1 C
Zenica
More
    Koliko je nezdravo prerađeno meso?
    Koliko je nezdravo prerađeno meso?

    Ukupno podjela

    Koliko je nezdravo prerađeno meso? Koliko je nezdravo prerađeno meso? Koliko je nezdravo prerađeno meso?

    Koliko je nezdravo prerađeno meso?

    Koliko je nezdravo prerađeno meso?

    Prerađeno meso dio je svakodnevne ishrane, najčešće kod djece. Istraživali smo što se sve stavlja u hrenovke, paštete i ostale proizvode od prerađenog mesa, i kakve posljedice može imati na ljudski organizam.

    - Izbori 2020 -Koliko je nezdravo prerađeno meso?

    Često snižena, i omiljena hrana u obrocima djece, je zapravo i najnezdravija.

    Kao problem stručnjaci ističu preveliki unos takve hrane, te kvalitetu mesa i mesnih prerađevina na domaćem tržištu, koja je puna kancerogenih sastojaka i aditiva.

    AMELA IVKOVIĆ O’REILLY, nutricionist

    - Izbori 2020 -Koliko je nezdravo prerađeno meso?

    To postaje konzumna hrana, imjaju veliku koncentraciju hormona i antiobiotika. Svjedoci smo da generacijama, posebno kod dječaka i djevojčica, dolazi do ranih menstruacija i ranog puberteta i kao posljedica disbalansa hormonalnog sistema. Kod starih ljudi u porastu su autoimune bolesti i karcinomi.

    Dodatak različitih konzervansa u hranu, nije štetan, ako je u skladu sa propisanim normama. Iz instituta za sigurnost hrane upozoravaju na to da se više gleda mikrobiološki, a manje kemijski sastav koji je daleko opasniji za ljudski organizam.

    BENJAMIN ČAUŠEVIĆ, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

    Ta svijest nije dovoljno razvijena, ne gledamo toliko u kemijski sastav,ne gledamo deklaraciu šta zapravo taj proizvod sadrži, gleda se cijena i taj mikrobiološkji sastav, i ako je sve uredno takav proizvod se i konzumira.

    Građani koje smo anketirali, kažu kako su svjesni opasnosti, ovakve hrane, te je nastoje izbjegavati. Neophodno je da takva hrana sama po sebi u svom sastavu ima određene dodatke, kažu iz Agencije za sigurnost hrane, te da agencija kroz različite vrste kontrola, takvog mesa, ima uvid u prozivode na domaćem tržištu, kao i da se ti proizvodi ne razlikuju od onih na tržištu Europske unije.

    DŽEMILA HAJRIĆ, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH

    Treba naglasiti da u Bosni I Hercegovini postoji sistem kontrole koji nadzire ono što je već na tržištu i ono što se sve proizvodi u Bosni I Hercegovini, kako bi krajni korisnici bili sigurni da jednu zdravstveno ispravnu hranu.

    Stručnjaci naglašavaju da je neophodna veća svijest građana o onome što jedemo, jer ipak smo mi najodgovorniji za svoje zdravlje.

    Prerađeno meso dio je svakodnevne ishrane, najčešće kod djece. Istraživali smo što se sve stavlja u hrenovke, paštete i ostale proizvode od prerađenog mesa, i kakve posljedice može imati na ljudski organizam.

    Često snižena, i omiljena hrana u obrocima djece, je zapravo i najnezdravija.

    Kao problem stručnjaci ističu preveliki unos takve hrane, te kvalitetu mesa i mesnih prerađevina na domaćem tržištu, koja je puna kancerogenih sastojaka i aditiva.

    AMELA IVKOVIĆ O’REILLY, nutricionist

    To postaje konzumna hrana, imjaju veliku koncentraciju hormona i antiobiotika. Svjedoci smo da generacijama, posebno kod dječaka i djevojčica, dolazi do ranih menstruacija i ranog puberteta i kao posljedica disbalansa hormonalnog sistema. Kod starih ljudi u porastu su autoimune bolesti i karcinomi.

    Dodatak različitih konzervansa u hranu, nije štetan, ako je u skladu sa propisanim normama. Iz instituta za sigurnost hrane upozoravaju na to da se više gleda mikrobiološki, a manje kemijski sastav koji je daleko opasniji za ljudski organizam.

    BENJAMIN ČAUŠEVIĆ, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

    Ta svijest nije dovoljno razvijena, ne gledamo toliko u kemijski sastav,ne gledamo deklaraciu šta zapravo taj proizvod sadrži, gleda se cijena i taj mikrobiološkji sastav, i ako je sve uredno takav proizvod se i konzumira.

    Građani koje smo anketirali, kažu kako su svjesni opasnosti, ovakve hrane, te je nastoje izbjegavati. Neophodno je da takva hrana sama po sebi u svom sastavu ima određene dodatke, kažu iz Agencije za sigurnost hrane, te da agencija kroz različite vrste kontrola, takvog mesa, ima uvid u prozivode na domaćem tržištu, kao i da se ti proizvodi ne razlikuju od onih na tržištu Europske unije.

    DŽEMILA HAJRIĆ, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH

    Treba naglasiti da u Bosni I Hercegovini postoji sistem kontrole koji nadzire ono što je već na tržištu i ono što se sve proizvodi u Bosni I Hercegovini, kako bi krajni korisnici bili sigurni da jednu zdravstveno ispravnu hranu.

    Stručnjaci naglašavaju da je neophodna veća svijest građana o onome što jedemo, jer ipak smo mi najodgovorniji za svoje zdravlje.

    IzvorBHRT
    Zenica
    fog
    1 ° C
    1 °
    1 °
    100 %
    1kmh
    75 %
    uto
    17 °
    sri
    19 °
    čet
    21 °
    pet
    22 °
    sub
    16 °

    Posljednje objavljeno

    Ustanove za smještaj učenika i studenata u ZDK dobili set dokumenata o biosigurnosnim mjerama

    Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je početkom oktobra ustanovama za smještaj učenika i studenata u Zeničko-dobojskom kantonu dostavio set od...

    Epidemiološka situacija u ZDK nepovoljna, ali zasad nema potrebe za uvođenje restriktivnih mjera

    Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) je nepovoljna i broj oboljelih se povećava - izjavio je ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba...

    Nezir Pivić u Janjićima i Putovićima: Program za jaku Zenicu rješenje da što prije prevaziđemo nepogodu koja nas je zadesila prije četiri godine

    Pobjednički tim Stranke demokratske akcije jučer je, u sklopu kampanje za predstojeće Lokalne izbore, bio sa mještanima Janjića i Putovića.

    U EU umrlo 168.000 ljudi više nego inače od marta do juna

    Prve države koje su u Europi pogođene koronavirusom bile su Italija i Španjolska, a te dvije države bilježe i najveći rast broja...