13.2 C
Zenica
More

  Ukupno podjela

  Zenica
  scattered clouds
  13.2 ° C
  13.2 °
  13.2 °
  59 %
  1.3kmh
  36 %
  čet
  18 °
  pet
  26 °
  sub
  27 °
  ned
  30 °
  pon
  23 °
  Nadzorni odbor o radu Upravnog odbora NK Čelika Nadzorni odbor o radu Upravnog odbora NK Čelika

  Nadzorni odbor o radu Upravnog odbora NK Čelika

  Nadzorni odbor o radu Upravnog odbora NK Čelika

  U skladu sa statutom propisanim obavezama Nadzornog odbora, putem kojih smo se kao klupsko tijelo obavezali na transparentnost, ovim putem ćemo izvijestiti članstvo, navijače i cjelokupnu zainteresiranu javnost o aktivnostima i radu NK Čelik Zenica i njegovih organa.

  Budući da na službenoj web stranici kluba nisu dopstupne sve informacije, te da javnost nije upoznata na najbolji način o dešavanjima u klubu, na ovaj način želimo upoznati članove o aktuelnostima u klubu u proteklih nešto više od mjesec dana od kako su, na sjednici Skupštine NK Čelik Zenica, izabrana klupska tijela.

  Nadzorni odbor

  Do sada je Nadzorni odbor održao pet redovnih i jednu vanrednu sjednicu, a na svakoj od njih je bila prisutna većina članova tijela. Održana su i dva sastanka s predsjednikom Upravnog odbora NK Čelik Zenica, gosp. Jasminom Memiševićem. Osim na sjednicama, članovi Nadzornog odbora su u svakodnevnoj komunikaciji i kontaktu što olakšava rad tijela i umanjuje broj sjednica.

  Nadzorni odbor je izabrao predsjednicu, dopredsjednika i zapisničara, te usvojio akte: Poslovnik o radu Nadzornog odbora i Disciplinski pravilnik o članstvu, a do naredne sjednice Skupštine će pripremiti za usvajanje i prijedloge Pravilnika o referendumu, Pravilnika o izborima, Deklaracije o razvojnim ciljevima kluba i Pravilnika o prodaji upravljačkih prava.

  Na prvoj sjednici je tijelo donijelo odluku da će prije svega zastupati interese NK Čelik Zenica i njegovih članova, sprovoditi statutarne obaveze, posebno vršiti kontrolu poslovanja sa težnjom da isto bude zakonito i što racionalnije, te biti na raspolaganju Upravnom odboru za aktivnosti koje su od primarnog značaja za stabilizaciju kluba i povratak u zakonito poslovanje. Također, obzirom da to nije ni u opisu djelovanja Nadzornog odbora, te da nijedan član tijela nije sportski stručnjak, zaključili smo da se nećemo baviti bilo kakvim sportskim pitanjima, niti o njima raspravljati, te da za odluke o sportskom segmentu i sportske rezultate odgovaraju isključivo Upravni odbor i struka.

  Posebno nas raduje predanost i aktivnost svih članova Nadzornog odbora koji su i pored poslovnih i privatnih obaveza redovni na sjednicama, te ispunjavaju i ostale zadatke i operativne aktivnosti tijela.

  Zahtjevi koje je upitio Nadzorni odbor

  Nadzorni odbor je v.d. direktoru Adnanu Nuhagiću uputio dva zahtjeva, od toga jedan koji ukazuje na dokumentaciju koja nije dostavljena po prvom zahtjevu. Prema predsjedniku Upravnog odbora Jasminu Memiševiću, Nadzorni odbor je uputio ukupno pet zahtjeva od čega su dva bila poziv na sastanak, a jedan podsjećanje na zahtjeve koji ranije nisu ispoštovani.

  Ovim putem obavještavamo članove i javnost da su bivši predsjednik Upravnog odbora Selvedin Šatorović, bivši generalni sekretar Tarik Ajanović i koordinator omladinskog pogona Omer Kopić, ispoštovali zadate rokove i podnijeli svoje izvještaje koji će, kao i finansijski izvještaj za protekli period, uskoro biti objavljeni.

  Na sljedećem linku su dostupni svi zahtjevi upućeni od strane NO (LINK).

  Kako je vidljivo, zahtijevali smo isključivo dokumentaciju koja će omogućiti Nadzornom odboru da radi svoj posao, ali i koja će olakšati rad Upravnog odbora i poboljšati kvalitetu rada UO.

