Kasumović: Zenica će i pored odluke Ustavnog suda naplatiti 7 miliona KM (VIDEO)

Objavljeno prije 10 mjeseci

Jučer je objavljena presuda Ustavnog suda Federacije BiH, br. U-23/17 od 18.04.2018. godine, kojom se utvrđuje da Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama Grada Zenice (Službene novine Grada Zenice broj 1/17), nije u skladu sa Ustavom FBiH.

Povodom toga danas je u uredu Fuada Kasumovića, gradonačelnika Grada Zenica, održana vanredna konferencija za novinare.

“Grad Zenica poštuje Zakone i ovu državu, pa ćemo tako ovu odluku Ustavnog suda ispoštovati. Presuda je donesena preglasavanjem i donesena je sa 4 glasa ZA i 3 PROTIV, po čemo se može zaključiti da je odluka donesena po nacionalnoj osnovi. Presuda se ne odnosi na Grad Zenicu u pravnom smislu i ista je donesena politički, kako je i urađeno obzirom da je Premijer ZDK uputio apelaciju za ocjenu ustavnosti”, kazao je Kasumović, gradonačelnik Zenice i nastavio:

“Argumenti koji su izneseni u presudi Ustavnog suda nemaju veze sa odlukom o komunalnim taksama Grada Zenice koje su donesene. Da je to politička odluka govori podatak da je navedeno da je Grad Zenica pretvorio djelatnost u akumulativnost. Mi ćemo na osnovu presude izvršiti potraživanje sredstva do kada je odluka koju smo donijeli bila validna, a radi se o iznosu od oko 3.730.000 KM za 2018. godinu., a ukupan iznos za dvije godine iznosi oko 7 miliona KM.”

Podsjetimo, odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama Grada Zenice je donesena glasovima političkih stranaka SDA, SDP, SBB, DF i Naše stranke, dok su protiv bile političke stranke SNAGA CENTRA i A-SDA.

Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Odluke pred Ustavnim sudom FBiH podnijela je 12.01.2017. godine grupa vijećnika SNAGE CENTRA (Adnan Šabani, Kenan Fetahagić, Sanjin Aldobašić, Jasna Alibašić, Đenan Dedić, Sabina Delić), te A-SDA (Rusmir Isak i Mensud Keleštura), a putem premijera ZDK, koji je na osnovu člana IV.C.10.2.d. Ustava FBiH, jedini direktno ovlašteni podnosilac zahtjeva Ustavnom sudu za utvrđivanje ustavnosti propisa koje donose općine i gradovi.

U nastavku pogledajte današnju konferenciju.

Press povodom odluke Ustavnog suda FBiH o komunalnim taksama

Objavljuje RADIO ZENIT u Petak, 20. srpnja 2018.