Završena hitna sjednica Gradskog vijeća Zenice

Objavljeno prije 2 godine

Na današnjoj sjednici je usvojen  zaključak da se uputi zahtjev Skupštini ZDK hitno donese relevantnu odluku na osnovu preuzete obaveze, da Grad Zenica obezbijedi u imovini potrebnu garanciju, i zadužuje se Gradonačelnik da sa Premijerom ZDK nađe rješenje vezano za projekat. 

11:00 “Rok o produženju roka za dobijanje kredita ne možemo produžiti. Dat ćemo im svu garanciju koju možemo dat. Veoma sam ljut na ljude iz Zenice koji su protiv dobivanja Plave vode. Ne mogu nikako da shvatim zbog čega je ovaj projekat sad problem”, izjavio je Kasumović.

10:41 “Neki jedno pričaju za govornicom, a drugo rade. Naše kolege u Skupštini ZDK se trebaju ponašati zenički. Danas nemamo političke volje iz Sarajeva da riješi probleme ovog grada”, izjavio je Mehić.

10:40 “Pored grijanja i problema sa strujom od neki dan, sada rješavamo i problem vode. Pitam se da li nam treba opet da se ponovi '92”, izjavila je Jasna Alibašić.

10:34 “SDA jeste za Plavu vodu i ovaj projekat će biti realizovan. Treba pokazati sposobnost da se riješi zadatak koje je GV dalo Gradonačelniku.”, izjavio je Kozlić.

10:29 “Zaista mi nije jasno kako do sada ovo nije realizovano. Poskupljenjem vode smo nametnuli građanima da se ovaj projekat realizuje. Voda će u dva navrata poskupiti. Zamolio bi da pokušamo svi zajedno riješiti ovaj projekat”, rekao je Mladen Simić

10:27 “Ljudi koji sjede u Zenici i piju kafu a iz drugih su gradova i u Vladi su Kantona su protiv rješavanja problema u Zenici. I moram naglasiti da ni jedna stranka nije zaslužna za realizaciju ni jednog projekta već samo građani”, izjavio je Sanjin Aldobašić.

10:24 “Zaključkom sa prošle sedmice sam bio ubijeđen da će se realizovati ovaj projekat. Ne mogu i ne želim da vjerujem da neko osporava ovaj projekat i da nećemo dobiti podršku Kantona. Preko svojih kolega iz stranke ćemo opet predložiti danas da dobijemo podršku za ovaj projekat”, izjavio je Ekrem Tuka.

10:22 “Raspravljali smo 2014. godine o povećanju cijene vode. I dan danas bez obzira na sve cijena vode se neće povećavati. Neka Kahriman smanji svoje plate i plate svojih radnika”, izjavio je Ćosić.

10:20 “Ja sam za ovaj grad od ‘92 kada sam žrtvovao svoj život za razliku od nekih. Onakvom ishitrenom odlukom zbog kladionica ćemo ostati bsz sredstava. Dajmo sve snage upregnuti da realiziramo ovaj projekat”, izjavio je Keleštura.

10:17 “Meni ne trebaju vijećnici koji uz pomoć kladionica vrši pritisak na druge vijećnike gospodine Keleštura. Ako vama ovo nije vanredo ja razumijem vas jer imate paušale i kladionice. Nudimo svu imovinu ovoga grada za ovaj projekat.”, izjavio je Kasumović.

10:13 “Mi ovdje dođemo na sjednicu bez potrebnih materijala. Nemamo nikakvu alternativu i moramo podržati Plavu vodu. Narod treba da zna da nema ništa od ukidanja paušala ako uđemo u ovaj projekat i čak će se i povećati cijena. Spustimo lopticu. Ne može se založiti imovina već novac. Treba da zamolimo Kanton da nam da garanciju za kreditno zaduženje”, izjavio je Mensud Keleštura.

10:10 “Sramota me ovakvih sjednica. Sve ovo što su danas građani imali vidjet nas je i dovelo do ovoga da nas gledaju pod dekama u kućama. Dajte da krenemo radit. Slažem se da ne dobijamo materijale za sjednicu ali ako je nešto hitno dajte da radimo.”, izjavio je Sanjin Aldobašić.

10:09 “Nadam se da je vrijeme da krenemo na konkretnu diskusiju. Plava voda je projekat za koji smo svi za”, izjavio je Jasmin Hodžić.

10:05 “Teško se pripremiti i za sjednicu kada nemamo prave i informacije. Imovinom ViK-a možemo garantovati za ovaj kredit jer je imovina preko 29 miliona KM. Zenica je u zemlji u kojoj je sistem neuređen. Pitanje je da li možemo uzeti dva kapitalna projekta da realizujemo. “, izjavio je Almir Babajić.

10:03 “Ja ću uvijek zakazivati hitnu sednicu kada ima potreba za tim. Vaše priče Kozliću meni ne treba press jer mediji traže da govorim. Želim narodu da kažem da su SDA i HDZ su osovine zla.”, kaže Kasumović.

