom Zahirović i Sandrom Dedić.

Njena poruka svim ženama je da se uključe u one aktivnosti koje će ih učiniti sretnim.

“Cilj svakog posla je da smo sretni i da radimo taj posao s ljubavi. Morate misliti o svom zdravlju i uključiti se u aktivnosti koje će omogućiti dobro zdravlje”, zaključila je Seferović.

Dila Seferović – Ženska strana života

Objavljuje RADIO ZENITČetvrtak, 7. veljače 2019.
Zenica
clear sky
16 ° C
16 °
16 °
93 %
1.5kmh
0 %
uto
25 °
sri
25 °
čet
27 °
pet
29 °
sub
20 °

Posljednje objavljeno