Kandidati za selektora žele preuzeti BiH zbog – velikog bonusa

Objavljeno prije 12 mjeseci

Selektorsko mjesto reprezentacije Bosne i Hercegovine je još uvijek slobodno, a naizgledniji kandidati za preuzimanje te funkcije su Robert Prosinečki, Amar Osim, Fatih Terim i Sven Goran Eriksson. Kako navodi Dnevni avaz, novi selektor bi trebao imati platu od 16 hiljada eura (192 hiljade eura na godišnjoj razini), što je jednako iznosu koji je dobivao i bivši selektor Mehmed Baždarević.

Prvi favorit Nogometnog saveza BiH navodno je Fatih Terim, ali savez ne može ponuditi iznos plate koji bi zadovoljio turskog stručnjaka. Međutim, ono što bi moglo zadovoljiti bivšeg selektora Turske je bonus, a ta je riječ zainteresirala Terima koji je u mailu čelnicima saveza napisao da je “zainteresiran za funkciju selektora i da u vezi preuzimanja Zmajeva želi razgovarati na višoj razini”.

Terim je u Turskoj imao mjesečnu platu od 300 hiljada eura, NSBiH definitivno ne može ispuniti taj uvjet, ali može bonus za plasman na Euro. Naime, jedan od sponzora reprezentacije je banka koja bi pristala isplatiti bonus u iznosu od milion eura selektoru koji BiH odvede na Euro.

Hrvatski selektor Zlatko Dalić dobio je ugovor do Eura 2020., s platom od 40.000 eura mjesečno, dok španjolski selektor Julien Lopetegui radi za svega 250.000 eura godišnje!

Izvršni odbor NSBiH ima sjednicu 22. decembra te bi se na njoj trebalo raspravljati o novom selektoru, a ukoliko on ne bude izabran, reprezentaciju će na turneji po Sjedinjenim Američkim Državama i utakmicama protiv SAD-a i Meksika voditi Vinko Marinović, selektor U-21 reprezentacije.