26.4 C
Zenica
More

  Ukupno podjela

  Posljednje objavljeno

  Nenad Nešić prijavljen Tužilaštvu BiH

  Nenad Nešić prijavljen Tužilaštvu BiH

  Nešić je 22. septembra potpisao sporno rješenje. Osim ministra, prijavljen je i pomoćnik Samir Rizvo. Informacije govore o favoriziranju firme Page koju je osnovao Igor Golijanin, bivši šef Kabineta Dragana Mektića. Kakva je u svemu ovome uloga ICPMD-a?

  Provođenje projekta unapređenja sistema biometrijske indentifikacije stranaca, teškog desetak miliona KM, koji u našoj državi finansira EU, prema informacijama do kojih je došao Fokus, moglo bi prerasti u aferu s obzirom na niz koruptivnih elemenata u cijeloj ovoj priči.

  Kako je potvrđeno za Fokus.ba, Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnesena je krivična prijava na desetak stranica uz priložene dokaze. Također, prijava je proslijeđena i na adrese nekoliko ambasada.

  Prvoprijavljeni je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić piše FOKUS.

  1700838996 Detalj Krivicne Prijave 1 1 1024x699 1
  Krivična prijava protiv ministra Nešića

  Također, prijavljeno je i nekoliko službenika, među kojima je Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti za međunarodnu saradnju.

  Ukidanje radne grupe

  Navedeni projekat provodi se još od 2021, i to u dvije faze, a obje su teške po pet miliona KM. Fokus.ba došao je do niza izjava svjedoka iz više institucija i privatnog sektora, zatim zvaničnih dokumenata i drugih informacija koje ukazuju na kršenje propisa, nezakonite radnje, a u konačnici i na talove.

  U prilog ovim informacijama ide i rješenje koje je 22. septembra ove godine potpisao sam ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

  Nešić je ovim rješenjem stavio van snage raniju odluku o imenovanju radne grupe od devet osoba iz više institucija koje su trebale provesti drugu fazu navedenog projekta. Na čelu te radne grupe nalazio se Novica Koroman, viši stručni saradnik iz Službe za poslove sa strancima BiH.

  Njemu se, prema informacijama koje su  predočene, želi povjeriti ovaj kompleksan posao koji je trebala raditi cijela radna grupa, a s ciljem da se firmi, koja je nakon dva poništena tendera ipak odabrana za ponuđača za nabavku biometrijskog hardvera i softvera u prvoj fazi projekta, povjeri posao i u drugoj fazi.

  1700839292 Rjesenje O Imenovanju Radne Grupe 2 1024x538 1
  Rjesenje o imenovanju Radne grupe i Nešićeva odluka o ukidanju Radne grupe

  Riječ je o firmi Page d.o.o. Istočno Sarajevo, čiji je osnivač Igor Golijanin, bivši šef Kabineta ranijeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

  Golijanin je u dobrim odnosima sa Samirom Rizvom, pomoćnikom ministra sigurnosti za međunarodnu saradnju, a koji je od ranije, još za vrijeme prethodnog ministra sigurnosti Selme Cikotića, preuzeo na sebe implementaciju ovog i niza drugih projekata. Naime, za vrijeme Cikotića kao ministra sigurnosti, Rizvi je povjereno da upravlja i projektima koji su i ingerenciji sektora za azil, imigraciju i IT.

  U više navrata, kao i u slučaju provođenja projekta unapređenja sistema biometrijske indentifikacije stranaca, zaobilaženi su stvarno nadležni sektori u Ministarstvu sigurnosti, i to za azil, imigraciju i IT, pri čemu je grubo prekršen Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta.

  Tvrdnje Vujanovića i Planinića

  Fokus.ba u posjedu je i navoda članova spomenute radne grupe koji su, zbog uočenih koruptivnih radnji, tražili da se izuzmu iz cijele priče. Među njima su bili i Frano Planinić iz Ministarstva vanjskih poslova, kao i Aleksandar Vujanović iz Sektora za IT Ministarstva sigurnosti BiH.

  Obojica su u e-mail prepisci naveli kako su uočili da je kao vanjski ekspert za projekat angažiran uposlenik firme Page zbog čega su tražili ne samo izuzeće već i utvrđivanje zakonitosti u realizaciji ovog tendera.

