20 C
Zenica
Subota, August 24, 2019

Ukupno podjela

Evropska sedmica robotike po prvi put se obilježava u BiH i to u Zenici

Evropska sedmica robotike po prvi put se obilježava u BiH i to u Zenici

EU Robotics Week (ERW) projekat je namijenjen promociji robotike, programiranja i STEM edukacije u gradovima Evrope.

ERW je osnovan 2011. godine na Evropskom forumu za robotiku, te se od tada jednom godišnje, ove godine u periodu od 17. do 26. novembra, obilježava sedmica robotike širom Evrope i održavaju se radionice, predavanja, takmičenja, izložbe – bilo šta što bi omogućilo da se robotika i tehnologija predstave što široj populaciji i prvenstveno djeci. Naravno, događaji nisu ograničeni samo na jednu sedmicu, ali ih se najviše planira baš za ovu sedmicu.

“Do sada EU Robotics Week nije organizovan u BiH i čvrsto vjerujem da imamo potencijala i zainteresovanih sugrađana, djece iz osnovnih i srednjih škola i da je vrijeme da se na EU sceni prepozna naš potencijal”, izjavila je Zeničanka Maja Hadžiselimović, nacionalni koordinator B&H za projekat EU Robotics Week, i dodaje:

“S obzirom da se bavim robotikom i da sam uključena u par EU Horizon2020 projekata, svjesna sam značaja ovakvih događaja i ulaganja u STEM edukaciju i čvrsto želim da promijenim činjenicu da je do sada Bosna i Hercegovina bila van statistike održanih događaja. Prošle godine, održano je preko 800 događaja unutar EU Robotics Week sedmice širom Evrope i cilj je da ove godine bude više od 1000 događaja. Vjerujem da B&H može biti dio ove statistike”.

Ove godine Maja aktivno radi na tome da organizuje u nekoliko gradova u BiH radionice za djecu i naravno, jedan od gradova je Zenica. Radionica u Zenici će se održati 20.11. u suradnji sa ICC centrom iz Zenice, BH Futures Foundation i SPARK school Mostar. Datumi za Mostar, Sarajevo, Tuzlu, Sanski Most i Banja Luku (moguće i još par manjih gradova) se dogovaraju.

Na radionicu će biti pozvana sva djeca našeg grada, učenici, studenti i svi koji su zainteresovani da nauče nešto o LEGO robotima, mBot robotima, egzoskeletima, te programiranju Arduina.

Posebni gosti će biti članovi udruženja za djecu sa poteškoćama u razvoju “Svijet u slikama” Zenica koji su prvo udruženje u BiH koje će u svakodnevni rad sa djecom uključiti mBot robote.

Zenica
thunderstorm with rain
20 ° C
20 °
20 °
88 %
1.5kmh
40 %
sub
16 °
ned
25 °
pon
25 °
uto
27 °
sri
28 °

Posljednje objavljeno