16 C
Zenica
Nedjelja, Juni 16, 2019

Ukupno podjela

Hrvatski ministar odbrane prijavljen za ratni zločin

Hrvatski ministar odbrane prijavljen za ratni zločin

Advokat Dušan Bratić podnio je Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije kaznenu prijavu protiv hrvatskog ministra obrane i potpredsjednika hrvatske Vlade Damira Krstičevića i suučesnika zbog sumnje da su 1995. ubili 81 civila srpske nacionalnosti, piše beogradska Politika.

Bratić zastupa bivšeg pilota JNA Ljubomira Bajića koji je raketirao Banske dvore u jesen 1991. godine, zbog čega se protiv njega u Zagrebu vodi istraga.

Politika prenosi tvrdnje da je Krstičević bio zapovjednik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske koja je sudjelovala u raketiranju kolone srpskih izbjeglica u mjestu Bravnice, kod Jajca, u BiH, 12. i 13. septembra 1995. godine.

Prema pisanju lista, srpski civili ubijani su pucnjima iz vatrenog oružja i ispaljivanjem raketa iz raketnog bacača na izbjegličku kolonu koja se kretala putem Donji Vakuf – Jajce, kako prenosi Hina.

Bratić u kaznenoj prijavi tvrdi da su Krstičević i suučesnici, čija se imena ne navode u agencijskoj vijesti, počinili dva kaznena djela – ratni zločin protiv civilnog stanovništa i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Zenica
clear sky
16 ° C
16 °
16 °
93 %
0.5kmh
0 %
ned
28 °
pon
19 °
uto
20 °
sri
25 °
čet
26 °

Posljednje objavljeno