15 C
Zenica
Ponedjeljak, Juni 17, 2019

Ukupno podjela

Genetika ne određuje čovjekov životni vijek

Genetika ne određuje čovjekov životni vijek

Nova naučna istraživanja pokazala su da genetika ima znatno manji utjecaj na dugovječnost čovjeka od nego što se ranije pretpostavljalo, javlja Anadolu Agency (AA).

Grupa naučnika je za centar “Calico & Ancestry” uradili opsežno istraživanje na bazi porodičnih stabala koja obuhvataju više od 400 miliona ljudi.

Najvažniji zaključak do kojeg su naučnici došli je da nasljednost nema važnost koja joj se ranije pridavala kod određivanja životnog vijeka čovjeka.

Naučnici su koristili metod istraživanja koji spaja matematičke i statističke modele i analizirali su životni vijek ljudi koji su živjeli u dva prethodna stoljeća.

U izvještaju istraživači navode kako postoji znatno veća sličnost životnog vijeka supružnika, nego je to slučaj s njihovim najbližim srodnicima te navode da i to potvrđuje da nasljedni faktor nije presudan za to koliko će koji pojedinac živjeti.

Ranija istraživanja davala su genetici od 20 do 30 postotni faktor u određivanju dugovječnosti ljudi, a protagonisti novog istraživanja tvrde da je riječ o faktoru koji ima manje od deset posto utjecaja.

Detaljni rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu “Genetics“.

IzvorAA
Zenica
clear sky
15 ° C
15 °
15 °
87 %
1.5kmh
0 %
pon
20 °
uto
22 °
sri
25 °
čet
26 °
pet
26 °

Posljednje objavljeno