6.8 C
Zenica
More
    Kafu ili čaj biramo zbog gena i okoline
    Kafu ili čaj biramo zbog gena i okoline

    Ukupno podjela

    Kafu ili čaj biramo zbog gena i okoline Kafu ili čaj biramo zbog gena i okoline Kafu ili čaj biramo zbog gena i okoline

    Kafu ili čaj biramo zbog gena i okoline

    Kafu ili čaj biramo zbog gena i okoline

    Novo naučno istraživanje pokazalo je da geni i uticaj okoline imaju ulogu u izboru koji ljudi prave između konzumiranja kafe ili čaja.
    U radu objavljenom u žurnalu “Naučni izvještaji o prirodi” navodi se da ljudi koji su genetski predisponirani da više vole gorak ukus obično biraju kafu zbog većeg sadržaja oporog kofeina.

    - Izbori 2020 -Kafu ili čaj biramo zbog gena i okoline

    Dobra vijest za ljubitelje čaja je da, sa stanovišta evolucije, to ne znači da su oni u pravu, prenio je AFP.

    LJudi su tokom evolucije razvili sposobnost da detektuju gorčinu kao upozorenje koje štiti tijelo od štetnih supstanci. Gledano strogo u smislu evolucije, kafu bi trebalo odmah da ispljunemo.

    Učesnici istraživanja koji su bili genetički senzitivniji za gorak ukus kofeina preferirali su kafu u odnosu na čaj.

    - Izbori 2020 -Kafu ili čaj biramo zbog gena i okoline

    “Očekivali biste da će ljudi koji su osjetljivi na gorčinu kofeina piti manje kafe. Suprotni rezultati iz našeg istraživanja sugerišu da oni koji konzumiraju kafu imaju sposobnost da detektuju kofein na osnovu naučenog pozitivnog osjećaja koji on izaziva”, izjavila je profesor Merilin Kornels iz Medicinske škole Sjeverni Fajberg.

    Ona je dodala da osobe koje su genetički programirane da vole gorčinu kafe vremenom nauče da uz nju vezuju “nešto dobro”.

    Studija je obuhvatila više od 400.000 muškaraca i žena u Velikoj Britaniji.

    Utvrđeno je da osobe koja su osjetljive na gorki ukus kinina i ukuse povezane sa povrćem češće biraju kafu nego nešto slađi čaj.

    Koautor studije Lijang Dar Hvang sa Instituta Dijamantina Univerziteta Kvinslend rekao je da ovo pokazuje da svakodnevno iskustvo može da nadvlada genetske tendencije kada je riječ o ukusu.

    “Percepcija gorkog ukusa oblikovana je ne samo genetikom nego i faktorima iz okoline. Iako je prirodno da ljudi ne vole gorčinu, možemo da naučimo da uživamo u gorkoj hrani nakon što smo izloženi faktorima iz okoline”, rekao je Lijang.

    Iako ljubitelji kafe suštinski prkose evoluciji, postoji i jedna moguća povoljna posljedica naklonosti ovom napitku, a to je “manja odbojnost prema ostaloj hrani gorkog ukusa”, poput zelenog povrća.

    Novo naučno istraživanje pokazalo je da geni i uticaj okoline imaju ulogu u izboru koji ljudi prave između konzumiranja kafe ili čaja.
    U radu objavljenom u žurnalu “Naučni izvještaji o prirodi” navodi se da ljudi koji su genetski predisponirani da više vole gorak ukus obično biraju kafu zbog većeg sadržaja oporog kofeina.

    Dobra vijest za ljubitelje čaja je da, sa stanovišta evolucije, to ne znači da su oni u pravu, prenio je AFP.

    LJudi su tokom evolucije razvili sposobnost da detektuju gorčinu kao upozorenje koje štiti tijelo od štetnih supstanci. Gledano strogo u smislu evolucije, kafu bi trebalo odmah da ispljunemo.

    Učesnici istraživanja koji su bili genetički senzitivniji za gorak ukus kofeina preferirali su kafu u odnosu na čaj.

    “Očekivali biste da će ljudi koji su osjetljivi na gorčinu kofeina piti manje kafe. Suprotni rezultati iz našeg istraživanja sugerišu da oni koji konzumiraju kafu imaju sposobnost da detektuju kofein na osnovu naučenog pozitivnog osjećaja koji on izaziva”, izjavila je profesor Merilin Kornels iz Medicinske škole Sjeverni Fajberg.

    Ona je dodala da osobe koje su genetički programirane da vole gorčinu kafe vremenom nauče da uz nju vezuju “nešto dobro”.

    Studija je obuhvatila više od 400.000 muškaraca i žena u Velikoj Britaniji.

    Utvrđeno je da osobe koja su osjetljive na gorki ukus kinina i ukuse povezane sa povrćem češće biraju kafu nego nešto slađi čaj.

    Koautor studije Lijang Dar Hvang sa Instituta Dijamantina Univerziteta Kvinslend rekao je da ovo pokazuje da svakodnevno iskustvo može da nadvlada genetske tendencije kada je riječ o ukusu.

    “Percepcija gorkog ukusa oblikovana je ne samo genetikom nego i faktorima iz okoline. Iako je prirodno da ljudi ne vole gorčinu, možemo da naučimo da uživamo u gorkoj hrani nakon što smo izloženi faktorima iz okoline”, rekao je Lijang.

    Iako ljubitelji kafe suštinski prkose evoluciji, postoji i jedna moguća povoljna posljedica naklonosti ovom napitku, a to je “manja odbojnost prema ostaloj hrani gorkog ukusa”, poput zelenog povrća.

    Zenica
    few clouds
    6.8 ° C
    7 °
    6.7 °
    100 %
    1kmh
    20 %
    uto
    19 °
    sri
    16 °
    čet
    18 °
    pet
    13 °
    sub
    10 °

    Posljednje objavljeno

    NASA potvrdila prisustvo vode na površini Mjeseca

    NASA je u ponedjeljak potvrdila prisustvo vode na površini Mjeseca, što je historijsko otkriće, javlja Anadolu Agency (AA). Otkriće...

    Milan i Roma podijelili bodove, golovi Džeke i Ibrahimovića

    Fudbaleri Milana i Rome odigrali su sinoć neriješeno 3:3, u utakmici petog kola italijanskog prvenstva. Milan je vodio u...

    Nove mjere izazvale nemire u Italiji, sukob s policijom u Torinu i Milanu

    Stotine demonstratana okupiralo je sinoć ulice Torina, Milana i drugih italijanskih gradova zbog odluke o mjerama protiv novog vala pandemije, koje uključuju...

    Gorio automobil u Babinoj Rijeci (VIDEO)

    Profesionalana vatrogasna jedinica Zenica u protekla 24 sata je imala je tri intervencije u dva slučaja vatrogasci...