5.2 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Zenica
    scattered clouds
    5.2 ° C
    5.2 °
    5.2 °
    92 %
    0.2kmh
    26 %
    uto
    18 °
    sri
    21 °
    čet
    19 °
    pet
    20 °
    sub
    9 °

    Med uljepšava kožu i jača imunitet

    Med uljepšava kožu i jača imunitet

    Med je jedna od najstarijih prehrambenih namirnica na svijetu. Već su i drevni Egipćani znali za njegova ljekovita svojstva pa su se njime mazali i jeli ga kako bi imali ljepšu kožu, bolju probavu i lakši san.

    Za rane

    Osim što je prirodni zaslađivač, med je odličan antioksidans. Sprečava sužavanje krvnih sudova, a dnevno je dovoljno uzeti jednu kašičicu kako biste otkrili njegove “magične osobine”. Njegova primjena vezana uz kožu je odavno poznata pa je nekad med često mazan po ranama kako bi one lakše zarasle.

    Osim toga, on uništava bakterije i bori se protiv infekcija. Med djeluje na rane tako da izvlači svu vodu iz nje, a to je sterilizira i sprečava razvoj bakterija. Imate li problema sa spavanjem, med pomaže djelovanju triptofana, od kojeg se osjećamo pospano.

    Za ljepšu kožu pomiješajte jednu kašičicu meda sa svojim omiljenim šamponom ili regeneratorom, a možete ga kombinirati i s maslinovim uljem. Ako imate problema s aknama, pokušajte ih riješiti medom. Malu količinu meda stavite na problematično mjesto, pustite da tako odstoji barem pet minuta pa nakon toga lice isperite vodom.

    Iznad temperature od 40 stepeni med gubi ljekovite osobine pa pripazite da ga ne koristite u napicima koji su prevrući.

    Med treba oprezno davati djeci, a nikako se ne preporučuje bebama. Može opteretiti djetetov probavni sistem i izazvati grčeve, zbog toga ga bebi možete uvrstiti u prehranu tek nakon 12. mjeseca.

    Organske kiseline

    Med je kombinacija organskih kiselina, enzima, aminokiselina, polenskih zrnaca, eteričnih ulja, flavonoida, vitamina, minerala i drugih vrijednih sastojaka. Sadrži vitamine C, D, E, K, B1, B2, B5, B6, te minerale željezo, magnezij, natrij, kalij, kalcij, fosfor, cink, jod, bakar, krom i selen.

    Najviše ljekovitih svojstava meda unijet ćete u organizam ako ga rastopite u toploj tekućini i popijete ili nekoliko minuta držite pod jezikom. Nemojte koristiti metalnu kašiku za med jer može doći do reakcije organskih kiselina i metala, pa radije neka bude drvena, porculanska ili plastična.

    Pomaže pamćenju

    Rješava stres, ojačava imunitet i poboljšava pamćenje. Med pomaže smirenju živaca i otklanjanju umora te ublažavanju psiholoških poremećaja

    Odličan za probavu

    Med je jak antiseptik pa ga uzimajte natašte i riješite probleme s probavnim traktom. Prolazeći kroz želudac, uništava bacile i liječi manje rane u sluznici.

    Pomaže kod mršavljenja

    Šećer u medu drugačijeg je sastava od različitih zaslađivača. Med također ubrzava metabolizam, što pomaže mršavljenju.

    Za ljepšu kožu

    Redovnim unosom meda možete očistiti tijelo od raznih toksina, a antibakterijska svojstva održavaju ljepotu kože.

    Za mirniji san

    Šećer u medu povećava nivo inzulina u krvi, koji zatim oslobađa serotonin, koji se pak pretvara u melatonin, hormon zaslužan za kvalitetan san. U jednoj kašičici meda možete pronaći vitamine C, D, E, K, B1, B2, B5 i B6.

    Med je jedna od najstarijih prehrambenih namirnica na svijetu. Već su i drevni Egipćani znali za njegova ljekovita svojstva pa su se njime mazali i jeli ga kako bi imali ljepšu kožu, bolju probavu i lakši san.

    Za rane

    Osim što je prirodni zaslađivač, med je odličan antioksidans. Sprečava sužavanje krvnih sudova, a dnevno je dovoljno uzeti jednu kašičicu kako biste otkrili njegove “magične osobine”. Njegova primjena vezana uz kožu je odavno poznata pa je nekad med često mazan po ranama kako bi one lakše zarasle.

    Osim toga, on uništava bakterije i bori se protiv infekcija. Med djeluje na rane tako da izvlači svu vodu iz nje, a to je sterilizira i sprečava razvoj bakterija. Imate li problema sa spavanjem, med pomaže djelovanju triptofana, od kojeg se osjećamo pospano.

    Za ljepšu kožu pomiješajte jednu kašičicu meda sa svojim omiljenim šamponom ili regeneratorom, a možete ga kombinirati i s maslinovim uljem. Ako imate problema s aknama, pokušajte ih riješiti medom. Malu količinu meda stavite na problematično mjesto, pustite da tako odstoji barem pet minuta pa nakon toga lice isperite vodom.

    Iznad temperature od 40 stepeni med gubi ljekovite osobine pa pripazite da ga ne koristite u napicima koji su prevrući.

    Med treba oprezno davati djeci, a nikako se ne preporučuje bebama. Može opteretiti djetetov probavni sistem i izazvati grčeve, zbog toga ga bebi možete uvrstiti u prehranu tek nakon 12. mjeseca.

    Organske kiseline

    Med je kombinacija organskih kiselina, enzima, aminokiselina, polenskih zrnaca, eteričnih ulja, flavonoida, vitamina, minerala i drugih vrijednih sastojaka. Sadrži vitamine C, D, E, K, B1, B2, B5, B6, te minerale željezo, magnezij, natrij, kalij, kalcij, fosfor, cink, jod, bakar, krom i selen.

    Najviše ljekovitih svojstava meda unijet ćete u organizam ako ga rastopite u toploj tekućini i popijete ili nekoliko minuta držite pod jezikom. Nemojte koristiti metalnu kašiku za med jer može doći do reakcije organskih kiselina i metala, pa radije neka bude drvena, porculanska ili plastična.

    Pomaže pamćenju

    Rješava stres, ojačava imunitet i poboljšava pamćenje. Med pomaže smirenju živaca i otklanjanju umora te ublažavanju psiholoških poremećaja

    Odličan za probavu

    Med je jak antiseptik pa ga uzimajte natašte i riješite probleme s probavnim traktom. Prolazeći kroz želudac, uništava bacile i liječi manje rane u sluznici.

    Pomaže kod mršavljenja

    Šećer u medu drugačijeg je sastava od različitih zaslađivača. Med također ubrzava metabolizam, što pomaže mršavljenju.

    Za ljepšu kožu

    Redovnim unosom meda možete očistiti tijelo od raznih toksina, a antibakterijska svojstva održavaju ljepotu kože.

    Za mirniji san

    Šećer u medu povećava nivo inzulina u krvi, koji zatim oslobađa serotonin, koji se pak pretvara u melatonin, hormon zaslužan za kvalitetan san. U jednoj kašičici meda možete pronaći vitamine C, D, E, K, B1, B2, B5 i B6.

    IzvorAvaz.ba

    Posljednje objavljeno