FOTO: DF Zenica o smjeni Draženke Subašić u Skupštini ZDK

Objavljeno prije 2 godine

Kantonalni odbor Demokratske fronte Zeničko-dobojskog kantona danas je održao konferenciju za novinare povodom aktuelnih dešavanja u Skupštini Zeničko-dobojskog-kantona.

Radi se o tome da je prekinuta sjednica kolegija Skupštine na kojem je trebala biti zakazana 40. sjednica Skupštine, jer predloženi dnevni red nije dobio podršku na Kolegiju od strane trenutne skupštinske većine (SDA, SBB, HDZ).

Nakon prekida, aktuelni zamjenici predsjedavajuće Jasmin Duvnjak (SDA) i Ivo Tadić (HDZ) su održali sastanak gdje su donijeli odluku o tome da Draženka Subašić (DF) više nije predsjedavajuća Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, nakon čega je imenovan Jasmin Duvnjak za novog predsjedavajućeg najvišeg zakonodavnog tijela Zeničko-dobojskog kantona.

“Odluka koju su donijeli Jasmin Duvnjak i Ivo Tadić nije u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, Ustavom Zeničko-dobojskog kantona, ali i poslovnikom o radu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. O tome da je riječ o neustavnoj i nezakonitoj odluci upozoreni su i od sekretara Skupštine koji je sačinio zapisnik sa ove sjednice”, istakla je Subašić.

Predstavnici Kantonalnog odbora Demokratske fronte smatraju da je ova odluka nelegalna i nelegitimna, te da ovakvo donošenje odluka predstavlja grubo kršenje i ustava i zakona ove države na svim nivoima vlasti.

“Zeničko-dobojski kanton je jedini kanton koji u ovom sazivu ima 39 održanih sjednica, te je iste Draženka Subašić organizovala i vodila, a ovo sada apsolutno nije u skladu sa Ustavom Zeničko-dobojskog kantona i Poslovnikom o radu Skupštine. Na ovaj način vladajuća većina je smjenila jedinu ženu sa političke funkcije na vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, te narušila i nacionalni senzibilitet u smislu da premijer Kantona i predsjedavajući Skupštine Kantona budu iz reda različitih naroda i različitih političkih opcija”, kazao je Hajrudin Žilić, povjerenik DF-a za ZDK.

Na današnjoj konferenciji je istaknuto kako će Demokratska fronta u narednom periodu nastojati da građane upozna sa dešavanjima u izvršnoj vlasti, te da ukažu na brojne propuste koji se dešavaju na svim nivoima vlasti u BiH.