23 C
Zenica
Ponedjeljak, August 19, 2019

Ukupno podjela

Donald Trump će zabraniti Huawei u SAD-u

Donald Trump će zabraniti Huawei u SAD-u

Američki predsjednik Donald Trump trebao bi ove sedmice potpisati izvršni nalog kojim se američkim kompanijama zabranjuje korištenje telekomunikacijske opreme onih kompanija koje predstavljaju rizik za nacionalnu sigurnost, javlja Reuters.

Nalog kojim se utire put zabrani poslovanja s kineskom kompanijom Huawei razmatra se već više od godinu dana, ali je u više navrata odgođen, tvrde izvori upoznati sa situacijom koji su zamolili da ostanu anonimni. Dodali su kako bi naredba mogla biti ponovno odgođena.

Predsjednik se namjerava pozvati na Međunarodni zakon o hitnim ekonomskim ovlastima (International Emergency Economic Powers Act, IEEPA) koji mu daje ovlasti reguliranja trgovine u slučaju prijetnje nacionalne krize, prenosi Index.hr.

Prema izvorima, nakon naloga ministarstvo trgovine trebalo bi, u suradnji s drugim vladinim agencijama, izraditi plan za provedbu odredbe.

Ako predsjednik potpiše izvršni nalog, odredba će biti provedena u iznimno osjetljivom trenutku kada su odnosi između Kine i Sjedinjenih Država napeti zbog međusobnih povećanja carina.

Washington vjeruje da bi Kina mogla špijunirati SAD opremom koju je proizveo Huawei Technologies, treći najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu. Huawei je u više navrata negirao te navode.

Zenica
clear sky
23 ° C
23 °
23 °
43 %
1kmh
0 %
pon
30 °
uto
31 °
sri
27 °
čet
25 °
pet
22 °

Posljednje objavljeno