Ukupno podjela

Izjava Ane Brnabić “upisala” genocid u Srebrenici u Rezoluciju EP-a

Izjava Ane Brnabić “upisala” genocid u Srebrenici u Rezoluciju EP-a

Očigledno je da je povod amandmanu o genocidu počinjenom Srebrenici slovenskog europarlamentarca Igora Šoltesa, koji je u posljednji čas “ušao” u Rezoluciju Evropskog parlamenta, intervju premijerke Srbije Ane Brnabić Deutsche Welleu, u kojem ona nije htjela okarakterizirati zločin u Srebrenici kao genocid, navodi Tanjug.

Sigurno je, navodi ta agencija, da je amandman o genocidu u Srebrenici dočekan s “izvjesnim iznenađenjem”.

Tim prije, kako se navodi, što nijedan zvaničnik Srbije nikada događaje u Srebrenici nije nazvao genocidom.

“Šoltesovom zaslugom, međutim, priznavanje genocida u Srebrenici označeno je u Rezoluciji kao ‘fundamentalan korak na putu Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji'”, navodi Tanjug.

U intervjuu novinaru Deutsche Wellea Timu Sebastianu, Brnabić je, na njegovo uporno insistiranje na priznanju genocida počinjenog u Srebenici, odgovorila da “ne misli da je strašan masakr u Srebrenici bio genocid”.

“To je bio gnusni zločin. Ratni zločin. Nisam ponosna na to. To nije urađeno u ime srpskog naroda i Srbija ne može kolektivno biti okrivljena za ono što se tamo dešavalo”, odgovorila je Brnabić.

Formalno, navodi Tanjug, Brnabić, kao predsjednica Vlade, nije mogla iznijeti drugačiji stav.

“Srbija se 2010. godine kao država odredila prema Srebrenici kroz donošenje skupštinske deklaracije, kojom je osudila ‘zločin nad bošnjačkim stanovništvom’ u Srebrenici 1995. godine, na način koji je utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde. Za dokument su tada glasali poslanici liste ‘Za evropsku Srbiju’, G17 plus, SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija i poslaničkog kluba manjina, a protiv su bili Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija, dok poslanici SNS-a, SRS-a i LDP-a nisu glasali. Međunarodni sud pravde je 2007. godine utvrdio da Srbija nije kriva za genocid u Bosni i Hercegovini. Sud je zaključio i da Srbija nije planirala da počini genocid, niti je podstrekavala njegovo činjenje, ali je smatra odgovornom što nije učinila sve što je u njenoj moći da ‘genocid u Srebrenici’ spreči”, navodi Tanjug.

Zenica
clear sky
15 ° C
15 °
15 °
100 %
1kmh
0 %
uto
25 °
sri
25 °
čet
27 °
pet
29 °
sub
23 °

Posljednje objavljeno