  Nažalost, moramo konstatovati da bivši v.d. direktora Adnan Nuhagić nije dostavio kompletnu dokumentaciju (izvještaj o radu, stanje finansijskih obaveza prema igračima i dobavljačima, izvještaj o prodanim ulaznicama na utakmici protiv FK Sarajevo), dok predsjednik Upravnog odbora Jasmin Memišević nije ispunio niti jedan zahtjev Nadzornog odora osim što je organizirao sastanke koje smo zatražili s njim, iako je prilikom same kandidature istakao kako neke od tražene dokumentacije već posjeduje.

  Zbog neispunjenja zahtjeva Nadzorni odbor je bio primoran održati drugi sastanak s gosp. Memiševićem s kojim smo porazgovarali o razlozima nedostavljanja dokumentacije, ali i o ostalim aktuelnostima u klubu.

  Sastanak s predsjednikom Upravnog odbora Jasminom Memiševićem (02.08.2017.)

  Predsjednik Upravnog odbora i članovi Nadzornog odbora su zaključili da je rješavanje pitanja reprograma poreskih obaveza NK Čelik Zenica ključno pitanje za budućnost kluba, te da je to od sada klupski prioritet kojem će se posvetiti puna pažnja.

  Gospodin Memišević je članove Nadzornog odbora izvijestio kako je obavio sastanke s predstavnicima Porezne uprave i Grada Zenice, te je zaključeno da je „realizacija reprograma poreskih dugovanja NK Čelik Zenica izvodiva, ali da Grad Zenica iznalazi modalitete za samu realizaciju“.

  Kako se nakon takvog odgovora ne može napraviti plan za postupanje oko reprograma, Nadzorni odbor je zatražio da klub pošalje zahtjeve za sastanke s Upravnom za indirektno oporezivanje BiH i Poreznom upravom FBiH na kojima će prisustvovati i članovi Nadzornog odbora. Gosp. Memišević je obećao uputiti zahtjeve već dan poslije sastanka, te iste objaviti na klupskim glasilima, međutim to nije realizirano do objave ovog saopštenja, pa je Nadzorni odbor samoinicijativno održao sastanak sa predstavnicima Uprave za indirektno oporezivanje o čijem ishodu je javnost jučer obaviještena.

  Gospodin Memišević je članovima Nadzornog odbora rekao kako je dosadašnji rad u klubu uglavnom posvetio sklapanju igračke križaljke, te da nije imao vremena ni kapaciteta posvetiti se ostalim problemima kojih je svjestan kao što su: reprogram, pregovori s ostalim povjeriocima, angažovanje menadžmenta, akviziranje sponzora, marketinške aktivnosti, transparentnost, vođenje web stranice, itd.

  Očito je da predsjednik kluba nema adekvatnu podršku u postojećem menadžmentu kluba i u ostalim članovima Upravnog odbora kada su u pitanju gore navedene aktivnosti, te smo mu ukazali na to da se pitanje menadžmenta kluba moralo početi rješavati puno ranije kako bi i ostale aktivnosti bile zastupljenje za dobrobit kluba i u interesu njegovih članova.

  Kada su u pitanju nedostavljeni plan rada i finansijski plan, gosp. Memišević je također istakao kako nije imao dovoljno vremena baviti se izradom te dokumentacije, te je zatražio pomoć od članova Nadzornog odbora. Međutim, za izradu kvalitetnih i realno ostvarivih planova rada i finansijskog plana, potrebno je dobiti na uvid sve zatražene ugovore koji su potpisani za vrijeme mandata ovog Upravnog odbor, a predsjednik nam je rekao da su: „ugovori još uvijek u izradi kod tehničke sekretarice, te će biti dostavljeni Nadzornom odboru u najkraćem mogućem roku, čim budu izrađeni“.

  Iako je sastav članova Upravnog odbora brojao pet članova, gosp. Benjamin Terzić je podnio ostavku, dok član Upravnog odbora gosp. Vitomir Paškalj nikada nije ni pristao biti dio ovog Upravnog odbora, te nije aktivan u radu istog. Ostala dva člana, gospoda Miralem Nalić i Amir Merdžić zbog poslovnih obaveza nisu u mogućnosti svakodnevno boraviti na stadionu, ali prema riječima predsjednika „obavljaju svoje zadatke“.

