Ukupno podjela

Evropski radnici napuštaju Veliku Britaniju zbog Brexita

Evropski radnici napuštaju Veliku Britaniju zbog Brexita

Posljedice Brexita već se osjećaju na brirtanskom tržištu rada, dok je broj judi iz Evropsk unije koji rade u toj zemlji opao u rekordnom broju.

Nacionalni zavod za statistiku saopćio je u utorak sa je broj državljana EU koji rade u Britaniji od prošle godine opao za 132.000, zaključno sa septembrom, na 2,25 miliona. To je najveći pad broja radne snage u godišnjem periodu otkako su se počeli registrovati takvi podaci u 1997.

Takvi podaci djelomično se mogu pripisati i ekonomskim pomacima u drugim zemljama tokom proteklih nekoliko godna. Izgleda da je, ipak, glasanje o napuštanju EU u junu 2016. najviše uticalo na takve trendove. To ne samo da je dovelo do pada vrijednosti funte što je učinilo Britaniju manje atraktivnom ekonomskom destinacijom, nego je i stvorilo veću neizvjesnost oko budućeg statusa evropskih radnika u Britaniji.

“Nagli pad broja migrantskih radnika iz EU tokom protekle godine pokazuje da britansko tržište rada već počinje da se mijenja i prije Brexita”, izjavio je Stephen Clarke, visoki ekonomski analitičar u fondaciji Resolution.

Državljani EU koji žive u Britaniji u neizvjesnosti su zbog svojih radnih prava nakon glasanja o Brexitu, koje je uglavnom bilo potaknuto brigama oko imigracije. Jedna od glavnih povlastica članstva u 28-članom bloku je sloboda za njegove građane da se kreću i rade bilo kuda unutar EU, prenosi Associated Press.

IzvorFena
Zenica
clear sky
15 ° C
15 °
15 °
87 %
1kmh
0 %
sub
28 °
ned
29 °
pon
26 °
uto
23 °
sri
23 °

Posljednje objavljeno