  Detalj Iz Email Prepiske O Izuzecu Clanova Radne Grupe 1 1024x328 1
  E-mail prepiska o izuzeću članova Radne grupe

  Firma Page d.o.o. iz Istočnog Sarajeva je, kako su novinari portala Fokus.ba naveli, dobila posao na tenderu u prvoj fazi projekta, ali i iz trećeg puta, nakon što je Delegacija EU dva puta poništavala tender. Međutim ova firma, prema informacijama iz Ministarstva sigurnosti BiH, do danas nije u potpunosti isporučila odgovarajuću opremu propisanu prema specifikacijama tendera, tako da prva faza projekta uopće nije ni okončana. Iz Delegacije EU su po pitanju ovog projekta čak dva puta aneksima produžavali tender, što samo po sebi otvara prostor za mahinacije.

  Da je i provođenje prve faze postupka, odnosno sama nabavka hardvera i softvera, bilo  sumnjivo, kako su za Fokus.ba kazali iz nekoliko kompanija, govori činjenica da je dvadesetak dana pred okončanje tenderskog postupka iznenada uveden kriterij koji je automatski izbacio veliki broj ponuđača. Tender je grubo prekršen u dijelu tenderskog postupka u kojem su se davali odgovori na pitanja.

  Kako je navedeno u jednoj od niza žalbi do kojih su novinari portala Fokus.ba došli, a koje su upućene Delegaciji EU u BiH, uveden je zahtjev za tačnost algoritma, i to baziran na podacima iz 2012. godine?! A to je učinjeno, stoji u žalbi, čak nakon roka za postavljanje pitanja. U žalbama niza firmi istaknuto je da je time drastično smanjena konkurencija.

  Punac Nešićevog brata

  Inače, Rizvo je, zajedno s Mlađenom Božovićem, šefom Kabineta ministra Nešića, član Upravnog odbora za IPA specijalne mjere, tijela koje čine predstavnici više bh. i međunarodnih organizacija u BiH, a koje vrši nadzor nad projektima. Obojicu je u ime Ministarstva sigurnosti BiH delegirao Nešić. Božović je, inače, punac Predraga Nešića, brata aktuelnog ministra sigurnosti BiH.

  Novinari portala Fokus.ba su Ministarstvu sigurnosti BiH uputili službeni upit sa setom pitanja o cijelom ovom slučaju, ali im do zaključenja ovog teksta nisu odgovorili. Ukoliko dobiju odgovor, kazali su da će ga objaviti naknadno.

  S druge strane, Igor Golijanin odgovorio je na pitanja Fokusa, potvrdivši da je jedan od osnivača firme Page d.o.o. i da je u dobrim odnosima s Rizvom, te da je s njim dok je bio u Ministarstvu sigurnosti BiH išao i na ljetovanja.

  “S obzirom da od svih zaposlenih i rukodećih službenika ističete gospodina Rizvu, moram istaći da s obzirom da dolazimo iz mjesta u kome se skoro svi poznajemo, većinu zaposlenih sam znao od ranije, školovali smo se zajedno, djeca nam idu u školu, skijali smo i imali smo niz drugih privatnih kontakata, odnosno prije dolaska u Ministarstvo. Što se tiče gospodina Rizve, tačno je što ste naveli da smo, čini mi se 2018. godine, zajedno otišli na skijanje i nekoliko dana na more, za to vam ne treba nikakva dodatna istraga”, rekao je Golijanin za Fokus.

  Kada je riječ o firmi Page d.o.o. koju je osnovao, Golijanin kaže da je ovu firmu 2015. godine napustio te da nije upućen u aktivnosti i projekte koje je realizirala, pa tako ni o aktuelnim. Sada je, kaže, direktor firme PageSolutions Slovenia. No, priznaje da obje firme imaju saradnju.

  “Navedena firma i firma Page d.o.o. imaju ugovor o saradnji po kojem firma PageSolutions Slovenia može prodavati dio proizvoda, odnosno rješenja firme Page d.o.o na teritoriji EU. Što znači da PageSolution Slovenia i Page d.o.o. nemaju nikakav drugi odnos, osim vida zastupništva dijela proizvoda ili rješenja”, ističe Golijanin.

  Samir Rizvo je u odgovoru na naš upit rekao da je državni službenik i da nema ovlaštenje da može komunicirati s medijima bez saglasnosti pretpostavljenih, te da nije u mogućnosti na ovaj način odgovoriti na naša pitanja. 

  “S obzirom da je, kako navodite u Vašem upitu, Tužilaštvu BiH u vezi s Vašim pitanjima podnesena krivična prijava, mislim da bi svako moje izjašnjavanje za medije moglo biti pogrešno shvaćeno od Tužilaštva”, rekao je Rizvo.