  Ovdje je bitno napomenuti da se predsjednik UO nekoliko puta žalio kako svoje obaveze prema Nadzornom odboru i članovima kluba ne ispunjava jer „ne može sve sam“ i kako za tražene informacije treba više vremena. Kako bi otklonio nedoumice oko sastava i aktivnosti članova Upravnog odbora, Nadzorni odbor je od predsjednika kluba zatražio da mu dostavi zapisnike sa svih do sada održanih sjednica Upravnog odbora, što je predsjednik obećao ispuniti u dogledno vrijeme.

  Na upit o informiranosti javnosti o prodanim ulaznicama za utakmicu protiv FK Sarajevo i prihodu od istih, predsjednik nas je izvijestio kako je naložio v.d. direktoru da se klub oglasi putem zvaničnih glasila, ali kako to nije učinjeno, te da će javnost biti obaviještena dan poslije sastanka, što također nije realizirano.

  Ukazali smo na probleme oko manjka aktivnosti oko akviziranja novih članova, te da bi početkom naredne godine klub mogao ostati bez značajnog broja članova ukoliko se nastavi praksa netransparentnog rada UO. Predsjednik je članove Nadzornog odbora izvijestio kako će klub poraditi na omasovljenju članstva, te da neće doći do osipanja članstva.

  Iako smo i na prvom sastanku s gosp. Memiševićem upozoravali na moguće propuste u organizaciji prve domaće utakmice protiv FK Sarajevo, morali smo primjetiti da su se propusti ipak desili.

  Kao što je javnosti poznato, ekipa je igrala u gostujućim dresovima od prije nekoliko sezona na kojima su imena firmi koje nemaju važeće sponzorske ugovore s klubom. Klubu prijete kazne za nepojavljivanje glavnog trenera na utakmici, obzirom da šef stručnog štaba Kemal Hafizović nema profi licencu, te za postavljanje visokih cijena karata prema gostujućim navijačima. Također, brojači nisu bili u funkciji. Ipak, gosp. Memišević je kazao kako je svjestan propusta, te kako će oni biti otklonjeni do prve naredne domaće utakmice (protiv FK Radnik Bijeljina).

  Što se tiče registracije stranih igrača, Nadzorni odbor je od predsjednika zatražio dostavljanje ugovora i potrebne dokumentacije za sve igrače.

  Na upit članova Nadzornog odbora da im se ustupe pristupni podaci za uređivanje dijela web stranice namjenjenog za Nadzorni odbor, predsjednik kluba je istakao kako nema namjeru da Nadzorni odbor izdaje saopštenja bez prethodne provjere i odobrenja s njegove strane kako bi ocijenio je li sadržaj objektivan, što smatramo uskraćivanjem osnovnih prava na transparentno izvještavanje zbog čega smo se odlučili na pokretanje zvanične Facebook stranice preko koje ćemo ubuduće izvještavati članstvo i javnost o aktivnostima tijela kluba i rada u NK Čelik Zenica.

  Na samom kraju sastanka, predsjednik Memišević je usmeno iznio i kratkoročne planove i ciljeve kluba za vrijeme ovog Upravnog odbora, a najbitnije je da će u narednom periodu Upravni odbor aktivno raditi na angažiranju menadžmenta i marketing službe.

  S obzirom da je reprogram poreskih obaveza postavljen kao prioritet učinit će se sve kako bi se isti realizirao u najkraćem mogućem roku. Upravni odbor će raditi na tome da obezbijediti potrebne finansijske uslove igračima i radnoj zajednici, a na sportskom planu je cilj uhvatiti priključak za ostalim timovima, te u zimskoj pauzi obezbijediti adekvatne i kvalitetne pripreme za igrače.

  Prema riječima predsjednika NK Čelik Zenica, jednogodišnji cilj Upravnog odbora je sprovesti stabilizaciju kluba, potpisati reprogram poreskih dugovanja, osigurati opstanak u Premjer ligi BiH, te obezbijediti normalno funkcionisanje kluba, dok je cilj za narednu sezonu izlazak u Evropska takmičenja.

  Ocjena rada UO i v.d. direktora za period 21.6. – 31.7.2017. godine

  I pored brojnih ukazivanja na hitnost i proceduru oko realizacije reprograma poreskih obaveza NK Čelik Zenica na prvom sastanku s predsjednikom kluba, Upravni odbor nije na adekvatan način pristupio rješavanju ovog ključnog problema za postojanje i budućnost kluba. Smatramo da se u proteklih mjesec dana rada Upravnog odbora nije napravilo gotovo ništa kako bi se potpisao toliko željeni reprogram poreskih obaveza i počelo s njegovim servisiranjem.

