Ukupno podjela

Košarkašima Kosova zabranjen ulazak u BiH, KS BiH očekuje žestoka kazna zbog uplitanja politike

Košarkašima Kosova zabranjen ulazak u BiH, KS BiH očekuje žestoka kazna zbog uplitanja politike

U Sarajevu danas počinje Evropsko prvenstvo B divizije za košarkaše do 16 godina, a organizator takmičenja KS BiH će vjerovatno pretrpiti novu blamažu i to zbog politike.

Bosna i Hercegovina u petak od 18:45 treba igrati protiv Kosova, ali košarkašima reprezentacije Kosova nisu odobrene vize za ulazak u našu zemlju.

Nakon vijesti da je Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) zaprijetila sankcijama Košarkaškom savezu BiH, jer je Ministarstvo vanjskih poslova BiH odbilo da izda vize kadetima Kosova, uslijedio je odgovor samog ministra.

– Nije tačno. Ovaj zahtjev je zaprimljen u srijedu što je veoma kasno s obzirom da u četvrtak počinje prvenstvo. Tri dana je rok za odgovor, ali nije tačna informacija da je zahtjev odbijen. Mi smo jutros poslali upit Košarkaškom savezu BiH i nismo dobili odgovor da li UO KS BiH stoji iza ovog takmičenja. Nakon toga možemo donijeti odluku s obzirom da od 24 zemlje učesnice, Kosovo je jedino koje BiH nije priznala – izjavio je ministar Igor Crnadak.

– Ponavljam, BiH nije priznala Kosovo i što se tog tiče tu nema promjena dok god je ova struktura vlasti iz Republike Srpske u institucijama u Sarajevu. Međutim, nije tačno da smo odbili da izdamo vize, jer je ovaj zahtjev još uvijek u proceduri. Odluku ćemo donijeti kad dobijemo informacije iz Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH, da li kompletan UO uključujući i predstavnike iz RS, stoje iza ovog turnira – pojasnio je Crnadak.

KS BiH će sigurno biti kažnjen, samo je pitanje na koji način, jer FIBA, svjetska košarkaška federacija strogo zabranjuje uplitanje politike u sport.

Zenica
clear sky
16 ° C
16 °
16 °
82 %
2.1kmh
0 %
sub
28 °
ned
29 °
pon
26 °
uto
23 °
sri
21 °

Posljednje objavljeno