09:55 “Vidi li iko ispred vijećnika ikakav materijal? Mi smo tačku dnevnog reda saznali maloprije. Mi ovdje nismo dobili ni zaključak koji je usvojen na prošloj sjednici. Rad GV se ne zasniva na tome da li vjerujemo ili ne. Gradsko vijeće se polako pretvara u cirkus.Ovo je zamišljeno kao privatna prsss konferencija Fuada Kasumovića. Ovaj posao za Plavu vodu će biti završen. Rahmetli Smajlović bi ove poslove radio u tišini i razgovarao sa svima. Trebaviše raditi, a ne samo pričati priče”, izjavio je Spahija Kozlić.

09:51 “Ogriješili ste se na prošloj sjednici graďonačelniće zbog Mirsada Čizme. Taj čovjek je veliki humanista. Mi možemo nekretninama dati garanciju za Plavu vodu. Imamo stadion”, izjavio je Ćosić.

09:45 “mi iz Gradske uprave sve dokumentima ćemo dokazati. Gospodine Ekreme imate puno pravo da pokažete humanost i odreknete se naknade tako da nas ova sjednica neće toliko koštati. Finansijska slika ovoga grada se u ovoj godini neće promijeniti. Ni jednu marku u ovom projektu neće učestvovati Vlada ni Skupština ZDK. Ne tražimo od njih nikakva sredstva. Neće ta sredstva vraćati oni već građani Zenice. “, kaže Kasumović.

09:31 “Iako ste iznijeli mnogo teških optužbi i neistina bit ću smiren. Sazivanjem ove Sjednice došlo je do narušavanja poslovnika. Ova sjednica će koštati građane 4 do 5 hiljada KM. Nije korektno i ljudski da sve što je loše u ovom gradu prepisujete SDA. Mnogobrojni projekti su urađeni u ovom gradu. Po zakonu o dugu Vlada ZDK je dužna dati garanciju. Šta je problem da i mi damo garanciju? Jasmin Duvnjak je izuzetno pošten i korektan momak. Čistog srca. Predlažem da se prolongira rok za dobivanje kredita. Rekli su nam iz Kantona da im nikad nije dostavljen bilans grada i tražim da se dostavi ova dokumentacija Kantonu.”, Ekrem Ćosić.

09:15 “Pozivam vas na veliku ozbiljnost i vas i mene su građani izabrali. Molim vas da ostavite stranke po strani. Projekat Plave vode je 40 godina želja Zeničana. Mi pijemo vodu iz Babinog potoka. Maligna oboljenja su i zbog vode, a ne samo zbog zraka. 31. marta 2014. godine su potpisali dokument za projekat Plava voda. Tada su potpisali dokumente za koji su znali da Zenica nema potencijal za kredit. Skoro 5 miliona je do sada skupljeno. U ovoj varijanti da Skupština ne prihvati ovaj projekat građani su dovedeni u zabludu. Ja sa ovim projektom nemam ništa i ovo je projekat bivšeg Gradonačelnika i Gradskog vijeća. Ovaj kredit i projekat je dva puta potpisan. Moram naglasiti da će grad biti u velikim problemima jer će imati veliku štetu. Ovim projektom bi riješili i otpadne vode. Najbolje advokate ću angažovati da tuže ZDK. Mi smo četvrti grad u BiH i neozbiljno je da se ova tačka stavi na sjednicu. Jasmin Duvnjak i Miralem Galijašević su krivi za ovo uz stranku HDZ”, izjavio je Fuad Kasumović na otvaranju sjednice.

Aktuelni problemi u realizaciji kapitalnog projekta Regionalnog vodovoda “Plava voda” bit će na dnevnom redu današnje hitne sjednice Gradskog vijeća Zenice.

Nakon što su dogovoreni načini finansiranja tog projekta, kojim će se osigurati dovoljna količina vode za potrebe nekoliko gradova u srednjoj Bosni, zbog nedefiniranih obaveza aktivnih sudionika u realizaciji projekta i nepravovremeno provedenih aktivnosti projekt je ponovno doveden u pitanje.

Za regionalni projekt “Plava voda” vrijedan 22 miliona eura, kojim će značiti dovod pitke vode u Zenicu, Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovaču, ranije su osigurana kreditna sredstva kod dvije evropske banke. Za angažiranje dijela sredstava, koja su obezbjeđena kreditnim putem, još uvijek nije dogovoreno ko će u skladu sa Zakonom o dugu, zaduživanju i garancijama Federacije BiH, da osigura instrumente za kreditno zaduženje neophodno za realizaciju projekta Regionalnog vodovoda “Plava voda”, a rok je kraj januara.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, koja bi trebala biti jedan od sudionika u realizaciji tog značajnog projekta, razmatrala je zaključak Gradskog vijeća Zenice i izjasnila se da podržava projekt “Plava voda”, ali da će u daljim procedurama kreditnog zaduženja i obezbjeđenja povrata kredita i dalje insistirati na poštivanju zakonskih procedura.

Vijećnici Gradskog vijeća Zenice trebali bi da na današjoj hitnoj sjednici daju odgovore i ponude nova rješenja administrativne i finansijske problematike u realizaciji projekta “Plava voda”.

Za danas je zakazana i sjednica Skupštine ZDK-a na kojoj bi također trebalo da bude govora o projektu “Plava voda”, jer dio poslanika traži da se ta tema uvrsti u dnevni reda skupštinskog zasjedanja.