Krajnici su prva linija odbrane od virusa i bakterija

Objavljeno prije 1 godina

Pored zimske idile, zima asocira i na bolesti i prehlade. Djeca su ta koja su najviše osjetljiva, pa se u ovom periodu uglavnom operišu krajnici.

Zimi bolesni krajnici više dolaze do izražaja, zbog učestalosti infekcija i slabog imuniteta kod djece.

Operacija krajnika bila je moda početkom 20. vijeka, kada se još nije znao njihov imunološki značaj.

Krajnici stvaraju antitijela koja su prva linija odbrane od virusa i bakterija, što znači da zdrave krajnike ne treba operisati.

Dakle, najbolji savjet za prevenciju upale krajnika je jak imunitet, koji će pomoći tijelu da se odupre bilo kakvoj upali, pa i upali krajnika. Pored jakog imuniteta, važno je održavati higijenu, posebno se misli na redovno pranje ruku, a ukoliko do upale ipak dođe, važna je predanost u provođenju terapije.

Kada se spominje higijena, misli se na redovno, pravilno i temeljno pranje ruku, prije i nakon obroka. Također, pravilna ishrana te optimalno konzumiranje tečnosti i vitamina važni su za jačanje imunološkog sistema, koji će se u tom slučaju lakše izboriti sa virusima i bakterijama. Kada je riječ o tonzilitisu kod školske djece, da se zaraza ne bi širila, bolesnog mališana ne bi trebalo slati u kolektiv. Bolje da se dijete liječi kod kuće, dok se terapija ne provede do kraja.

Upala krajnika se može uspješno liječiti i prirodnim lijekovima.

Već kod prvih znakova angine najbolje je oko vrata staviti vruće obloge. Pored toga, preporučuje se mirovanje i ležanje u krevetu. Za obloge oko vrata su se najbolje pokazali čaj od žalfije, gline i octa, a za oblog oko grudi se dodaje lavanda, ulje eukaliptusa. Isto važi i za kupke za noge.

Za ispiranje grla i grgljanje u ustima najbolji su čaj od kamilice, čaj od mente i čaj od žalfije. Može da posluži i slani rastvor.

Postoji tu još mnogo prirodnih lijekova za anginu, no ukoliko uočite da je stanje ozbiljno, posebno ako se radi o djetetu, savjetujemo vam odlazak liječniku na pregled i savjetovanje u vezi liječenja.

Napitak od cikle je najpoznatiji prirodni lijek protiv upale krajnika. Ovaj lijek dolazi iz ruske narodne medicine.