15 C
Zenica
More

  Ukupno podjela

  Posljednje objavljeno

  Klub u rukama navijača – spašavanje NK Čelik (dio I)

  Klub u rukama navijača – spašavanje NK Čelik (dio I)

  Kao grom iz vedra neba u januaru 2017-te godine odjeknula je vijest kako je simbol Zenice i ponos grada nogometni klub Čelik dobio novi statut.

  Kada kažem dobio, zvuči to kao da se do toga došlo lako, a ustvari priča o borbi za novi statut jedna je od najvećih borbi u nogometu ali i sportu u Bosni i Hercegovini općenito.

  Tri godine mukotrpne borbe jedinih koji od Čelika nisu odustali i neće odustati nikada, njegovih navijača prethodile su konačnom usvajanju prijedloga novog statuta od strane skupštine, sada već historijskog 05.01.2017. godine.

  Uslovljavanja, pritisci, lobiranja, instruiranja i nevjerovatan otpor, bili su sastavni dio borbe za novi statut a možemo slobodno reći i borbe za novi Čelik. Klub koji će biti potpuno depolitiziran, ali i klub pred kojim je, znali su to već tada svi, veliki put do oporavka i potpunog ozdravljenja.

  Statut tada usvojen, uz neke minorne izmjene i dopune, i danas predstavlja statut nogometnog kluba Čelik iz Zenice. Ovaj statut donio je dugo očekivanu izmjenu da u Čeliku odluke donose i za sve odluke koje se donose u Čeliku pitaju se oni koji su mu najvjerniji i uvijek odani, kako do tada, tako i od tada, njegovi navijači.

  Na sada već slobodno možemo reći historijskoj sjednici, članovi skupštine, svih 30 prisutnih jednoglasno su usvojili novi statut NK Čelik. Za prvog predsjednika privremenog UO izabran je Selvedin Šatorović.

  Godinu i jedan dan kasnije, na dan 08.01.2018. u velikoj sali Gradske uprave Grada Zenica, održana je skupština NK Čelik. Većinom glasova odobren je ulazak “Han grupacije”, investitora u nogometni klub Čelik. U tom momentu, to je izgledalo kao veliki korak unaprijed i ogroman iskorak ponosa svih Zeničana, međutim vrijeme je pokazalo da je to bio veliki udarac i veliki korak unazad za NK Čelik.

  NK Čelik dobio investitore

  NK Čelik dobio investitore

  Objavljuje RADIO ZENIT u Subota, 9. prosinca 2017.

  “Nužno je bilo da investitor ima 70 posto upravljačkih prava, a NK Čelik i grad Zenica su prihvatili ovu raspodjelu. Oni zadovoljavaju minimum interesa osnivača NK Čelik, a obaveze investitora su jake i omogućavaju buran razvoj NK Čelika. Vjerujem da je to dovoljan motiv da izglasate izmjene i dopune”, izjavio je Goran Bojanović, tada stručna osoba u pregovorima kluba, grada i potencijalnih investitora, Han grupacije.

  Na pregovorima je dogovoreno da 70 posto upravljačkih prava pripada investitoru, 5 posto Gradu Zenici, 5 posto NK Čelik te 20 posto klupskim povjeriocima.

  Ubjedljivom većinom glasova ZA odluka o raspodjeli upravljačkih tijela je usvojena, pa je uslijedilo je usklađivanje statuta kako bi se omogućio ulazak u klub investitorima u skladu sa zakonima koji definišu predmetnu oblast na nivou FBiH i BiH.

  Vanredna sjednica Skupštine NK Čelik

  Objavljuje RADIO ZENIT u Ponedjeljak, 8. siječnja 2018.

  Plan za budućnost Čelika bio je na prvu poprilično jednostavan. Olgun, kao vlasnik Han grupacije je, u zamjenu za čiste račune nogometnog kluba Čelik, a koje bi dobio na način da Grad na sebe preuzme dugove prema državi, imao za obavezu da održava budžet od nekoliko miliona maraka godišnje, preuzeo je obavezu i dao obećanje da će izgraditi omladinsku akademiju, i da će Čelik dovesti u vrh bosanskohercegovačkog nogometa.

