Grabar-Kitarović otvorila hrvatski konzulat u Vitezu

Objavljeno prije 10 mjeseci

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je u utorak u Vitezu hrvatski konzulat, koji je u tom bh. gradiću smješten kako bi pružao konzularne usluge za gotovo 100.000 osoba koje žive na području 12 općina središnje Bosne, prenosi Hina.

“Nadam se da će ovo biti hrvatsko sidro u središnjoj Bosni”, kazala je Grabar-Kitarović tijekom svečanog otvaranja, podsjećajući kako je ovo događaj koji se dugo očekivao i zagovarao, jer je riječ o konkretnoj pomoći brojnim Hrvatima, ali i svim drugima koji žive u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Podsjetila je kako su problemi ljudi u središnjoj Bosni slični onima u krajevima poput onih u Hrvatskoj, a riječ je o depopulaciji, odlasku mladih i poteškoćama u povratku prognanih.

“Nadam se da ćemo, u suradnji s vlastima Bosne i Hercegovine, to popraviti”, kazala je hrvatska predsjednica, poručivši kako je budućnost Hrvata iz Bosne i Hercegovine u ostanku i opstanku u toj zemlji.

Dodala je kako je za to potrebna pozitivna društvena klima te najavila kako će Hrvatska sa svoje stane nastaviti podupirati hrvatski narod, ali i Bosnu i Hercegovinu kao državu na putu prema Europskoj uniji.

“Čvrsto vjerujemo da je naša zajednička budućnost upravo u Europskoj uniji”, navela je Grabar-Kitarović, poručivši Hrvatima u središnjoj Bosni kako će Hrvatska i dalje biti uz njih, i to ne samo kroz djelovanje novog konzulata nego i kroz sve drugo što rade hrvatski dužnosnici.

“Hrvatska će do tada biti uz vas ne samo kroz ovaj konzulat nego i [kroz] sve drugo što rade hrvatski dužnosnici”, dodala je.

Svečanom otvorenju hrvatskog konzulata nazočio je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović te veliki broj dužnosnika s državne te lokalnih razina vlasti.

Predsjednik bh. entiteta Federacija BiH Marinko Čavara poručio je kako je riječ o realiziranju davno danog obećanja, koje je sada realizirano “zahvaljujući državnicima u Hrvatskoj, koji razumiju stanje u Bosni i Hercegovini i u središnjoj Bosni”.

Prema njegovim riječima, konzulat u Vitezu nije tek administrativna pomoć nego bitna potpora ljudima u središnjoj Bosni koji tamo žive i žele opstati unatoč svim kušnjama u prošlosti, jer je to sredina čiji gospodarski razvitak nudi perspektivu.

“Narodu u Bosni i Hercegovini ovdje ne treba štap za pecanje niti poduke kako se peca nego potpora na europskom putu”, kazao je Čavara, pozvavši i hrvatsku predsjednicu da u takvim nastojanjima istraje.

Hrvatska u predstojećem razdoblju planira otvoriti konzulat i u Livnu, jer tom području gravitira gotovo 90.000 osoba koje imaju hrvatsko državljanstvo.

Hrvatska predsjednica boravi u dvodnevnom radnom posjetu Bosni i Hercegovini.

Prije dolaska u Vitez u ponedjeljak je boravila u Mostaru, a nakon toga je otputovala u Orašje, u posjet Posavskom kantonu.