Dvije predstave BNP-a gostuju u Vinkovcima

Objavljeno prije 2 godine

Bosansko narodno pozorište Zenica sa svoje dvije predstave putuje u Vinkovce, gdje će u petak, 07. aprila u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić“ Vinkovci odigrati predstavu „Nakaze“ prema tekstu Lutza Hübnera, u režiji Emina Hajrića.

Predstava „Nakaze“ u fokus stavlja mlade ljude koji pokušavaju pronaći sebe i kojima se svakodnevno postavlja pitanje da li ih mediji iskorištavaju ili oni iskorištavaju medije.

U predstavi igraju glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Lana Džehverović-Zablocki, Siniša Vidović, Snežana Vidović i Selma Mehanović. Kostimografiju za predstavu potpisuje Nađa Sinić, scenografiju Mensur Begičević, dok je dizajn zvuka povjeren Igoru Kasapoviću.

U subotu, 08. aprila, također, u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić“ Vinkovci će biti izvedena predstava za djecu „Pingvin“ prema tekstu Lane Šarić, u režiji Miroljuba Mijatovića, a u okviru 22. vukovarskog lutkarskog proljeća.

„Pingivin” je predstava o usamljenom dječaku-pingvinu koji živi na vrhu ledenog brijega, u hladnom dvorcu i druži se sa nekoliko svojih Ja, što znači da je jedini stanovnik dvorca. Tu je i njegov nacrtani pas, te veliki portret djeda.

Glumačku ekipu predstave čine Zlatan Školjić, Anđela Ilić, Lana Zablocki Ermina Nišić-Kurevija, te polaznik Dramskog studija, Tahir Kavaz. Za likovno oblikovanje predstave zadužena je bila Ena Begićević, a scenski pokret Emina Stojšić.