  Nažalost, u praksi stvari ne da su izgledale slabo, nego očajno za Čelik. Olgun, kao “gazda” kluba većinu svoga vremena provodio je u Turskoj, a u posjetu Čeliku dolazio je kao očuh i to najčešće kako bi svojim prisustvom pokušao ugasiti “požare” kojih je u Čeliku u tom periodu bilo više nego ikada. Investitor je klub prepustio ljudima od povjerenja, koje je doveo u Zenicu i Čelik im predao na odgovornost, za njihova mandata, Čelik je prvo ispao rezultatski iz lige, ali status sačuvao zahvaljujući tome što je Borac iz Banja Luke dobio “ban” iz Premijer lige Bosne i Hercegovine zbog akumuliranih finansijskih obaveza. Potom je Čelik sezonu završio na šestom mjestu, a investitor je najavio velike promjene i pomak u organizacijskom i rezultatskom smislu. Slagao je. Ono što se najviše mijenjalo bili su treneri koje je “gazda” većinom dovodio iz svoje domovine. Najave reorganizacije, napretka i prosperiteta uvijek su djelovale kao da su na staklenim nogama, a i one su počele pucati nakon poraza od Želje u Zenici, rezultatom 0-2. Neodlazak na Grbavicu na susret s domaćim Željezničarom, i neodigravanje susreta PL Bosne i Hercegovine, najveća su sramota NK Čelik ikada priuštena njegovim navijačima. Rezultat 3-0 za zelenim stolom, jedan je od najvećih i najsramnijih “poraza” Čelika u historiji.

  Kako se dalo nagovijestiti početkom 2020-te godine, stvari u Čeliku su kulminirale tog proljeća. Han grupacija najavila je povlačenje iz klupskih struktura, koja se tog proljeća uz mnogo bure i odigrala. Investitor je poput uličnog prodavca pri dolasku policije smotao ono malo stvari koje je imao u Zenici, napravio nered u službenim prostorijama i jednostavno nestao. Krivi su mu bili grad i GU, gradonačelnik Kasumović, saradnici, koje je sam birao, treneri, igrači i publika, u svima je vidio krivca, samo ne na pravoj adresi – grupaciji Han.

  Nakon povlačenja investitora, ostao je uvećan ukupan dug za 2,9 miliona KM, od toga gotovo 1,4 miliona prema igračima s kojima su ugovori sklapani u vremenu “vladavine” Han grupacije, novi dugovi prema dobavljačima, klijentima, uposlenicima kluba..

  I opet je Čelik bio na dnu. Ostao je on, ponos Zenice i oni koji ga ne napuštaju nikada, u dobru i u zlu, njegovi navijači.

  Ljubav Čelika i Robijaša ali i svih simpatizera Čelika, nešto je teško objašnjivo. Možda parola “jednom, uvijek, zauvijek, Čelik samo volimo” pokazuje o kakvoj se ljubavi radi, ili Čelik ili ništa. A Zeničani, nisu pristajali na ništa, još jednom, bezuslovno stali su uz svoj Čelik.

  Prvi zvanični koraci napravljeni su već krajem juna i početkom jula, prije nešto više od tri godine, i donijeli su malo boje ljetu nakon tmurnog proljeća i odlaska investitora.

  Skupština je početkom jula izabrala novo rukovodstvo, na čelo predsjednika novog UO kluba postavljen je mladi Armin Gafurović, nekada i sam nogometaš Čelika, a danas poduzetnik i priznata osoba u svome gradu.

  Skupština kluba donijela je i presedan i još jednu historijsku odluku – NK Čelik kreće takmičenje od najnižeg ranga. Odluka da crno-crveni krenu od najnižeg ranga takmičenja isključivo je donesena zbog manjih troškova takmičenja, lakšeg saniranja dugovanja i fokusa na domaće igrače i omladinske kategorije.

  Gafurović je naglasio kako je neophodna podrška GU i ukoliko ista izostane, klub neće moći servisirati ranije dugove, neće moći izmirivati prispjele obaveze po osnovu poreza, i u takvoj situaciji progres kluba je iluzoran. Dodao je da, ukoliko izostane podrška gradskih struktura, on i članovi UO neće nastaviti sa upravljanjem klubom.

