EU podržala Nacrt sporazuma o Brexitu

Objavljeno prije 6 mjeseci

Države članice EU dale su političku podršku nacrtu sporazuma o izlasku Velike Britanije koji je u ime Unije dogovorio glavni pregovarač Michel Barnier.

Vijeće za Opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili evropskih poslova zemalja članica, sastalo se kako bi raspravljalo o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, nakon što je ispregovaran nacrt sporazuma o izlasku i nacrt političke deklaracije o budućim odnosima.

Jedinu rezervu imala je Španija koja je rekla da ne može dati podršku nacrtu sporazuma bez novih garancija u pogledu Gibraltara, teritorija koji pripada Velikoj Britaniji, a na koji Španija polaže pravo.

Čelnici 27 zemalja članica okupit će se u nedjelju na vanrednom summitu u Briselu na kojem bi trebali potvrditi nacrt sporazuma.

Britanska vlada je prihvatila nacrt sporazuma, ali još je upitno hoće li dobiti podršku u parlamentu. Dobar dio zastupnika vladajuće Konzervativne stranke nije zadovoljan predloženim sporazumom i traži da se o njemu još pregovara.

S druge strane, EU27 isključuje mogućnost otvaranja novih pregovora o već dogovorenom nacrtu sporazuma.

Što se Evropske unije tiče, preostaje još riješiti pitanje prelaznog razdoblja, tokom kojeg će Britanija nastaviti poštovati evropska pravila, ali više neće biti članica niti će moći utjecati na donošenje odluka unutar EU-a.

Za sada je predviđeno da prelazno razdoblje traje do kraja 2020. godine, ali prema diplomatskim izvorima, Barnier navodno namjerava predložiti da se to produži na dvije godine.

Britanska premijerka Theresa May rekla je da se prelazno razdoblje mora u svakom slučaju završiti do sljedećih izbora u Velikoj Britaniji, predviđenih polovinom 2022. godine.