Ukupno podjela

Forum građana Zenice o neprovođenju istrage protiv ArcelorMittala Zenica

Forum građana Zenice o neprovođenju istrage protiv ArcelorMittala Zenica

Predsjedništvo Foruma građana Zenice je na svojoj sjednici održanoj 28.02.2018. godine razmatralo Obavještenje Eko foruma Zenica o Naredbi Kantonalnog tužilaštva ZDK o neprovođenju istrage protiv privrednog društva ArcelorMittal Zenica i njegovih odgovornih lica, zbog krivičnih djela onečišćenje okoliša iz čl. 303 stav 1 i 2 KZ F BiH i onečišćenje okoliša napravama iz čl. 304 KZ F BiH, jer navodno ne postoje osnovi odgovornosti.

Smatramo da su građani Zenice najvjerodostojniji svjedoci postojanja enormnog zagađenja, koje je drastično veće od dozvoljenog, a što je suprotno svim propisima i evropskim standardima i čije posljedice evidentno utiču na zdravlje i život građana Zenice.

Neshvatljivo je da KT ZDK ne prepoznaje ovo nezakonito ponašanje i ne vidi odgovornost ovog privrednog društva i njegovih odgovornih lica.

Sasvim je jasno da ni građani Zenice a ni Eko forum, ne traže zabranu obavljanja djelatnosti ovog privrednog društva, nego njegovo postupanje u skladu sa propisima koji regulišu ovu oblast, te kažnjavanje odgovornih koji su prekršili te propise.

Stoga, Forum građana Zenice podržava Eko forum u ovim aktivnostima i njihovom nastojanju da se poštuju propisi i pravni sistem ove države.

Zenica
few clouds
27 ° C
27 °
27 °
36 %
2.6kmh
20 %
pet
20 °
sub
28 °
ned
29 °
pon
25 °
uto
24 °

Posljednje objavljeno