10.8 C
Zenica
More
    Način na koji većina kuha rižu opasan za zdravlje
    Način na koji većina kuha rižu opasan za zdravlje

    Ukupno podjela

    Način na koji većina kuha rižu opasan za zdravlje Način na koji većina kuha rižu opasan za zdravlje Način na koji većina kuha rižu opasan za zdravlje

    Način na koji većina kuha rižu opasan za zdravlje

    Način na koji većina kuha rižu opasan za zdravlje

    Milioni ljudi svakodnevno rizikuju svoje zdravlje neispravnim načinom kuhanja riže, posebno ako se ta namirnica često nalazi na njihovom stolu, upozoravaju naučnici.

    - Izbori 2020 -Način na koji većina kuha rižu opasan za zdravlje

    Nedavno istraživanje pokazalo je kako česta metoda kuhanja riže – u zdjeli ključale vode dok ona ne ispari, izlaže one koji je jedu tragovima otrovnog arsena.

    On kontaminira rižu tokom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida.

    Arsen, pa čak i u tragovima, povezuje se s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju te je najopasniji za djecu, upozorava Andy Meharg, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Belfast.

    - Izbori 2020 -Način na koji većina kuha rižu opasan za zdravlje

    On je testirao različite načine kuvanja riže kako bi otkrio koji je među njima najzdraviji.

    U prvoj metodi stavio je jednu šoljicu riže i dvije šoljice vode te je voda isparila tokom kuvanja – kako se riža najčešće kuva. Otkrio je da je tom metodom u riži ostalo najviše arsena.

    U drugoj metodi stavio je jednu šoljicu riže i pet šoljica vode te izbacio višak vode, a nivo arsena se prepolovio.

    U trećoj metodi riža se kuvala tako da se namakala preko noći, ujutro isprala sve dok voda nije bila čista te potom skuvala – čime se udio toksina smanjio za 80 posto.  

    Istraživanja na evropskom tržištu otkrivaju kako čak 58 posto proizvoda s rižom sadrži visok nivo arsena, pa se preporučuje da rižu uvijek prethodno natopite i isperete da se smanji vjerovatnoća štetnih posljedica na zdravlje.

    Milioni ljudi svakodnevno rizikuju svoje zdravlje neispravnim načinom kuhanja riže, posebno ako se ta namirnica često nalazi na njihovom stolu, upozoravaju naučnici.

    Nedavno istraživanje pokazalo je kako česta metoda kuhanja riže – u zdjeli ključale vode dok ona ne ispari, izlaže one koji je jedu tragovima otrovnog arsena.

    On kontaminira rižu tokom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida.

    Arsen, pa čak i u tragovima, povezuje se s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju te je najopasniji za djecu, upozorava Andy Meharg, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Belfast.

    On je testirao različite načine kuvanja riže kako bi otkrio koji je među njima najzdraviji.

    U prvoj metodi stavio je jednu šoljicu riže i dvije šoljice vode te je voda isparila tokom kuvanja – kako se riža najčešće kuva. Otkrio je da je tom metodom u riži ostalo najviše arsena.

    U drugoj metodi stavio je jednu šoljicu riže i pet šoljica vode te izbacio višak vode, a nivo arsena se prepolovio.

    U trećoj metodi riža se kuvala tako da se namakala preko noći, ujutro isprala sve dok voda nije bila čista te potom skuvala – čime se udio toksina smanjio za 80 posto.  

    Istraživanja na evropskom tržištu otkrivaju kako čak 58 posto proizvoda s rižom sadrži visok nivo arsena, pa se preporučuje da rižu uvijek prethodno natopite i isperete da se smanji vjerovatnoća štetnih posljedica na zdravlje.

    Zenica
    broken clouds
    10.8 ° C
    11 °
    10.6 °
    93 %
    0.5kmh
    75 %
    ned
    20 °
    pon
    19 °
    uto
    20 °
    sri
    18 °
    čet
    14 °

    Posljednje objavljeno

    Strava u mahali hrastova – Mrš po CIPS (VIDEO)

    Horor je žanr koji istražuje ljudske strahove. Snimio sam jedan od svojih. Ne samo mojih, mislim da...

    Pivić: Privući ćemo investitore, jačati poduzetništvo i vratiti ZEPS (VIDEO)

    Kandidat za gradonačelnika Zenice, univerzitetski profesor Nezir Pivić, u novoj video poruci iznosi planove i mjere iz...

    Apel uglednog epidemiologa: Zaustavite agresivne mjere, uništit ćete društvo!

    Pogledamo li brojke najprije na globalnom, a zatim i na lokalnom nivou - na temelju dostupnih podataka sa Univerziteta John Hopkins -...

    Jupić: ZDK u ponedjeljak dobija 4.500 PCR testova

    Lijepe vijesti stižu iz Zeničko-dobojskog kantona. Naime, kako je potvrdio resorni ministar zdravstva Adnan Jupić, u taj kanton stiže 4.500 PCR testova.