Imate li dovoljno “vitamina sunca” u organizmu?

Objavljeno prije 11 mjeseci

Dnevne potrebe vitamina D su različite kod svakog čovjeka. One zavise od stila života, godina i prehrambenih navika. Glavni izvor vitamina D je sunce, a značajni izvori su i različite namirnice i suplementi.

Nedostatak vitamina D javlja se kod nedovoljnog izlaganja suncu, neadekvatne prehrane ili oštećenja bubrega.

Također, niska razina vitamina D povezuje se s ubrzanom progresijom karcinoma, povećanim mortalitetom, dijabetesom i drugim zdravstvenim problemima. Istraživanje sveučilišta Harvard pokazalo je da milijardu ljudi u svijetu pati od manjka ovog vitamina.

Zato se potrudite redovito jesti namirnice bogate vitaminom D, a tokom sunčanih dana odvojite barem 20 minuta za izlaganje sunčevim zrakama. Ako pak živite u područjima s dužim periodima bez sunca, razmislite o suplementaciji vitamina D, savjetuje womansday.com.

Nedostatak vitamina D se još naziva i hipovitaminoza D. Simptomi hipovitaminoze D su depresija, hroničan umor, gubitak tjelesne težine, dijabetes, bolesti srca i osteoporoza.

Hipovitaminoza D se obično dijagnosticira mjerenjem koncentracije 25-hidroksivitamina D u krvi (kalcidiol), koji je prekursor aktivnog oblika, 1,25-dihidroksivitamina D. Nedostatak vitamina D utječe na mineralizaciju kostiju te uzrokuje bolesti omekšanja kostiju – kod djece uzrokuje rahitis, a kod odraslih osteomalaciju.

Evo u kojim namirnicama možete pronaći “vitamin sunca”: gljive, jegulja, losos, jogurt, mlijeko, tunjevina, sok od narandže, sardine, goveđa jetra i jaja.