  Nažalost tako se i desilo, Skupština je na vanrednoj sjednici, samo dva mjeseca kasnije, jednoglasno usvojila neopozivu ostavku UO, koji su činili Armin Gafurović, Tarik Hadžimahmutović, Refik Begić, Jasmin Begagić i Harun Kahvedžić.

  Armin Gafurović, predsjednik NK Čelik, rekao je kako je stanje u klubu dosta teško.

  “Ja mogu reći da smo u proteklih deset dana uradili ono što protekli rukovodioci kluba nisu mogli u proteklim godinama. Dogovorili smo s nekim preduzećima da nas podrže. Ono što smo dolaskom našim primijetili u klubu jeste dosta neregularnosti”, kazao je Gafurović.

  Na istoj sjednici imenovan je novi Upravni odbor, jednoglasno su izabrani Denis Mušović, Elvis Baždar, Emir Čerim i Haris Šarić. Novi predsjednik kluba postao je Denis Mušović, diplomirani ekonomista.

  14.01.2021. još jedan je od značajnih datuma u historiji NK Čelik – POTPISAN JE REPROGRAM!

  “Nogometni klub Čelik Zenica postao je prvi klub u Bosni i Hercegovini koji je prema najnovijim izmjenama Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima s Poreznom upravom Federacije Bosne i Hercegovine zaključio Sporazum o plaćanju dužnih javnih prihoda u ratama.

  Naime, Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine i NK Čelik Zenica potpisali su reprogram poreskih dugovanja, po kojem se kamata u iznosu 5.017.982,79 KM otpisuje nakon isplate glavnice.

  Shodno otpisanim kamatama, preostali iznos glavnice duga našeg kluba iznosi 3.619.323,90 KM, dok su troškovi prinudne naplate 196.923,38 KM.

  Navedene iznose će u periodu otplate od 120 mjeseci, prema Sporazumu između Grada Zenice i našeg kluba potpisanog 12.11.2020. godine, plaćati Grad Zenica, dok će Klub nastaviti redovno izmirivati sve tekuće obaveze prema poreznim institucijama.” – saopštili su iz uprave nogometnog kluba Čelik.

  Prvi dio, uskoro slijedi nastavak

  Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

  Kao grom iz vedra neba u januaru 2017-te godine odjeknula je vijest kako je simbol Zenice i ponos grada nogometni klub Čelik dobio novi statut.

  Kada kažem dobio, zvuči to kao da se do toga došlo lako, a ustvari priča o borbi za novi statut jedna je od najvećih borbi u nogometu ali i sportu u Bosni i Hercegovini općenito.

  - Reklama -

  Tri godine mukotrpne borbe jedinih koji od Čelika nisu odustali i neće odustati nikada, njegovih navijača prethodile su konačnom usvajanju prijedloga novog statuta od strane skupštine, sada već historijskog 05.01.2017. godine.

  - Reklama -

  Uslovljavanja, pritisci, lobiranja, instruiranja i nevjerovatan otpor, bili su sastavni dio borbe za novi statut a možemo slobodno reći i borbe za novi Čelik. Klub koji će biti potpuno depolitiziran, ali i klub pred kojim je, znali su to već tada svi, veliki put do oporavka i potpunog ozdravljenja.

  - Reklama -

  Statut tada usvojen, uz neke minorne izmjene i dopune, i danas predstavlja statut nogometnog kluba Čelik iz Zenice. Ovaj statut donio je dugo očekivanu izmjenu da u Čeliku odluke donose i za sve odluke koje se donose u Čeliku pitaju se oni koji su mu najvjerniji i uvijek odani, kako do tada, tako i od tada, njegovi navijači.

  Na sada već slobodno možemo reći historijskoj sjednici, članovi skupštine, svih 30 prisutnih jednoglasno su usvojili novi statut NK Čelik. Za prvog predsjednika privremenog UO izabran je Selvedin Šatorović.

  Godinu i jedan dan kasnije, na dan 08.01.2018. u velikoj sali Gradske uprave Grada Zenica, održana je skupština NK Čelik. Većinom glasova odobren je ulazak “Han grupacije”, investitora u nogometni klub Čelik. U tom momentu, to je izgledalo kao veliki korak unaprijed i ogroman iskorak ponosa svih Zeničana, međutim vrijeme je pokazalo da je to bio veliki udarac i veliki korak unazad za NK Čelik.

