Ukupno podjela

Ivo Rosa smijenio Merona u procesu protiv Karadžića

Ivo Rosa smijenio Merona u procesu protiv Karadžića

Međunarodni sud u Hagu odlučio je da portugalski sudija Ivo Rosa zamijeni američkog sudiju Teodora Merona u Apelacionom vijeću u procesu protiv Radovana Karadžića, saopšteno je iz tog suda.

Tom odlukom Apelacionog vijeća suda završen je pravni spor između sudija Merona i Žan-Kloda Antonetija, drugog sudije po starješinstvu, o tome ko ima pravo da imenuje novog sudiju, prenosi Fena.

Apelaciono vijeće to pravo je dalo Meronu, koji je predsjednik sudskog Mehanizma, pravnog nasljednika Haškog tribunala.

Spor je nastao kad se Meron, poslije zahtjeva Karadžićeve odbrane za njegovo izuzeće zbog navodne pristrasnosti, sam povukao iz Apelacionog vijeća i na svoje mjesto imenovao sudiju Rosu.

Sudija Antoneti, kao i Karadžićeva odbrana, smatrali su da je na Antonetiju da, poslije Meronovog povlačenja iz predmeta, imenuje njegovog zamjenika.

Apelaciono vijeće je presudilo da, iako se povukao iz procesa protiv Karadžića, Meron, kao predsjednik suda, zadržava pravo da imenuje sudiju u Apelaciono vijeće.

Time je Apelaciono vijeće praktično učinilo bespredmetnom odluku kojom je sudija Antoneti, istovremeno, na zahtjev Karadžićeve Odbrane, još jednom izuzeo Merona.

Spor sudija u Karadžićevom predmetu nastao je pošto je Antoneti u procesu protiv Ratka Mladića, na zahtev Odbrane, iz Apelacionog vijeća “zbog utiska da su pristrasni” izuzeo vodeće sudije Merona, Karmela Agijusa i Li Dakuna.

Zenica
clear sky
16 ° C
16 °
16 °
93 %
1.5kmh
0 %
uto
25 °
sri
25 °
čet
27 °
pet
29 °
sub
20 °

Posljednje objavljeno