Ukupno podjela

Filter od klime čistite sedmično sapunom i vodom

Filter od klime čistite sedmično sapunom i vodom

Pravilno čišćenje sprečava infekcije i produžava vijek trajanja klima-uređaja. Oni koji se ne čiste redovno mogu uzrokovati opasne bolesti poput legionele, a uzrokuju i astmu te alergije.

Servis klima-uređaja obavite godišnje, prije sezone hlađenja, a sami ga možete čistiti svaki mjesec, savjetuju stručnjaci.

Dobrim održavanjem klima-uređaja produžavate im vijek trajanja i štedite novac

“Filtere možete čistiti i svake sedmice ako u kući imate puno tepiha, ljubimaca ili pušite. Otvorite uređaj i pogledajte koliko se prašine “ulovilo”. Ne čekajte da vam iz klime počne izlaziti neugodan miris, jer tad je kasno i morat ćete zvati servisera”, upozoravaju stručnjaci.

Klima-uređaji koji se ne čiste redovno mogu uzrokovati opasne bolesti poput legionele, a uzrokuju i astmu te alergije.

“Sredstva za čišćenje isparivača djeluju antibakterijski. Samo dobro pošpricajte isparivač i ostavite da djeluje 15 minuta. Vratite oprane i osušene filtere te zatvorite uređaj. Sredstva ne treba ispirati vodom, nego samo upalite klimu na hlađenje na nekih 10 do 15 minuta. Tako će se sredstvo isprati iz ćelija i otići u kadicu u kojoj se skuplja kondenzat pa i nju dezinficirati”, objašnjavaju majstori.

Dodaju da postoje i tabletice za kadicu, koje u većini uređaja možete sami umetnuti. Kadica se nalazi ispod isparivača, a tokom sezone hlađenja tableta će se u njoj otapati i ubijati bakterije.

Upozoravaju se vlasnici da ne biste trebali dirati vanjsku jedinicu uređaja. Nju možete iščetkati metlicom ako se na izmjenjivač okrenut prema zidu ulove prašina i pelud. Nemojte je otvarati, rastavljati ni prati. To će obaviti stručnjak tokom redovnog servisa.

Otvorite poklopac Isključite klimu iz struje. Otvorite poklopac klima-uređaja. Čut ćete “klik” sa svake strane.

Pronađite filtere u klima-uređaju Vidjet ćete dva manja ili jedan veći filter, ovisno o klima-uređaju. Neki još imaju i dodatne zeolitne ili grafitne filtere. Njih treba mijenjati jednom godišnje.

Izvadite filtere i operite ih Filtere izvadite te operite tušem i blagim sapunom za ruke. Ostavite da se u potpunosti osuše. Nikako ih ne vraćajte mokre u uređaj.

Poprskajte sprejom Poprskajte isparivač nekim od sredstava za čišćenje klime po izboru. Pričekajte 15-ak minuta prije vraćanja filtera.

Vratite filtere i uključite klimu Vratite suhe filtere, zatvorite poklopac uređaja i uključite klimu desetak minuta na opciji hlađenje.

Zenica
clear sky
24 ° C
24 °
24 °
64 %
1.5kmh
0 %
pet
24 °
sub
25 °
ned
27 °
pon
25 °
uto
26 °

Posljednje objavljeno