  NK Čelik dobio investitore

  NK Čelik dobio investitore

  Objavljuje RADIO ZENIT u Subota, 9. prosinca 2017.

  “Nužno je bilo da investitor ima 70 posto upravljačkih prava, a NK Čelik i grad Zenica su prihvatili ovu raspodjelu. Oni zadovoljavaju minimum interesa osnivača NK Čelik, a obaveze investitora su jake i omogućavaju buran razvoj NK Čelika. Vjerujem da je to dovoljan motiv da izglasate izmjene i dopune”, izjavio je Goran Bojanović, tada stručna osoba u pregovorima kluba, grada i potencijalnih investitora, Han grupacije.

  Na pregovorima je dogovoreno da 70 posto upravljačkih prava pripada investitoru, 5 posto Gradu Zenici, 5 posto NK Čelik te 20 posto klupskim povjeriocima.

  Ubjedljivom većinom glasova ZA odluka o raspodjeli upravljačkih tijela je usvojena, pa je uslijedilo je usklađivanje statuta kako bi se omogućio ulazak u klub investitorima u skladu sa zakonima koji definišu predmetnu oblast na nivou FBiH i BiH.

  Vanredna sjednica Skupštine NK Čelik

  Objavljuje RADIO ZENIT u Ponedjeljak, 8. siječnja 2018.

  Plan za budućnost Čelika bio je na prvu poprilično jednostavan. Olgun, kao vlasnik Han grupacije je, u zamjenu za čiste račune nogometnog kluba Čelik, a koje bi dobio na način da Grad na sebe preuzme dugove prema državi, imao za obavezu da održava budžet od nekoliko miliona maraka godišnje, preuzeo je obavezu i dao obećanje da će izgraditi omladinsku akademiju, i da će Čelik dovesti u vrh bosanskohercegovačkog nogometa.

  Nažalost, u praksi stvari ne da su izgledale slabo, nego očajno za Čelik. Olgun, kao “gazda” kluba većinu svoga vremena provodio je u Turskoj, a u posjetu Čeliku dolazio je kao očuh i to najčešće kako bi svojim prisustvom pokušao ugasiti “požare” kojih je u Čeliku u tom periodu bilo više nego ikada. Investitor je klub prepustio ljudima od povjerenja, koje je doveo u Zenicu i Čelik im predao na odgovornost, za njihova mandata, Čelik je prvo ispao rezultatski iz lige, ali status sačuvao zahvaljujući tome što je Borac iz Banja Luke dobio “ban” iz Premijer lige Bosne i Hercegovine zbog akumuliranih finansijskih obaveza. Potom je Čelik sezonu završio na šestom mjestu, a investitor je najavio velike promjene i pomak u organizacijskom i rezultatskom smislu. Slagao je. Ono što se najviše mijenjalo bili su treneri koje je “gazda” većinom dovodio iz svoje domovine. Najave reorganizacije, napretka i prosperiteta uvijek su djelovale kao da su na staklenim nogama, a i one su počele pucati nakon poraza od Želje u Zenici, rezultatom 0-2. Neodlazak na Grbavicu na susret s domaćim Željezničarom, i neodigravanje susreta PL Bosne i Hercegovine, najveća su sramota NK Čelik ikada priuštena njegovim navijačima. Rezultat 3-0 za zelenim stolom, jedan je od najvećih i najsramnijih “poraza” Čelika u historiji.

  Kako se dalo nagovijestiti početkom 2020-te godine, stvari u Čeliku su kulminirale tog proljeća. Han grupacija najavila je povlačenje iz klupskih struktura, koja se tog proljeća uz mnogo bure i odigrala. Investitor je poput uličnog prodavca pri dolasku policije smotao ono malo stvari koje je imao u Zenici, napravio nered u službenim prostorijama i jednostavno nestao. Krivi su mu bili grad i GU, gradonačelnik Kasumović, saradnici, koje je sam birao, treneri, igrači i publika, u svima je vidio krivca, samo ne na pravoj adresi – grupaciji Han.

  Nakon povlačenja investitora, ostao je uvećan ukupan dug za 2,9 miliona KM, od toga gotovo 1,4 miliona prema igračima s kojima su ugovori sklapani u vremenu “vladavine” Han grupacije, novi dugovi prema dobavljačima, klijentima, uposlenicima kluba..

