Rezultati velike studije francuskih znanstvenika pokazali su da ekstremno prerađena hrane dovodi do preuranjene smrti.
Povećanjem udjela ovih namirnica u prehrani za samo 10 posto rizik od preuranjene smrti povećava se za 15 posto.
Radi se o pretjerano obrađenim i visokokaloričnim namirnicama s previše soli, šećera, ugljikohidrata, zasićenih masti, pojačivača okusa i ostalih aditiva od kojih su neki kancerogeni.
Riječ je uglavnom o jelima u čijem su industrijskom procesu proizvodnje korišteni procesi poput hidrogenizacije.
Ne smiju se zaboraviti ni jela s dodanim bojama, emulgatorima, pojačivačima okusa i ostalim aditivima. Mnogi sadrže vrlo malo vitamina i vlakana.
Otprije je poznato da ekstremno prerađena hrana povećava rizik od razvoja kroničnih bolesti, karcinoma, dislipidemije i arterijske hipertenzije.
Tim francuskih znanstvenika prošle godine je proučavao utjecaj konzumiranja prerađene hrane na razvoj karcinoma.
Za razliku od ekstremno prerađene, minimalno prerađena hrana i nakon obrade zadržava i izgled i nutrijente.
Studija francuskih znanstvenika provedena je između 2009. i 2017. godine, a u njoj je sudjelovalo oko 45.000 ispitanika.
Znanstvenici su ustanovili da ekstremno prerađenu hranu češće konzumiraju skupine ljudi s nižim primanjima.
Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.