Don Ante Brajko iz Mostarske katedrale: Večeras ćemo se moliti da Haški sud bude pravedan

Objavljeno prije 1 godina

Molitva za šest haških optuženika, bivših čelnika samoproglašene Herceg-Bosne najavljena za večeras u Katedrali u Mostaru izazvala je oštre rekacije u javnosti.

Kritičari smaraju da se radi o zloupotrebi vjere u političke svrhe. Prlić i ostali su u provostepenoj presudi pred Haškim sudom osuđeni za zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Fra Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu smatra da je organiziranje molitve za Prlića i druge izdaja vjere.

“Trebali bi da organiziraju skup za žrtve. Vjera služi istini i dobru, a ne nekom navijaju. Ovdje se radi o instrumentalizaciji vjere i pretvaranju vjere u instrument nacionalne politike, a to je ništa drugo nego izdaja vjere”, kazao je fra Babić, govoreći o organiziranju molitvenog skupa za haške optuženike.

S druge strane, don Ante Brajko iz Mostarske katedrale ne vidi ništa loše u molitvenom skupu zakazan za utorak navečer. Ne radi se, kaže, o političkom već o vjerskom skupu. Molitva u katedrali se organizira svaku večer, pa tako će biti i u utorak, kada se će se moliti za Prlića i ostale.

„Mi ćemo se moliti da presuda bude pravedna. U prvom redu jer su to pripadnici našeg naroda. Reći ćemo: ‘Neka sud bude pravedan’, a naravno, kada se molim, molit ću da ih sud i oslobodi, iako naravno, mi ne određujemo šta će se desiti“, kaže don Brajko u komentaru za agenciju Patria.

„Uvijek se treba moliti. Teba se moliti za one koji su grješnici, da se preobrate. Isus kaže da se treba moliti i za svoje neprijatelje“, dodaje.

Na pitanje kako gleda na žrtve, don Brajko kaže da je „jasno da zločin osuđuje, i nikada ga nije pravdao, ali, dodaje, „zločin ipak nekome treba dokazati prije nego ga se osudi“.

„Samo Bog ima pravedan sud, a ljudi mogu pogriješiti u presudama“, kaže don Brajko.

„Mi se molimo uvijek i za žrtve. Jer, kada se misa prikazuje uvijek kažemo: ‘Sjeti se Gospodine svih koji su umli’. Jer, Isus nije umro samo za kršćane, već za cijeli svijet, i to je temeljna postavka. Osim toga, svako ko čini zlo prema čovjeku on je neprijatelj“, zaključuje don Brajko.

Haški tribunal 29. novembra donijet će drugostepenu presudu u predmetu protiv bivšeg premijera samoproglašene Herceg-Bosne Jadranka Prlića i još petorice nekadašnjih zvaničnika i pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO). Prvostepena presuda u ovom predmetu donesena je 29. maja 2013. godine, nakon čega su sve strane uložile žalbu. Prvostepenom presudom Haški tribunal osudio je šestoricu zvaničnika nekadašnje Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora za ratne zločine. Jadranko Prlić tada je osuđen na 25 godina zatvora, a bivši ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina.

Komandanti Glavnog štaba HVO generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.

Poziv na večerašnji molitveni skup u Mostaru uputilo je „Udruženje Hrvatsko srce nade“, „Odjel za branitelje HVO Domovinskog rata HNS-a“ i „Zaklada za pružanje pravne pomoći HVO-a“.