  Dosadašnji rad Upravnog odbora se uglavnom sveo na sklapanje igračke križaljke i dovođenje igrača koji u prva tri prvenstvena kola nisu zabili gol niti osvojii ijedan bod, a angažovan je i šef struke koji nema profi licencu i biva odstranjen na tribine jer je neprikladno odjeven.

  Svjesni smo da je Upravni odbor zatekao samo četiri igrača pod ugovorom, ali se za taj period moralo poraditi na angažovanju menadžmenta koji će sprovoditi ostale klupske aktivnosti kao što su marketing, akviziranje sponzora i novih članova, izvještavanje članstva, vođenje web stranice, podizanje atmosfere oko kluba. Kao odgovorne za ove propuste smatramo isključivo Upravni odbor.

  Gospodin Memišević gotovo svakodnevno boravi na stadionu puno radno vrijeme iako nije dužan što je još jedan pokazatelj neophodnosti angažovanja kvalitetnog menadžmenta, ali i nepostojanja operativne podrške od strane ostalih članova (?) Upravnog odbora.

  Finansijska situacija u klubu je i dalje veoma loša, stoga je još veći propust činjenica da Upravni odbor nije izradio budžet kluba niti plan rada, nego se u angažovanje igrača, a odnedavno i menadžmenta pristupilo bez jasne projekcije budžeta i finansijskih mogućnosti kluba što vrlo lako može značiti stvaranje novih obaveza i nova zaduživanja.

  Ovakav dalji rad kluba nije moguć. Rješavanje pitanja reprograma i angažovanje menadžmenta je preduslov za svakodnevno funkcionisanje kluba. Nadzorni odbor će i dalje inzistirati na ispunjenju svojih zahtjeva, te o (ne)provođenju istih transparentno izvještavati članstvo i javnost.

  I dalje, kao i do sada, stojimo na raspolaganju Upravnom odboru za sve aktivnosti koje su u službi rješavanja klupskih prioriteta, a to su u ovom trenutku, prije svega, reprogram, angažovanje menadžmenta, aktivnosti potrebne za vraćanje u zakonito poslovanje, pregovori s povjeriocima koji su blokirali klupske račune, itd.

  U skladu sa statutom propisanim obavezama Nadzornog odbora, putem kojih smo se kao klupsko tijelo obavezali na transparentnost, ovim putem ćemo izvijestiti članstvo, navijače i cjelokupnu zainteresiranu javnost o aktivnostima i radu NK Čelik Zenica i njegovih organa.

  Budući da na službenoj web stranici kluba nisu dopstupne sve informacije, te da javnost nije upoznata na najbolji način o dešavanjima u klubu, na ovaj način želimo upoznati članove o aktuelnostima u klubu u proteklih nešto više od mjesec dana od kako su, na sjednici Skupštine NK Čelik Zenica, izabrana klupska tijela.

  Nadzorni odbor

  Do sada je Nadzorni odbor održao pet redovnih i jednu vanrednu sjednicu, a na svakoj od njih je bila prisutna većina članova tijela. Održana su i dva sastanka s predsjednikom Upravnog odbora NK Čelik Zenica, gosp. Jasminom Memiševićem. Osim na sjednicama, članovi Nadzornog odbora su u svakodnevnoj komunikaciji i kontaktu što olakšava rad tijela i umanjuje broj sjednica.

  Nadzorni odbor je izabrao predsjednicu, dopredsjednika i zapisničara, te usvojio akte: Poslovnik o radu Nadzornog odbora i Disciplinski pravilnik o članstvu, a do naredne sjednice Skupštine će pripremiti za usvajanje i prijedloge Pravilnika o referendumu, Pravilnika o izborima, Deklaracije o razvojnim ciljevima kluba i Pravilnika o prodaji upravljačkih prava.

  Na prvoj sjednici je tijelo donijelo odluku da će prije svega zastupati interese NK Čelik Zenica i njegovih članova, sprovoditi statutarne obaveze, posebno vršiti kontrolu poslovanja sa težnjom da isto bude zakonito i što racionalnije, te biti na raspolaganju Upravnom odboru za aktivnosti koje su od primarnog značaja za stabilizaciju kluba i povratak u zakonito poslovanje. Također, obzirom da to nije ni u opisu djelovanja Nadzornog odbora, te da nijedan član tijela nije sportski stručnjak, zaključili smo da se nećemo baviti bilo kakvim sportskim pitanjima, niti o njima raspravljati, te da za odluke o sportskom segmentu i sportske rezultate odgovaraju isključivo Upravni odbor i struka.