  Potez Ambasade Švicarske

  U sklopu priče o koruptivnim aktivnostima niza osoba iz Ministarstva sigurnosti i drugih institucija, a koji se tiču projekata biometrije, potrebno je navesti još jedan primjer iz 2021. godine. Krajem te godine bio je pokrenut projekat koji je finansirala Ambasada Švicarske putem Međunarodnog centra za migracijsku politiku (ICPMD). Riječ je o projektu uspostavljanja sistema za izdavanje biometrijskih boravišnih kartica za strance koji je otkazan nakon utvrđenih koruptivnih radnji.

  Naime, ustanovljeno je da je tada uposlenik jedne firme kreirao tehničku specifikaciju na osnovu koje je njegova firma trebala biti izabrana za najboljeg ponuđača. Nakon što je ovo razotkriveno, provođenje ovog projekta je otkazano. 

  Iz Ambasade Švicarske su za Fokus potvrdili ovu informaciju, kazavši da su, nakon što su utvrđene neregularnosti, odlučili ne samo da prekinu finansiranje ovog već da trajno obustave sve projektne aktivnosti!

  Odgovor Svicarske Ambasade Za Fokus 1 1024x514 1
  Odgovor Švicarske ambasade za Fokus

  Kada je riječ o ICPMD-u, prema našim izvorima, pojedine osobe iz ove organizacije su također bile uključene u provođenje aktuelnog projekta biometrije za strance. Među njima se spominjao Asmir Kedić koji se povezuje s Rizvom, a kojeg je Fokus kontaktirao. Dobili su službeni dogovor od Ureda ICPMD-a u BiH.

  Ističu da konkretno nisu uključeni u projekat unapređenja sistema biometrijske indentifikacije stranaca, ali su potvrdili da je Rizvo, kako navode, jedna od kontakt- tačaka ICPMD-a u državnim institucijama. Navode kako se očekuje da osoblje ICPMD-a koje se delegira radi direktno s njim, a među njima je i Kedić.

  “Napominjemo da je on bio u službi Ministarstva sigurnosti BiH – Službe za poslove sa strancima 14 godina. Razumno je pretpostaviti da održava profesionalne veze s osobljem institucija u kojima je ranije radio. Međutim, tvrdnja o “bliskom prijateljstvu” s gospodinom Rizvom nije tačna. Izričito je naveo da, osim njihovog profesionalnog odnosa, nema bližu vezu s gospodinom Rizvom”, kazali su iz ICPMD-a.

  Kada je riječ o projektu iz 2021. koji je zbog utvrđenih koruptivnih aktivnosti prekinula Ambasada Švicarske, iz ICPMD-a su za Fokus.ba kazali da su projektni zadatak (tehničke specifikacije) za tender razvili i finalizirali u saradnji sa svim korisnicima projekta.

  “Čim smo saznali za angažman kompanije Page, stavili smo projekat na čekanje. Nakon potrebne procjene, Upravni odbor projekta odlučio je da učešće upućenog eksternog stručnjaka nije uticalo na ishod tendera”, kazali su iz ICPMD-a.

  Očitovanje firme Page

  Direktor firme Page Aleksandar Pejičić u izjavi za Fokus.ba, suprotno tvrdnjama ICPMD-a, negira da je ova firma uopće učestvovala na tenderu za projekat iz 2021. koji je finansirala Ambasada Švicarske. 

  On se detaljno osvrnuo na aktuelni projekat unapređenja sistema biometrijske indentifikacije stranaca, negirajući bilo kakve neregularnosti. Kada je riječ o kašnjenju provođenja projekta, ističe da su im uslovi za rad omogućeni tek 14 mjeseci nakon kickoff sastanka, održanog 17. septembra 2021. godine. 

  Tvrdi i da predložena zamjenska oprema neće ugroziti nastavak projekta. S obzirom na obimnost informacije koju je za Fokus.ba predočio, odgovore Pejičića možete pročitati na ovom LINKU.

  Potrebno je napomenuti da, prema informacijama koje su novinari portala Fokus.ba dobili u Ministarstvu sigurnosti, navedeni projekti su samo uvertira za niz onih koji će dalje uslijediti, teških desetine miliona KM, a tiču se biometrije za policijske istrage (AFIS), kao i oblasti zakonskih presretanja komunikacija i sprečavanja pranja novca, a gdje je planirano da određene poslove dobiju firme bliske Miloradu Dodiku.

  Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

  Nešić je 22. septembra potpisao sporno rješenje. Osim ministra, prijavljen je i pomoćnik Samir Rizvo. Informacije govore o favoriziranju firme Page koju je osnovao Igor Golijanin, bivši šef Kabineta Dragana Mektića. Kakva je u svemu ovome uloga ICPMD-a?

  Provođenje projekta unapređenja sistema biometrijske indentifikacije stranaca, teškog desetak miliona KM, koji u našoj državi finansira EU, prema informacijama do kojih je došao Fokus, moglo bi prerasti u aferu s obzirom na niz koruptivnih elemenata u cijeloj ovoj priči.

  - Reklama -

  Kako je potvrđeno za Fokus.ba, Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnesena je krivična prijava na desetak stranica uz priložene dokaze. Također, prijava je proslijeđena i na adrese nekoliko ambasada.

  - Reklama -

  Prvoprijavljeni je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić piše FOKUS.

  - Reklama -
  1700838996 Detalj Krivicne Prijave 1 1 1024x699 1
  Krivična prijava protiv ministra Nešića

  Također, prijavljeno je i nekoliko službenika, među kojima je Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti za međunarodnu saradnju.

  Ukidanje radne grupe

  Navedeni projekat provodi se još od 2021, i to u dvije faze, a obje su teške po pet miliona KM. Fokus.ba došao je do niza izjava svjedoka iz više institucija i privatnog sektora, zatim zvaničnih dokumenata i drugih informacija koje ukazuju na kršenje propisa, nezakonite radnje, a u konačnici i na talove.

  U prilog ovim informacijama ide i rješenje koje je 22. septembra ove godine potpisao sam ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

  Nešić je ovim rješenjem stavio van snage raniju odluku o imenovanju radne grupe od devet osoba iz više institucija koje su trebale provesti drugu fazu navedenog projekta. Na čelu te radne grupe nalazio se Novica Koroman, viši stručni saradnik iz Službe za poslove sa strancima BiH.

  Njemu se, prema informacijama koje su  predočene, želi povjeriti ovaj kompleksan posao koji je trebala raditi cijela radna grupa, a s ciljem da se firmi, koja je nakon dva poništena tendera ipak odabrana za ponuđača za nabavku biometrijskog hardvera i softvera u prvoj fazi projekta, povjeri posao i u drugoj fazi.

  1700839292 Rjesenje O Imenovanju Radne Grupe 2 1024x538 1
  Rjesenje o imenovanju Radne grupe i Nešićeva odluka o ukidanju Radne grupe

  Riječ je o firmi Page d.o.o. Istočno Sarajevo, čiji je osnivač Igor Golijanin, bivši šef Kabineta ranijeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

  Golijanin je u dobrim odnosima sa Samirom Rizvom, pomoćnikom ministra sigurnosti za međunarodnu saradnju, a koji je od ranije, još za vrijeme prethodnog ministra sigurnosti Selme Cikotića, preuzeo na sebe implementaciju ovog i niza drugih projekata. Naime, za vrijeme Cikotića kao ministra sigurnosti, Rizvi je povjereno da upravlja i projektima koji su i ingerenciji sektora za azil, imigraciju i IT.

  U više navrata, kao i u slučaju provođenja projekta unapređenja sistema biometrijske indentifikacije stranaca, zaobilaženi su stvarno nadležni sektori u Ministarstvu sigurnosti, i to za azil, imigraciju i IT, pri čemu je grubo prekršen Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta.

  Tvrdnje Vujanovića i Planinića

  Fokus.ba u posjedu je i navoda članova spomenute radne grupe koji su, zbog uočenih koruptivnih radnji, tražili da se izuzmu iz cijele priče. Među njima su bili i Frano Planinić iz Ministarstva vanjskih poslova, kao i Aleksandar Vujanović iz Sektora za IT Ministarstva sigurnosti BiH.

  Obojica su u e-mail prepisci naveli kako su uočili da je kao vanjski ekspert za projekat angažiran uposlenik firme Page zbog čega su tražili ne samo izuzeće već i utvrđivanje zakonitosti u realizaciji ovog tendera.

  Detalj Iz Email Prepiske O Izuzecu Clanova Radne Grupe 1 1024x328 1
  E-mail prepiska o izuzeću članova Radne grupe

  Firma Page d.o.o. iz Istočnog Sarajeva je, kako su novinari portala Fokus.ba naveli, dobila posao na tenderu u prvoj fazi projekta, ali i iz trećeg puta, nakon što je Delegacija EU dva puta poništavala tender. Međutim ova firma, prema informacijama iz Ministarstva sigurnosti BiH, do danas nije u potpunosti isporučila odgovarajuću opremu propisanu prema specifikacijama tendera, tako da prva faza projekta uopće nije ni okončana. Iz Delegacije EU su po pitanju ovog projekta čak dva puta aneksima produžavali tender, što samo po sebi otvara prostor za mahinacije.

