Ukupno podjela

Glumica BNP-a dobitnica Specijalnog priznanja u Nišu

Glumica BNP-a dobitnica Specijalnog priznanja u Nišu

Višestruko nagrađivana glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Faketa Salihbegović-Avdagić je osvojila Specijalno priznanje na 53. festivalu glumačkih ostvarenja igranog filma „Filmski susreti Niš“ za ulogu dementne majke u filmu „Meso“, režisera Saše Hajdukovića i scenariste Nikole Pejakovića, koja je dodijeljena na samom zatvaranju, 31. avgusta na Ljetnoj pozornici Niške tvrđave.

Nagrade na 53. festivalu „Filmski susreti Niš“ je dodijelio Stručni žiri koji je radio u sastavu: glumica Ana Sofrenović, glumica Bojana Maljević i glumac Tihomir Stanić.

Povodom niške premijere filma, glumica Faketa Salihbegović-Avdagić je izjavila kako je uloga u filmu „Meso“ zaista predstavljala izazov za nju, baš zbog toga što je morala u par scena prikazati jedan razvojni put tog lika od jedne potpuno normalne žene koja čvrsto stoji iza svojih stavova i brani svoje imanje, svoj posao i svoju porodicu, do pada te iste jake žene pod uticajem demencije, koja mijenja njen svijet.

Naime, pedeset i treću godinu za redom, Filmski susreti u Nišu su jedna od najvažnijih regionalnih filmskih manifestacija koja afirmiše glumce kao umjetnike, ali i dramske profesionalce, čime je još značajnija činjenica da je Specijalnu glumačku nagradu u Zenicu donijela Faketa Salihbegović-Avdagić, čime se odaje i priznanje značaju i kvalitetu ansambla Zeničkog pozorišta.

Zenica
broken clouds
18 ° C
18 °
18 °
93 %
1kmh
75 %
pet
25 °
sub
27 °
ned
26 °
pon
25 °
uto
26 °

Posljednje objavljeno