Francuska policija se sprema za nove proteste “žutih prsluka“

Objavljeno prije 2 mjeseca

U centralnom francuskom gradu Bourgesu, ali i prijestonici Parizu, zatvorene su prodavnice zbog mogućeg sukoba između “žutih prsluka“ i policije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pariz se priprema devetu subotu zaredom za antivladine proteste. Vlada Francuske rasporedila je 80.000 pripadnika sigurnosnih snaga na pariškim ulicama, a ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner u petak je zaprijetio demonstrantima da se neće tolerisati vandalizam i nasilje. Pariška policija posebne sigurnosne mjere provodiće oko vladinih zgrada i u bulevaru Champs-Elysees, koji je bio poprište žestokih sukoba perošlog mjeseca.

Tokom sedmice “žuti prsluci“ su preko društvenih mreža pozivali na masovne proteste u Bourgesu, gdje su lokalne vlasti zabranile okupljanje u centru grada koji ima oko 70.000 stanovnika. Dozvoljeno je, pak okupljanje u perifernim dijelovima.

Tokom božićnih i novogodišnjih praznika pokret “žutih prsluka“ je vidno oslabio, ali izgleda da se ponovo “budi“, uprkos ustupcima koje je napravio francuski predsjednik Emmanuel Macron. No, demonstranti zahtijevaju korijenite ekonomske i političke reforme.