Kantonalna bolnica Zenica domaćin 4. kongresa hirurga FBiH

Objavljeno prije 6 mjeseci

Kantonalna bolnica Zenica domaćin je dvodnevnog, 4. kongresa Udruženja hirurga Federacije BiH sa međunarodnim učešćem. Osim hirurga iz BiH i susjednih država, prisutni su i gosti iz: Austrije, Holandije, Norveške i Švedske.

Teme Kongresa su iz opće i abdomalne hirurgije, a pozvani su eminentni predavači iz Zagreba, Rijeke, Osijeka, Beograda, Niša, Tuzle, Sarajeva, Mostara, Osla, Austrije…

“Cilj je razmjena iskustava i znanja u cilju poboljšanja liječenja naših pacijenata, kao i upoznavanje naših mladih ljudi sa stručnim ljudima, a s kojima kasnije mogu napraviti razmjenu iskustava i edukaciju u jednom od tih njihovih centara”, kazao je predsjednik Udruženja hirurga FBiH i šef Operativnog bloka KBZ-a na Odjelu za hirurške bolesti Anhel Koluh.

On napominje kako je ovo i prvi kongres koji obuhvata i sestrinsku sesiju, kao i da je Kantonalna bolnica Zenica, koja ima najmlađi eksplantancioni tim u BiH, izvela ponajveći broj eksplantacija. Organi su, uglavnom, transplantirani u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, koji ima i najveći broj transplantacija jetre u BiH – 22.

Ali, ove godine su transplantirali samo jednu jetru, zbog čega su Zijah Rifatbegović iz UKC Tuzla i Nermina Rizvanović iz KBZ-a danas govorili o postupcima transplantacije i eksplantacije, ali i o potrebi za donošenje zakonskog okvira kako bi se regulirala ova oblast.

“Republika Hrvatska ima najveći broj transplantacija u svijetu na milion stanovnika. Naši su ljekari išli na edukaciju u Hrvatsku, u njihov Klinički centar Merkur u Zagrebu. Vrijedi napomenuti i kako smo prije dvije godine imali tim iz Njemačke, koji je došao u Zenicu i prvi put iz BiH uzeo srce za transplantaciju”, ističe Koluh, koji dodaje kako Udruženje hirurga FBiH broji oko 200 članova.