Hoće li BiH podržati Palestinu i izgubiti finansijsku podršku SAD

Objavljeno prije 12 mjeseci

Generalna skupština Ujedinjenih naroda u četvrtak će raspravljati o rezoluciji protiv odluke SAD kojom je Jeruzalem priznat za glavni grad Izraela. Generalna skupština UN-a broji 193 člana, među kojima je i BiH.
U ovom trenutku nema naznaka kako će naša zemlja glasati.

Vanredna skupština UN-a sazvana je na zahtjev arapskih i muslimanskih zemalja koje se snažno protive američkoj odluci o Jeruzalemu.

S druge strane, američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je da će SAD uskratiti finansijsku pomoć zemljama koje podrže ovu rezoluciju.

“Oni uzimaju stotine miliona, pa čak i milijarde dolara, a glasaju protiv nas”, rekao je Tramp.

Američka ambasadorica u UN-u Niki Hejli rekla je da će Amerika „zapisivati“ koje su države glasale za rezoluciju, dajući tako jasno do znanja da će to uticati na odnos Vašingtona prema tim državama.

U rezoluciji se ne spominju SAD, ali se navodi da bi sve odluke o Jeruzalemu trebale biti poništene.

Amerika je 6. decembra postala prva država koja je priznala Jeruzalem za glavni grad Izraela nakon čega je uslijedila serija protesta u muslimanskim državama.

Osim toga, većina ostalih ne-muslimanskih država, poput zemalja zapadne Evrope, također se usprotivila Trampovoj odluci.

One smatraju da status Jeruzalema treba biti riješen kroz izralsko-palestinski dijalog, a ne jednostrano.

Muslimanske zemlje su predložile rezoluciju protiv ovog poteza Vašingtona u Vijeću sigurnosti UN-a ali su SAD na nju uložile veto.

Nakon toga Turska i Jemen sastavljaju rezoluciju za Generalnu skupštinu, u kojoj nema veta.

Rezolucija nije obavezujućeg karaktera.