Korupcija u lokalnim zajednicama najčešća u javnim nabavkama i zapošljavanju

Objavljeno prije 12 mjeseci

Zloupotreba službenog položaja, javne nabavke i zapošljavanje oblasti su u kojima je korupcija najzastupljenija u lokalnim zajednicama, rečeno je na konferenciji u Sarajevu gradonačelnika/načelnika i predsjedavajućih opštinskih vijeća u Federaciji BiH.

Organizator konferencije je Savez opština i gradova FBiH (SOG FBiH), a teme konferencije su borba protiv korupcije i provođenje reformskih procesa.

Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH građani su u ovoj godini prijavili 110 slučajeva u kojima postoji sumnja na korupciju.

Učesnici konferencije su ocijenili da se ozbiljne akcije koje provode nadležni organi po pitanju borbe protiv korupcije uglavnom završe “debaklom pravosudnih institucija”.

Istaknuto je da se do 80% potreba građana odvija na lokalnom nivou, ali i to da građani to nisu prepoznali u najboljoj mjeri.

Konferencija ima svrhu predstaviti važnost reformskih procesa i potrebu za kontinuiranim radom na prevenciji i suzbijanju korupcije, te daljnjem unaprijeđenju saradnje između Saveza opština i gradova, Parlamenta i Vlade Federacije BiH.