15 C
Zenica
Četvrtak, Septembar 19, 2019

Ukupno podjela

Donosimo vam 10 savjeta za uspješan početak svakog novog jutra

Donosimo vam 10 savjeta za uspješan početak svakog novog jutra

Donosimo vam 10 savjeta za uspješan početak svakog novog jutra

“Mi smo ono što stalno radimo. Izvrsnost, dakle, nije čin, već navika. ”- Aristotel

Jeste li ikada primijetili kada vaše jutro počinje u bjesnilu – odgodite svoj alarm, preskočite doručak i izjurite kroz vrata – ostatak vašeg dana čini se da odražava i raspoloženje kaosa? Ton vašeg jutra odredit će ton vašeg dana, tako da je vrijeme da počnete s planiranjem.

Kada formirate zdravo uobičajeno ponašanje za jutro, postavite dan za uspjeh. Bilo da ste svjesni njih ili ne, stalno radite pod navikama (i dobrim i lošim). One su sastavni dio vašeg svakodnevnog života, prenosi Chopra. Dio razvijanja zdrave navike, je postati intencionalan s njom. Većina navika se formira jer su jednostavne ili na putu najmanjeg otpora. Ako želite kultivirati pozitivne navike, onda ćete možda morati uložiti neke namjerne napore u njihovo formiranje dok ne postanu druga priroda.

To posebno vrijedi za jutarnje navike. Ono što kultivirate ujutro utječe na to kako se osjećate, ponašate i razmišljate tokom ostatka dana. Evo 10 jednostavnih navika koje možete dodati u svoju jutarnju rutinu, kako biste osigurali da se osjećate, djelujete i razmišljate u svom najvećem potencijalu do kraja dana – i dana koji dolaze.

Ostanite isključeni iz tehnologije

Ako prva stvar koju radite kada se probudite je provjeriti vaš smartphone za poruke ili e-poštu, vi radite sami sebi loše. Odmah kultivirate reaktivni način razmišljanja, umjesto proaktivnog. To će uzrokovati da svoj dan započnete u obrambenom stanju, a ne kao mjesto unutarnjeg mira i kontrole.

Umjesto toga, pokušajte ostati odvojen od tehnologije za prvi sat svog dana kako biste mogli započeti dan sa svjesnošću sadašnjeg trenutka i pozitivnim fokusom.

Hidratacija

Pijenje čaše vode ujutro nakon sati bez gutljaja dobar je način da hidratizirate svoje tijelo. Ayurvedska tehnika dodavanja limuna u toplu čašu vode pomaže u uklanjanju toksina iz vašeg probavnog trakta koji se možda nakupio preko noći. Također pruža dobar izvor vitamina C, osvježava dah, podupire gubitak težine i potiče metabolizam i probavu. Dakle, pijete vodu ujutro za zdrav i osvježavajući početak dana.

Vježbajte optimizam i zahvalnost

Prije nego što uopće ustanete iz kreveta, ostavite si nekoliko minuta da se nasmijetei uvježbate zahvalnost. Kada se nasmiješite, to signalizira vašem mozgu da oslobodi neurotransmitere (dopamin, endorfine i serotonin) koji podižu vaše raspoloženje. Oni opuštaju tijelo i snižavaju broj otkucaja srca. Ko ne bi želio započeti svoj dan na ovoj pozitivnoj poruci?

Dok se smijete, počnite razmišljati o tome za što ste zahvalni. Istraživanja su pokazala da se zahvalnost za smanjenje stresa smanjuje i poboljšava raspoloženje. Dakle, dodavanje jednostavne svakodnevne prakse zahvalnosti sjajan je način za početak jutra.

Počnite tako što ćete uzeti jednu minutu u krevetu prije nego što se uzdignete da razmislite o jednoj osobi i jednoj prilici za koju ste zahvalni u vašem životu.

Sredite svoj krevet

Tim Ferriss, autor i voditelj podcasta (Tim Ferriss Show) intervjuirao je više od stotinu vrlo uspješnih ljudi različitih profila i vještina, te u različitim industrijama. Uvijek pita: “Koja je tvoja jutarnja rutina?” Usput je sakupio pet navika koje je ugradio u svoju jutarnju rutinu, a jedan od njih jeste da sada sređuje svoj krevet.

Može izgledati kao gubitak vremena, nevažan ili nepotreban (samo ćete ga ponovno koristiti noću), ali izrada vašeg kreveta je jednostavna akcija koju možete poduzeti ujutro i koja vam omogućuje da započnete svoj dan – i koji bolji ton postaviti od osjećaja ponosa i postignuća? Uzimajući naplatu i dovršavajući jednostavne zadatke, dobit ćete temelj za sve više i više.

Meditacija

Uključivanje neke vrste prakse svjesnosti kao što je meditacija u vašu dnevnu jutarnju rutinu može pomoći da se oslobodite i trenirate svoj um i emocije. To onda utječe na to kako reagirate na izazove tokom dana.