  Da je i provođenje prve faze postupka, odnosno sama nabavka hardvera i softvera, bilo  sumnjivo, kako su za Fokus.ba kazali iz nekoliko kompanija, govori činjenica da je dvadesetak dana pred okončanje tenderskog postupka iznenada uveden kriterij koji je automatski izbacio veliki broj ponuđača. Tender je grubo prekršen u dijelu tenderskog postupka u kojem su se davali odgovori na pitanja.

  Kako je navedeno u jednoj od niza žalbi do kojih su novinari portala Fokus.ba došli, a koje su upućene Delegaciji EU u BiH, uveden je zahtjev za tačnost algoritma, i to baziran na podacima iz 2012. godine?! A to je učinjeno, stoji u žalbi, čak nakon roka za postavljanje pitanja. U žalbama niza firmi istaknuto je da je time drastično smanjena konkurencija.

  Punac Nešićevog brata

  Inače, Rizvo je, zajedno s Mlađenom Božovićem, šefom Kabineta ministra Nešića, član Upravnog odbora za IPA specijalne mjere, tijela koje čine predstavnici više bh. i međunarodnih organizacija u BiH, a koje vrši nadzor nad projektima. Obojicu je u ime Ministarstva sigurnosti BiH delegirao Nešić. Božović je, inače, punac Predraga Nešića, brata aktuelnog ministra sigurnosti BiH.

  Novinari portala Fokus.ba su Ministarstvu sigurnosti BiH uputili službeni upit sa setom pitanja o cijelom ovom slučaju, ali im do zaključenja ovog teksta nisu odgovorili. Ukoliko dobiju odgovor, kazali su da će ga objaviti naknadno.

  S druge strane, Igor Golijanin odgovorio je na pitanja Fokusa, potvrdivši da je jedan od osnivača firme Page d.o.o. i da je u dobrim odnosima s Rizvom, te da je s njim dok je bio u Ministarstvu sigurnosti BiH išao i na ljetovanja.

  “S obzirom da od svih zaposlenih i rukodećih službenika ističete gospodina Rizvu, moram istaći da s obzirom da dolazimo iz mjesta u kome se skoro svi poznajemo, većinu zaposlenih sam znao od ranije, školovali smo se zajedno, djeca nam idu u školu, skijali smo i imali smo niz drugih privatnih kontakata, odnosno prije dolaska u Ministarstvo. Što se tiče gospodina Rizve, tačno je što ste naveli da smo, čini mi se 2018. godine, zajedno otišli na skijanje i nekoliko dana na more, za to vam ne treba nikakva dodatna istraga”, rekao je Golijanin za Fokus.

  Kada je riječ o firmi Page d.o.o. koju je osnovao, Golijanin kaže da je ovu firmu 2015. godine napustio te da nije upućen u aktivnosti i projekte koje je realizirala, pa tako ni o aktuelnim. Sada je, kaže, direktor firme PageSolutions Slovenia. No, priznaje da obje firme imaju saradnju.

  “Navedena firma i firma Page d.o.o. imaju ugovor o saradnji po kojem firma PageSolutions Slovenia može prodavati dio proizvoda, odnosno rješenja firme Page d.o.o na teritoriji EU. Što znači da PageSolution Slovenia i Page d.o.o. nemaju nikakav drugi odnos, osim vida zastupništva dijela proizvoda ili rješenja”, ističe Golijanin.

  Samir Rizvo je u odgovoru na naš upit rekao da je državni službenik i da nema ovlaštenje da može komunicirati s medijima bez saglasnosti pretpostavljenih, te da nije u mogućnosti na ovaj način odgovoriti na naša pitanja. 

  “S obzirom da je, kako navodite u Vašem upitu, Tužilaštvu BiH u vezi s Vašim pitanjima podnesena krivična prijava, mislim da bi svako moje izjašnjavanje za medije moglo biti pogrešno shvaćeno od Tužilaštva”, rekao je Rizvo.