  Posebno nas raduje predanost i aktivnost svih članova Nadzornog odbora koji su i pored poslovnih i privatnih obaveza redovni na sjednicama, te ispunjavaju i ostale zadatke i operativne aktivnosti tijela.

  Zahtjevi koje je upitio Nadzorni odbor

  Nadzorni odbor je v.d. direktoru Adnanu Nuhagiću uputio dva zahtjeva, od toga jedan koji ukazuje na dokumentaciju koja nije dostavljena po prvom zahtjevu. Prema predsjedniku Upravnog odbora Jasminu Memiševiću, Nadzorni odbor je uputio ukupno pet zahtjeva od čega su dva bila poziv na sastanak, a jedan podsjećanje na zahtjeve koji ranije nisu ispoštovani.

  Ovim putem obavještavamo članove i javnost da su bivši predsjednik Upravnog odbora Selvedin Šatorović, bivši generalni sekretar Tarik Ajanović i koordinator omladinskog pogona Omer Kopić, ispoštovali zadate rokove i podnijeli svoje izvještaje koji će, kao i finansijski izvještaj za protekli period, uskoro biti objavljeni.

  Na sljedećem linku su dostupni svi zahtjevi upućeni od strane NO (LINK).

  Kako je vidljivo, zahtijevali smo isključivo dokumentaciju koja će omogućiti Nadzornom odboru da radi svoj posao, ali i koja će olakšati rad Upravnog odbora i poboljšati kvalitetu rada UO.

  Nažalost, moramo konstatovati da bivši v.d. direktora Adnan Nuhagić nije dostavio kompletnu dokumentaciju (izvještaj o radu, stanje finansijskih obaveza prema igračima i dobavljačima, izvještaj o prodanim ulaznicama na utakmici protiv FK Sarajevo), dok predsjednik Upravnog odbora Jasmin Memišević nije ispunio niti jedan zahtjev Nadzornog odora osim što je organizirao sastanke koje smo zatražili s njim, iako je prilikom same kandidature istakao kako neke od tražene dokumentacije već posjeduje.

  Zbog neispunjenja zahtjeva Nadzorni odbor je bio primoran održati drugi sastanak s gosp. Memiševićem s kojim smo porazgovarali o razlozima nedostavljanja dokumentacije, ali i o ostalim aktuelnostima u klubu.

  Sastanak s predsjednikom Upravnog odbora Jasminom Memiševićem (02.08.2017.)

  Predsjednik Upravnog odbora i članovi Nadzornog odbora su zaključili da je rješavanje pitanja reprograma poreskih obaveza NK Čelik Zenica ključno pitanje za budućnost kluba, te da je to od sada klupski prioritet kojem će se posvetiti puna pažnja.

  Gospodin Memišević je članove Nadzornog odbora izvijestio kako je obavio sastanke s predstavnicima Porezne uprave i Grada Zenice, te je zaključeno da je „realizacija reprograma poreskih dugovanja NK Čelik Zenica izvodiva, ali da Grad Zenica iznalazi modalitete za samu realizaciju“.

  Kako se nakon takvog odgovora ne može napraviti plan za postupanje oko reprograma, Nadzorni odbor je zatražio da klub pošalje zahtjeve za sastanke s Upravnom za indirektno oporezivanje BiH i Poreznom upravom FBiH na kojima će prisustvovati i članovi Nadzornog odbora. Gosp. Memišević je obećao uputiti zahtjeve već dan poslije sastanka, te iste objaviti na klupskim glasilima, međutim to nije realizirano do objave ovog saopštenja, pa je Nadzorni odbor samoinicijativno održao sastanak sa predstavnicima Uprave za indirektno oporezivanje o čijem ishodu je javnost jučer obaviještena.

  Gospodin Memišević je članovima Nadzornog odbora rekao kako je dosadašnji rad u klubu uglavnom posvetio sklapanju igračke križaljke, te da nije imao vremena ni kapaciteta posvetiti se ostalim problemima kojih je svjestan kao što su: reprogram, pregovori s ostalim povjeriocima, angažovanje menadžmenta, akviziranje sponzora, marketinške aktivnosti, transparentnost, vođenje web stranice, itd.