Tokom meditacije je također sjajno vrijeme da postavite svoju namjeru za taj dan. Kada dobijete jasnu sliku o tome kako želite da vaš dan ode ili što želite osjetiti ili postići, možete donijeti jasne odluke koje stvaraju život koji zaista želite živjeti.

Imajte na umu gdje početi? Ovo je jednostavna meditacija koju možete obaviti ujutro:

Uđite u udoban sjedeći položaj i podesite tajmer na pet minuta.
Zatvorite oči i usredotočite se na dah.
Udahnite kroz nos za četiri točke, zadržite za četiri točke i izdahnite kroz nos za osam točaka.
Svaki put kada primijetite kako vaš um luta, nježno ga vodite natrag da se usredotočite na svoj dah.
Kad se tajmer isključi, otpustite brojanje, ali ostanite sjediti zatvorenih očiju na trenutak. Postavite namjeru za svoj dan i zamislite sebe kako se slažete s tom namjerom.
Otvorite svoje oči, povucite ruke do neba, a zatim nastavite sa svojim danom, noseći sa sobom mirnu energiju i namjeru.

Vježba

Bilo da se radi o jednostavnoj rutini joge, brzoj šetnji s vašim ljubimcem, brzom setu-upovima i push-upovima, ili udaranjem u teretanu kako biste odradili sinoćnji obrok, započinjući dan pokretom energizira tijelo i um. Odredite koju vrstu vježbe je za vas i rasporedite je. To ne mora biti komplicirano, dugo ili intenzivno, ali imati neku vrstu tjelesne aktivnosti ujutro će vam protjecati krv i pomoći u smirivanju svakog mentalnog ćaskanja. Možete čak i prebaciti kakvu vrstu vježbe radite svaki dan kako biste održali svoju rutinu zanimljivom.

Sredite se

Stavljanje vremena i truda u svoj izgled pomaže u izgradnji samopouzdanja. Kada se osjećate “sređeni”, manje je važno brinuti se tokom dana.

Dakle, tuširajte se, operite lice, umijte zube, čistite kosu, češljajte kosu, nanesite losion i primijenite bilo koje druge higijenske navike koje će vas učiniti dobrim zbog sebe. To može uključivati ​​odabir vaše odjeće prethodne noći-šta god čini da se osjećate kao da se brinete o svom zdravlju, izgledate privlačno i osjećate samopouzdanje.

Zdravo doručkujte

Vjerojatno ste čuli da je doručak najvažniji obrok toga dana. Kada nađete vremena za zdrav doručak (vitke bjelančevine, zdrave masti i cjelovite žitarice), imat ćete više energije tokom dana i veću sposobnost fokusiranja i koncentracije.

Imati popis obveza spreman za osvajanje

Odvojite nekoliko minuta da zapišete popis obveza za dan koji slijedi. Zatim odredite prioritete tako da popis na dan sadrži samo 3 do 5 stvari – poredane po prioritetu kako biste bili sigurni da ćete najprije riješiti najvažnije stvari.

Pisanje niza vaših „zadaća“ umjesto da ih držite u zraku u vašem umu pomaže u jasnom mentalnom razgovoru. Također, dajte sebi osjećaj svrhe svaki dan kada znate što trebate učiniti. I postoji nešto zadovoljavajuće u uklanjanju zadataka na vašem popisu – to zaista kultivira osjećaj postignuća.

Naspavajte se

Ovo posljednje nije navika za vaše jutro. Međutim, prije nego što se možete nadati da ćete primijeniti nove, zdrave jutarnje navike, trebali biste imati temelj dobro opuštenog tijela i uma. Način na koji se osjećate dok ste budni ovisi djelomično o navikama spavanja. Ako se osjećate omamljeno, razdražljivo ili iscrpljeno, možda nećete dobiti dovoljno kvalitetan san.

Tokom sna vaše tijelo radi na održavanju zdravog funkcioniranja mozga i održavanju vašeg fizičkog zdravlja. Zapravo, spavanje igra tako važnu ulogu u vašem tjelesnom blagostanju, mentalnoj jasnoći i kvaliteti života u toku nedostatka sna. Količina varira od osobe do osobe, ali obično to znači manje od 6 do 8 sati ugodnog sna svake noći. Nenaspavanost može imati negativne učinke na vaše zdravlje – i koliko dobro mislite, reagirate, radite, učite i slažete se s drugima.

Kada započnete dan nakon noćnog sna, probudit ćete se u osjećaju pomlađenosti i spremnosti za dan, počevši s vašim novim jutarnjim navikama.

Donosimo vam 10 savjeta za uspješan početak svakog novog jutra
Zenica
broken clouds
15 ° C
15 °
15 °
54 %
3.1kmh
75 %
čet
13 °
pet
13 °
sub
19 °
ned
24 °
pon
18 °
Donosimo vam 10 savjeta za uspješan početak svakog novog jutra

Posljednje objavljeno