Harvey Weinstein napokon progovorio, optužila ga i Salma Hayek

Objavljeno prije 12 mjeseci

Osramoćeni holivudski producent Harvey Weinstein konačno je nakon više mjeseci optužbi za seksualno zlostavljanje, koje su stizale na njegov račun, prekinuo šutnju i odgovorio posljednjoj glumici u nizu. Čini se da je optužba slavne Salme Hayek, koja je napisala da je ‘on njezino čudovište’, kap koja je prelila čašu.

Hayek je u srijedu u kolumni za The New York Times otkrila da se Weinstein prema njoj godinama ponašao kao prema ‘komadu mesa’, a na snimanju filma ‘Frida’ natjerao ju je da snimi scenu seksa s drugom ženom. No, producent je zanijekao da je ikad tjerao glumicu na lezbijski seks.

‘G. Weinstein se ne sjeća da je vršio pritisak na Salmu da odglumi bespotrebnu scenu seksa s kolegicom, a i nije se nalazio na snimanju filma’, stoji u priopćenju koje je poslao njegov glasnogovornik, piše Daily Mail. On, pak, tvrdi da se samo zauzeo za Hayek u tom projektu jer su neki drugi producenti za glavnu glumicu htjeli tada popularniju Jennifer Lopez.

Ovo je drugi put da se Weinstein oglasio nakon što su u listopadu protiv njega počele pljuštati optužbe za seksualno zlostavljanje. Prvi je put u listopadu odgovorio na optužbu glumice Lupite Nyong'o koju je pokušavao zavesti dok je bila gost u njegovoj kući i dok su mu žena i djeca bila kod kuće. Tad je izdao podugačku ispriku i molio ‘drugu šansu’, nakon čega se prijavio u kliniku za liječenje ovisnosti o seksu u Arizoni.

Hayek je detaljno opisala kako se producent ponašao: ‘Svašta je tražio od mene, ali na svaki njegov zahtjev kategorički sam rekla ‘ne’ – htio se tuširati sa mnom, ili me barem gledati dok se tuširam, nudio mi je masažu, pa mi je predlagao da me njegov prijatelj masira, i to potpuno gol, čak me pitao smije li me oralno zadovoljiti… Nakon što sam sve od navedenog odbila, zaprijetio je kako će me ubiti… Vrijeđao me pred svima na setu. On je pravo pravcato čudovište.’

Dodala je i kako ju je Weinstein natjerao da snimi scenu seksa s drugom ženom, prijeteći joj da neće objaviti biografski film o slikarici Fridi Kahlo ako gola ne snimi scenu seksa. Pristala je, ali itekako se, tvrdi Hayek, mučila da zadatak odradi kao profesionalka, što inače jest. ‘Tijelo mi se počelo nekontrolirano tresti. Plakala sam ‘kao kišna godina’, ne zbog golotinje, nego zbog činjenice što smo se ta druga glumica i ja morale skinuti zbog tipa kao što je Harvey. Pila sam tablete za smirenje, to je bio jedini način da preživim poniženje, povraćala sam i plakala’, napisala je Salma.

U priopćenju je Weinstein negirao sve navedeno.

‘G. Weinstein smatra Salmu Hayek prvorazrednom glumicom i angažirao ju je na nekoliko svojih filmova, među ostalima ‘Bilo jednom u Meksiku’, ‘Dogma’ i ‘Studio 54’. Bio je jako ponosan na njezinu nominaciju za Oscara u filmu ‘Frida’ i nastavlja podržavati njezin umjetnički rad. … G. Weinstein se ne sjeća da je vršio pritisak na Salmu da odglumi bespotrebnu scenu seksa s kolegicom, a i nije se nalazio na snimanju filma. No, to je bio dio priče jer je Frida Kahlo bila biseksualka, no puno važnija scena seksa odglumljena je između Hayek i Geoffreyja Rusha (koji je u filmu glumio Lava Trockog). … Nijedna Salmina optužba nije točna i svi koji su svjedočili spomenutim događajima imaju drugačiju sliku o njima.’