Kosovski Srbi najavili proteste zbog uvoznih carina

Objavljeno prije 5 mjeseci

U sredinama na Kosovu u kojima Srbi čine većinu, prije svega u Mitrovici, Gračanici i Štrpcu, u petak će biti održani prosvjedi zbog uvođenja pristojbi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Srba s Kosova obavijestili su u četvrtak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, s kojim su imali sastanak u Beogradu, da “ne mogu da budu nijemi posmatrači mjera Prištine”, prenosi Tanjug.

Na prosvjedima će od međunarodne zajednice biti zatraženo da primora Kosovo na povlačenje odluke, najavio je gradonačelnik Mitrovice Goran Rakić.

Hapšenja zbog paljenja proizvoda iz Srbije

U suprotnom, dodao je, kosovski Srbi će od utorka “nastaviti proteste u drugom obliku”. U tom je smislu najavio moguće blokade cesta, ali i iskazivanje nezadovoljstva u zdravstvenim i studentskim centrima.

Prethodno je policija Kosova uhapsila nekoliko građana koji su u središtu Prištine, na Skenderbegovom trgu, javno palili neke od proizvoda iz Srbije. Prema navodima Tanjuga, neke televizijske postaje izravno su prenosile taj događaj.

Neće biti protumjera iz Beograda

Navodno je među pritvorenima i vođa navijača Nogometnog kluba Priština Albert Kastrati. I u nekim drugim sredinama na Kosovu paljeni proizvodi su iz Srbije, kao reakcija na odluku Vlade da poveća carine za uvoz robe s 10 na 100 posto i zabrani prodaju artikala u kojima kao zemlja uvoza nije navedeno ustavno ime Kosova.

Takva odluka izazvala je oštre reakcije Beograda, ali ne i protumjere, dok je Europska unija zatražila ukidanje carina.