Međunarodni sud pravde razmatra tužbu Irana protiv SAD-a

Objavljeno prije 10 mjeseci

Međunarodni sud pravde (MSP) saopštio je da će krajem augusta početi razmatranje tužbe Irana protiv SAD-a zbog ponovnog uvođenja ekonomskih sankcija.

“Međunarodni sud pravde, glavni sudski organ UN-a, održaće javnu raspravu od ponedjeljka 27. do četvrtka 30. augusta” o iranskoj tužbi, navodi se u saopštenju tog suda sa sjedištem u Hagu.

Iran je 16. jula podnio tužbu, navele su vlasti u Teheranu i dodale da je cilj tužbe da SAD odgovaraju za “ponovno nezakonito uvođenje jednostranih sankcija Iranu”.

Iranske vlasti su navele da se tužba odnosi na američko kršenje međunarodnih obaveza posebno prema američko-iranskom dogovoru o prijateljstvu iz 1955. godine.

Ponovno uvođenje sankcija Iranu

Taj dogovor je u nekoliko navrata ranije pomenut u sporovima između Teherana i Washingtona pred tim sudom.

Iran i SAD nemaju diplomatske odnose od 1980. godine.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je 8. maja ove godine da se njegova zemlja povlači iz nuklearnog sporazuma koji je 2015. sa Iranom postiglo šest velikih sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka.

Tim sporazumom su ograničene nuklearne aktivnosti Irana kojem je zauzvrat obećano ukidanje međunarodnih sankcija.

Trump je pored povlačenja iz sporazuma najavio i ponovno uvođenje sankcija Iranu, koje bi po fazama trebalo da počnu da se primjenjuju od augusta.