15 C
Zenica
Nedjelja, Juli 21, 2019

Ukupno podjela

Kosovo uvelo carine na uvoz mlijeka i pavlake iz BiH

Kosovo uvelo carine na uvoz mlijeka i pavlake iz BiH

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovila zvanično je tražila hitnu reakciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine povodom uvođenja zaštitnih mjera UNMIK Kosova na uvoz mlijeka i pavlake porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Naime, uvidom u zvaničnu stranicu Ministartsva ekonomije Kosova, došlo se do saznanja da je ovo Ministartsvo u ponedjeljak, 16.04.2018. godine donijelo odluku da uvede zaštitne mjere na uvoz mlijeka i pavlake porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Budući da se radi o postupku koji će u velikoj mjeri ugroziti izvoz mliječne industrije Bosne i Hercegovine Komora se obratila Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da što hitnije poduzme sve mjere kako bi se spriječilo nametanje carine od 17% na uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine na UNMIK Kosovo.

Napominjemo da je prošle godine mliječna industrija BiH počela da bilježi znatan pomak u izvozu, te da tržište UNMIK Kosova predstavlja jedno od najznačajnijih tržišta za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH.

Po podacima sa kojima raspolaže VTK/STK BiH ukupan izvoz za tarife navedene u predmetnoj Odluci u 2016. godini je iznosio 7 miliona KM, a u 2017. godini cca 8,4 miliona KM iz čega je jasno vidljivo od kolikog je značaja ovo tržište za izvoz mliječne industrije BiH.

Radi održavanja konkurentnosti mliječne industrije Bosne i Hercegovine, neophodno je da relevantne institucije u Bosni i Hercegovini što hitnije reaguju s ciljem otklanjanja ove barijere.

Zenica
clear sky
15 ° C
15 °
15 °
87 %
1.5kmh
0 %
ned
30 °
pon
25 °
uto
24 °
sri
25 °
čet
26 °

Posljednje objavljeno