Evropski radnici napuštaju Veliku Britaniju zbog Brexita

Objavljeno prije 4 mjeseca

Posljedice Brexita već se osjećaju na brirtanskom tržištu rada, dok je broj judi iz Evropsk unije koji rade u toj zemlji opao u rekordnom broju.

Nacionalni zavod za statistiku saopćio je u utorak sa je broj državljana EU koji rade u Britaniji od prošle godine opao za 132.000, zaključno sa septembrom, na 2,25 miliona. To je najveći pad broja radne snage u godišnjem periodu otkako su se počeli registrovati takvi podaci u 1997.

Takvi podaci djelomično se mogu pripisati i ekonomskim pomacima u drugim zemljama tokom proteklih nekoliko godna. Izgleda da je, ipak, glasanje o napuštanju EU u junu 2016. najviše uticalo na takve trendove. To ne samo da je dovelo do pada vrijednosti funte što je učinilo Britaniju manje atraktivnom ekonomskom destinacijom, nego je i stvorilo veću neizvjesnost oko budućeg statusa evropskih radnika u Britaniji.

“Nagli pad broja migrantskih radnika iz EU tokom protekle godine pokazuje da britansko tržište rada već počinje da se mijenja i prije Brexita”, izjavio je Stephen Clarke, visoki ekonomski analitičar u fondaciji Resolution.

Državljani EU koji žive u Britaniji u neizvjesnosti su zbog svojih radnih prava nakon glasanja o Brexitu, koje je uglavnom bilo potaknuto brigama oko imigracije. Jedna od glavnih povlastica članstva u 28-članom bloku je sloboda za njegove građane da se kreću i rade bilo kuda unutar EU, prenosi Associated Press.