  I opet je Čelik bio na dnu. Ostao je on, ponos Zenice i oni koji ga ne napuštaju nikada, u dobru i u zlu, njegovi navijači.

  Ljubav Čelika i Robijaša ali i svih simpatizera Čelika, nešto je teško objašnjivo. Možda parola “jednom, uvijek, zauvijek, Čelik samo volimo” pokazuje o kakvoj se ljubavi radi, ili Čelik ili ništa. A Zeničani, nisu pristajali na ništa, još jednom, bezuslovno stali su uz svoj Čelik.

  Prvi zvanični koraci napravljeni su već krajem juna i početkom jula, prije nešto više od tri godine, i donijeli su malo boje ljetu nakon tmurnog proljeća i odlaska investitora.

  Skupština je početkom jula izabrala novo rukovodstvo, na čelo predsjednika novog UO kluba postavljen je mladi Armin Gafurović, nekada i sam nogometaš Čelika, a danas poduzetnik i priznata osoba u svome gradu.

  Skupština kluba donijela je i presedan i još jednu historijsku odluku – NK Čelik kreće takmičenje od najnižeg ranga. Odluka da crno-crveni krenu od najnižeg ranga takmičenja isključivo je donesena zbog manjih troškova takmičenja, lakšeg saniranja dugovanja i fokusa na domaće igrače i omladinske kategorije.

  Gafurović je naglasio kako je neophodna podrška GU i ukoliko ista izostane, klub neće moći servisirati ranije dugove, neće moći izmirivati prispjele obaveze po osnovu poreza, i u takvoj situaciji progres kluba je iluzoran. Dodao je da, ukoliko izostane podrška gradskih struktura, on i članovi UO neće nastaviti sa upravljanjem klubom.

  Nažalost tako se i desilo, Skupština je na vanrednoj sjednici, samo dva mjeseca kasnije, jednoglasno usvojila neopozivu ostavku UO, koji su činili Armin Gafurović, Tarik Hadžimahmutović, Refik Begić, Jasmin Begagić i Harun Kahvedžić.

  Armin Gafurović, predsjednik NK Čelik, rekao je kako je stanje u klubu dosta teško.

  “Ja mogu reći da smo u proteklih deset dana uradili ono što protekli rukovodioci kluba nisu mogli u proteklim godinama. Dogovorili smo s nekim preduzećima da nas podrže. Ono što smo dolaskom našim primijetili u klubu jeste dosta neregularnosti”, kazao je Gafurović.

  Na istoj sjednici imenovan je novi Upravni odbor, jednoglasno su izabrani Denis Mušović, Elvis Baždar, Emir Čerim i Haris Šarić. Novi predsjednik kluba postao je Denis Mušović, diplomirani ekonomista.

  14.01.2021. još jedan je od značajnih datuma u historiji NK Čelik – POTPISAN JE REPROGRAM!

  “Nogometni klub Čelik Zenica postao je prvi klub u Bosni i Hercegovini koji je prema najnovijim izmjenama Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima s Poreznom upravom Federacije Bosne i Hercegovine zaključio Sporazum o plaćanju dužnih javnih prihoda u ratama.

  Naime, Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine i NK Čelik Zenica potpisali su reprogram poreskih dugovanja, po kojem se kamata u iznosu 5.017.982,79 KM otpisuje nakon isplate glavnice.

  Shodno otpisanim kamatama, preostali iznos glavnice duga našeg kluba iznosi 3.619.323,90 KM, dok su troškovi prinudne naplate 196.923,38 KM.

  Navedene iznose će u periodu otplate od 120 mjeseci, prema Sporazumu između Grada Zenice i našeg kluba potpisanog 12.11.2020. godine, plaćati Grad Zenica, dok će Klub nastaviti redovno izmirivati sve tekuće obaveze prema poreznim institucijama.” – saopštili su iz uprave nogometnog kluba Čelik.

  Prvi dio, uskoro slijedi nastavak

  Zenica
  overcast clouds
  15 ° C
  15 °
  15 °
  97 %
  1.7kmh
  92 %
  sri
  15 °
  čet
  21 °
  pet
  24 °
  sub
  28 °
  ned
  29 °