5.8 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Naučnici objasnili zašto nastaju ugrušci nakon AstraZenecine vakcine

    Naučnici objasnili zašto nastaju ugrušci nakon AstraZenecine vakcine

    Tim istraživača sa Geteovog univerziteta u Frankfurtu riješio je problem nastajanja krvnih ugrušaka nakon primanja AstraZenecine vakcine nakon što je otkrio da su za ovu pojavu odgovorni adenovirusni vektori u vakcinama AstraZeneca i Johnson&Johnson koji se koriste za unošenje proteina koronavirusa u tijelo.

    Naučnici smatraju da bi određenim izmjenama na ovim vakcinama negativna reakcija mogla sasvim da izostane, navodi Financial Times.

    Profesor Rolf Maršalek, rukovodilac tima koji je objavio rezultate istraživanja, objašnjava da je problem u adenovirusnim vektorima koji obje vakcine koriste za unošenje koronavirusa u tijelo.

    Prema tom tumačenju, vakcine šalju spajk (spike) protein u jezgro ćelije, a ne u citoplazmu, u kojoj virus inače proizvodi proteine.

    Kada uđu u ćelijsko jezgro, pojedini dijelovi spajk proteina se spajaju ili razdvajaju, te stvaraju mutirane verzije koje se ne mogu vezati za ćelijsku membranu tamo gdje bi trebalo.

    Ćelije zatim izlučuju mutirane proteine, što podstiče krvne ugruške kod otprilike jedne od 100.000 vakcinisanih osoba.

    S druge strane, vakcine na bazi informacione RNK poput Pfizerove i Modernine isporučuju genski materijal spajk proteina u citoplazmu.

    Ipak, zgrušavanje krvi nakon vakcinisanja AstraZenecom i Johnson&Johnson vrlo je rijetko.

    U Velikoj Britaniji zabilježeno je 309 slučajeva među 33 miliona ljudi vakcinisanih tim vakcinama, kao i 56 smrtnih slučajeva.

    U Evropi su krvni ugrušci nastali kod najmanje 142 osobe od 16 miliona ljudi vakcinisanih tim preparatima.

    Naučnici savjetuju da se pri razvoju vakcine izmijeni redoslijed spajk proteina kako bi se spriječilo razdvajanje.

    Iz kompanije Johnson&Johnson već su stupili u kontakt s istraživačima kako bi zajednički prilagodili ovu vakcinu.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Tim istraživača sa Geteovog univerziteta u Frankfurtu riješio je problem nastajanja krvnih ugrušaka nakon primanja AstraZenecine vakcine nakon što je otkrio da su za ovu pojavu odgovorni adenovirusni vektori u vakcinama AstraZeneca i Johnson&Johnson koji se koriste za unošenje proteina koronavirusa u tijelo.

    Naučnici smatraju da bi određenim izmjenama na ovim vakcinama negativna reakcija mogla sasvim da izostane, navodi Financial Times.

    - Reklama -

    Profesor Rolf Maršalek, rukovodilac tima koji je objavio rezultate istraživanja, objašnjava da je problem u adenovirusnim vektorima koji obje vakcine koriste za unošenje koronavirusa u tijelo.

    - Reklama -

    Prema tom tumačenju, vakcine šalju spajk (spike) protein u jezgro ćelije, a ne u citoplazmu, u kojoj virus inače proizvodi proteine.

    - Reklama -

    Kada uđu u ćelijsko jezgro, pojedini dijelovi spajk proteina se spajaju ili razdvajaju, te stvaraju mutirane verzije koje se ne mogu vezati za ćelijsku membranu tamo gdje bi trebalo.

    Ćelije zatim izlučuju mutirane proteine, što podstiče krvne ugruške kod otprilike jedne od 100.000 vakcinisanih osoba.

    S druge strane, vakcine na bazi informacione RNK poput Pfizerove i Modernine isporučuju genski materijal spajk proteina u citoplazmu.

    Ipak, zgrušavanje krvi nakon vakcinisanja AstraZenecom i Johnson&Johnson vrlo je rijetko.

    U Velikoj Britaniji zabilježeno je 309 slučajeva među 33 miliona ljudi vakcinisanih tim vakcinama, kao i 56 smrtnih slučajeva.

    U Evropi su krvni ugrušci nastali kod najmanje 142 osobe od 16 miliona ljudi vakcinisanih tim preparatima.

    Naučnici savjetuju da se pri razvoju vakcine izmijeni redoslijed spajk proteina kako bi se spriječilo razdvajanje.

    Iz kompanije Johnson&Johnson već su stupili u kontakt s istraživačima kako bi zajednički prilagodili ovu vakcinu.

    Zenica
    broken clouds
    5.8 ° C
    5.8 °
    5.8 °
    91 %
    1.7kmh
    75 %
    pet
    17 °
    sub
    19 °
    ned
    23 °
    pon
    26 °
    uto
    17 °