  Potez Ambasade Švicarske

  U sklopu priče o koruptivnim aktivnostima niza osoba iz Ministarstva sigurnosti i drugih institucija, a koji se tiču projekata biometrije, potrebno je navesti još jedan primjer iz 2021. godine. Krajem te godine bio je pokrenut projekat koji je finansirala Ambasada Švicarske putem Međunarodnog centra za migracijsku politiku (ICPMD). Riječ je o projektu uspostavljanja sistema za izdavanje biometrijskih boravišnih kartica za strance koji je otkazan nakon utvrđenih koruptivnih radnji.

  Naime, ustanovljeno je da je tada uposlenik jedne firme kreirao tehničku specifikaciju na osnovu koje je njegova firma trebala biti izabrana za najboljeg ponuđača. Nakon što je ovo razotkriveno, provođenje ovog projekta je otkazano. 

  Iz Ambasade Švicarske su za Fokus potvrdili ovu informaciju, kazavši da su, nakon što su utvrđene neregularnosti, odlučili ne samo da prekinu finansiranje ovog već da trajno obustave sve projektne aktivnosti!

  Odgovor Svicarske Ambasade Za Fokus 1 1024x514 1
  Odgovor Švicarske ambasade za Fokus

  Kada je riječ o ICPMD-u, prema našim izvorima, pojedine osobe iz ove organizacije su također bile uključene u provođenje aktuelnog projekta biometrije za strance. Među njima se spominjao Asmir Kedić koji se povezuje s Rizvom, a kojeg je Fokus kontaktirao. Dobili su službeni dogovor od Ureda ICPMD-a u BiH.

  Ističu da konkretno nisu uključeni u projekat unapređenja sistema biometrijske indentifikacije stranaca, ali su potvrdili da je Rizvo, kako navode, jedna od kontakt- tačaka ICPMD-a u državnim institucijama. Navode kako se očekuje da osoblje ICPMD-a koje se delegira radi direktno s njim, a među njima je i Kedić.

  “Napominjemo da je on bio u službi Ministarstva sigurnosti BiH – Službe za poslove sa strancima 14 godina. Razumno je pretpostaviti da održava profesionalne veze s osobljem institucija u kojima je ranije radio. Međutim, tvrdnja o “bliskom prijateljstvu” s gospodinom Rizvom nije tačna. Izričito je naveo da, osim njihovog profesionalnog odnosa, nema bližu vezu s gospodinom Rizvom”, kazali su iz ICPMD-a.

  Kada je riječ o projektu iz 2021. koji je zbog utvrđenih koruptivnih aktivnosti prekinula Ambasada Švicarske, iz ICPMD-a su za Fokus.ba kazali da su projektni zadatak (tehničke specifikacije) za tender razvili i finalizirali u saradnji sa svim korisnicima projekta.

  “Čim smo saznali za angažman kompanije Page, stavili smo projekat na čekanje. Nakon potrebne procjene, Upravni odbor projekta odlučio je da učešće upućenog eksternog stručnjaka nije uticalo na ishod tendera”, kazali su iz ICPMD-a.

  Očitovanje firme Page

  Direktor firme Page Aleksandar Pejičić u izjavi za Fokus.ba, suprotno tvrdnjama ICPMD-a, negira da je ova firma uopće učestvovala na tenderu za projekat iz 2021. koji je finansirala Ambasada Švicarske. 

  On se detaljno osvrnuo na aktuelni projekat unapređenja sistema biometrijske indentifikacije stranaca, negirajući bilo kakve neregularnosti. Kada je riječ o kašnjenju provođenja projekta, ističe da su im uslovi za rad omogućeni tek 14 mjeseci nakon kickoff sastanka, održanog 17. septembra 2021. godine. 

  Tvrdi i da predložena zamjenska oprema neće ugroziti nastavak projekta. S obzirom na obimnost informacije koju je za Fokus.ba predočio, odgovore Pejičića možete pročitati na ovom LINKU.

  Potrebno je napomenuti da, prema informacijama koje su novinari portala Fokus.ba dobili u Ministarstvu sigurnosti, navedeni projekti su samo uvertira za niz onih koji će dalje uslijediti, teških desetine miliona KM, a tiču se biometrije za policijske istrage (AFIS), kao i oblasti zakonskih presretanja komunikacija i sprečavanja pranja novca, a gdje je planirano da određene poslove dobiju firme bliske Miloradu Dodiku.

  Zenica
  scattered clouds
  26.4 ° C
  26.4 °
  26.4 °
  70 %
  3.5kmh
  28 %
  pet
  21 °
  sub
  31 °
  ned
  32 °
  pon
  30 °
  uto
  28 °