FOTO: Laboratorij INZ-a uspješno akreditovan po ISO 17025 standardu

Objavljeno prije 2 godine

Laboratorijske analize hrane predstavljaju jednu od ključnih djelatnosti Instituta za zdravlje i sigurnost hrane. Kako bi ovaj institut ostvario ciljeve iz svoje vizije bilo je neophodno opremiti mikrobiološki laboratorij.

Proteklih dana laboratorij je uspješno prošao akreditacijski audit i time postao akreditovani laboratorij po MEĐUNARODNOM standardu ISO 17025. ISO/IEC 17025 je standard koji daje opće zahtjeve za kompetentnost ispitnih i kalibracionih laboratorija. Nastao je iz ISO/IEC Vodiča 25 (ISO Guide 25), koji je izdala Međunarodna organizacija za standardizaciju 1999. godine. Standard ISO/IEC 17025 se diektno odnosi na laboratorije koje izdaju rezultate ispitivanja ili kalibracija.

Preostaje nam da sačekamo okončanje formalne procedure u državnoj akreditacijskoj agenciji da to postane i zvanično. Treba napomenuti da je naš laboratorij i do sada radio po istom standardu, ali je sada to i potvrđeno od strane tročlanog stručnog tima BATA-e.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica nastao je spajanjem Zavoda za javno zdravstvo i Veterinarskog zavoda. Kao vodeća zdravstvena ustanova u oblasti javnog zdravlja na našim prostorima raspolažemo visokokvalificiranim kadrovima, opremom, te uspješno primjenjujemo nove tehnologije, zakone i pravilnike za potrebe naših korisnika. Briga o javnom zdravlju predstavlja veliku odgovornost, stoga potenciramo stalni razvoj, u cilju ispunjenja
zahtjeva najnovijih standarda.

INZ je stručna ustanova iz oblasti zaštite i unapređenja zdravlja, kroz visokostručnu specijalističku djelatnost oslonjenu na najnovija saznanja i mogućnosti savremene dijagnostičke tehnologije. Vizija razvoja Instituta je biti vodeći u državi na polju zaštite i unapređenja zdravlja ljudi i životinja, kao i zaštite poslovnih partnera od rizika u vezi sa zdravljem njihovih korisnika.

Po okončanju formalnih procedura, te dobijanju certifikata o akreditaciji, blagovremeno ćemo obavjestiti naše građane, javnost i poslovne partnere.

Više na: https://www.zenit.ba/foto-laboratorij-inz-a-uspjesno-akreditovan-po-iso-17025-standardu/

Posted by RADIO ZENIT on 27. April 2017