  Očito je da predsjednik kluba nema adekvatnu podršku u postojećem menadžmentu kluba i u ostalim članovima Upravnog odbora kada su u pitanju gore navedene aktivnosti, te smo mu ukazali na to da se pitanje menadžmenta kluba moralo početi rješavati puno ranije kako bi i ostale aktivnosti bile zastupljenje za dobrobit kluba i u interesu njegovih članova.

  Kada su u pitanju nedostavljeni plan rada i finansijski plan, gosp. Memišević je također istakao kako nije imao dovoljno vremena baviti se izradom te dokumentacije, te je zatražio pomoć od članova Nadzornog odbora. Međutim, za izradu kvalitetnih i realno ostvarivih planova rada i finansijskog plana, potrebno je dobiti na uvid sve zatražene ugovore koji su potpisani za vrijeme mandata ovog Upravnog odbor, a predsjednik nam je rekao da su: „ugovori još uvijek u izradi kod tehničke sekretarice, te će biti dostavljeni Nadzornom odboru u najkraćem mogućem roku, čim budu izrađeni“.

  Iako je sastav članova Upravnog odbora brojao pet članova, gosp. Benjamin Terzić je podnio ostavku, dok član Upravnog odbora gosp. Vitomir Paškalj nikada nije ni pristao biti dio ovog Upravnog odbora, te nije aktivan u radu istog. Ostala dva člana, gospoda Miralem Nalić i Amir Merdžić zbog poslovnih obaveza nisu u mogućnosti svakodnevno boraviti na stadionu, ali prema riječima predsjednika „obavljaju svoje zadatke“.

  Ovdje je bitno napomenuti da se predsjednik UO nekoliko puta žalio kako svoje obaveze prema Nadzornom odboru i članovima kluba ne ispunjava jer „ne može sve sam“ i kako za tražene informacije treba više vremena. Kako bi otklonio nedoumice oko sastava i aktivnosti članova Upravnog odbora, Nadzorni odbor je od predsjednika kluba zatražio da mu dostavi zapisnike sa svih do sada održanih sjednica Upravnog odbora, što je predsjednik obećao ispuniti u dogledno vrijeme.

  Na upit o informiranosti javnosti o prodanim ulaznicama za utakmicu protiv FK Sarajevo i prihodu od istih, predsjednik nas je izvijestio kako je naložio v.d. direktoru da se klub oglasi putem zvaničnih glasila, ali kako to nije učinjeno, te da će javnost biti obaviještena dan poslije sastanka, što također nije realizirano.

  Ukazali smo na probleme oko manjka aktivnosti oko akviziranja novih članova, te da bi početkom naredne godine klub mogao ostati bez značajnog broja članova ukoliko se nastavi praksa netransparentnog rada UO. Predsjednik je članove Nadzornog odbora izvijestio kako će klub poraditi na omasovljenju članstva, te da neće doći do osipanja članstva.

  Iako smo i na prvom sastanku s gosp. Memiševićem upozoravali na moguće propuste u organizaciji prve domaće utakmice protiv FK Sarajevo, morali smo primjetiti da su se propusti ipak desili.

  Kao što je javnosti poznato, ekipa je igrala u gostujućim dresovima od prije nekoliko sezona na kojima su imena firmi koje nemaju važeće sponzorske ugovore s klubom. Klubu prijete kazne za nepojavljivanje glavnog trenera na utakmici, obzirom da šef stručnog štaba Kemal Hafizović nema profi licencu, te za postavljanje visokih cijena karata prema gostujućim navijačima. Također, brojači nisu bili u funkciji. Ipak, gosp. Memišević je kazao kako je svjestan propusta, te kako će oni biti otklonjeni do prve naredne domaće utakmice (protiv FK Radnik Bijeljina).

  Što se tiče registracije stranih igrača, Nadzorni odbor je od predsjednika zatražio dostavljanje ugovora i potrebne dokumentacije za sve igrače.

  Na upit članova Nadzornog odbora da im se ustupe pristupni podaci za uređivanje dijela web stranice namjenjenog za Nadzorni odbor, predsjednik kluba je istakao kako nema namjeru da Nadzorni odbor izdaje saopštenja bez prethodne provjere i odobrenja s njegove strane kako bi ocijenio je li sadržaj objektivan, što smatramo uskraćivanjem osnovnih prava na transparentno izvještavanje zbog čega smo se odlučili na pokretanje zvanične Facebook stranice preko koje ćemo ubuduće izvještavati članstvo i javnost o aktivnostima tijela kluba i rada u NK Čelik Zenica.

