Johnson: Predani smo prosperitetu BiH i želimo bh. proizvode u Britaniji

Objavljeno prije 2 godine

Britanski državni sekretar vanjskih poslova ponovio je danas u Sarajevu da Velika Britanija možda napušta Evropsku uniju, ali ne i Evropu i podvukao da ostaju predani, stabilnosti i prosperitetu Starog kontitenta, a samim tim i Bosne i Hercegovine.

”Predani smo sigurnosti i prosperitetu i Bosne i Hercegovine. Ovo je nešto čemu je Ujedinjeno Kraljevstvo već historijski predano i drago mi je da ste privukli pažnju u smislu naše uloge u reformama. To je nešto što je počelo prije desetina godina i apsolutno smo odlučni da budemo sa vama dugoročno i ponosni smo što ćemo biti domaćini samita o Zapadnom Balkanu 2018. godine”, rekao je Johnson, nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Istakao je da mu je ovo prva posjeta Sarajevu, ali ne i BiH gdje je ranije bio sa porodicom na odmoru. Prema njegovim riječima, BiH je prelijepa zemlja i ima sjajan potencijal.

”Od ključne je važnosti da uradimo sve što možemo kako bi pomogli reforme i kako bi vas dalje ohrabrili da se brže krećete ka EU. Od ključne je važnosti da se osjećaj razvoja privatnog sektora i poduzetništva razvije, da se stvore uslovi u kojima se radna mjesta mogu otvoriti. U mom iskustvu u Londonu, gdje 70 do 80 posto ekonomije je u privatnom sektoru i dinamika ekonomije dolazi od sturt-upa posebno u IT sektoru, siguran sam da postoje partnerstva koje možemo ohrabriti između Sarajeva i Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva, te da ohrabrimo razvoj takve vrste kompanija 21. vijeka”, kazao je britanski šef diplomatije.

U tom smislu, ukoliko se mogu riješiti ekonomski problemi i ukoliko se stvori kultura poduzetništa, gdje ljudi mogu doći do zaposlenja, britanski šef diplomatije smatra da će se politički problemi u BiH sami po sebi početi rješavati.

”Tako da mislimo da je ekonomska reforma apsolutno od ključne važnosti. Zato mi u Ujedinjenom Kraljevstvu pomažemo sa finansiranjem izrade transportne strategije, energetske strategije i za registraciju novih kompanija u cijeloj BiH”, rekao je Johnson.