  Na samom kraju sastanka, predsjednik Memišević je usmeno iznio i kratkoročne planove i ciljeve kluba za vrijeme ovog Upravnog odbora, a najbitnije je da će u narednom periodu Upravni odbor aktivno raditi na angažiranju menadžmenta i marketing službe.

  S obzirom da je reprogram poreskih obaveza postavljen kao prioritet učinit će se sve kako bi se isti realizirao u najkraćem mogućem roku. Upravni odbor će raditi na tome da obezbijediti potrebne finansijske uslove igračima i radnoj zajednici, a na sportskom planu je cilj uhvatiti priključak za ostalim timovima, te u zimskoj pauzi obezbijediti adekvatne i kvalitetne pripreme za igrače.

  Prema riječima predsjednika NK Čelik Zenica, jednogodišnji cilj Upravnog odbora je sprovesti stabilizaciju kluba, potpisati reprogram poreskih dugovanja, osigurati opstanak u Premjer ligi BiH, te obezbijediti normalno funkcionisanje kluba, dok je cilj za narednu sezonu izlazak u Evropska takmičenja.

  Ocjena rada UO i v.d. direktora za period 21.6. – 31.7.2017. godine

  I pored brojnih ukazivanja na hitnost i proceduru oko realizacije reprograma poreskih obaveza NK Čelik Zenica na prvom sastanku s predsjednikom kluba, Upravni odbor nije na adekvatan način pristupio rješavanju ovog ključnog problema za postojanje i budućnost kluba. Smatramo da se u proteklih mjesec dana rada Upravnog odbora nije napravilo gotovo ništa kako bi se potpisao toliko željeni reprogram poreskih obaveza i počelo s njegovim servisiranjem.

  Dosadašnji rad Upravnog odbora se uglavnom sveo na sklapanje igračke križaljke i dovođenje igrača koji u prva tri prvenstvena kola nisu zabili gol niti osvojii ijedan bod, a angažovan je i šef struke koji nema profi licencu i biva odstranjen na tribine jer je neprikladno odjeven.

  Svjesni smo da je Upravni odbor zatekao samo četiri igrača pod ugovorom, ali se za taj period moralo poraditi na angažovanju menadžmenta koji će sprovoditi ostale klupske aktivnosti kao što su marketing, akviziranje sponzora i novih članova, izvještavanje članstva, vođenje web stranice, podizanje atmosfere oko kluba. Kao odgovorne za ove propuste smatramo isključivo Upravni odbor.

  Gospodin Memišević gotovo svakodnevno boravi na stadionu puno radno vrijeme iako nije dužan što je još jedan pokazatelj neophodnosti angažovanja kvalitetnog menadžmenta, ali i nepostojanja operativne podrške od strane ostalih članova (?) Upravnog odbora.

  Finansijska situacija u klubu je i dalje veoma loša, stoga je još veći propust činjenica da Upravni odbor nije izradio budžet kluba niti plan rada, nego se u angažovanje igrača, a odnedavno i menadžmenta pristupilo bez jasne projekcije budžeta i finansijskih mogućnosti kluba što vrlo lako može značiti stvaranje novih obaveza i nova zaduživanja.

  Ovakav dalji rad kluba nije moguć. Rješavanje pitanja reprograma i angažovanje menadžmenta je preduslov za svakodnevno funkcionisanje kluba. Nadzorni odbor će i dalje inzistirati na ispunjenju svojih zahtjeva, te o (ne)provođenju istih transparentno izvještavati članstvo i javnost.

  I dalje, kao i do sada, stojimo na raspolaganju Upravnom odboru za sve aktivnosti koje su u službi rješavanja klupskih prioriteta, a to su u ovom trenutku, prije svega, reprogram, angažovanje menadžmenta, aktivnosti potrebne za vraćanje u zakonito poslovanje, pregovori s povjeriocima koji su blokirali klupske račune, itd.

  Nadzorni odbor o radu Upravnog odbora NK Čelika Nadzorni odbor o radu Upravnog odbora NK Čelika
  Nadzorni odbor o radu Upravnog odbora NK Čelika

  Posljednje objavljeno