Nije poznata sudbina NK Čelika, dirigovani stečaj ili reprogram duga?

Objavljeno prije 2 godine
Foto: Arhiv

U Velikoj sali Grada Zenice održana je 3. hitna sjednica Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o NK Čeliku, kao i sportu u gradu.

Vijećnicima se ispred Čelika na početku sjednice obratio Tarik Ajanović, tehnički sekretar kluba, kao i jedan od članova NGG-a “Za Čelik”. U svom izlaganju je istakao da je osim potpisivanja reprograma duga, potrebna i odluka Gradskog vijeća da se ‘ide u smjeru da javna preduzeća otpišu svoja potraživanja Čeliku’. Ajanović je istakao da su ukupna dugovanja Čelika između 12 i 14 miliona KM.

Pojedini vijećnici su za govornicom istakli da su za to da se pruži podrška klubu i potpiše reprogram duga, obzirom da je Bilino polje i domaćin Nogometne reprezentacije BiH, što ćemo gašenjem Čelika vjerovatno izgubiti.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je Vijećnicima predložio dvije opcije, ističući da je to ‘političko samoubistvo’. Prva bi opcija bila ‘dirigovani stečaj’, a druga da se potpiše reprogram duga. U slučaju prve, Kasumović je ubijeđen da će Čelik prije ‘izaći u Europu’ i to preko Kupa BiH, obzirom da bi stečajem bio izbačen iz Premijer lige BiH i krenuo od najnižeg ranga takmičenja. Neki od najpoznatijih ovakvih slučajeva se dogodio 2012. godine kada je najtrofejniji nogometni klub u historiji škotskog nogometa Glasgow Rangers službeno bankrotira.

U drugoj opciji Kasumović je naglasio da treba obratiti pažnju kakve su mogućnosti da se pomogne Čeliku, obzirom da Grad nije ni kreditno sposoban, a ne možete biti ni garant u vraćanju duga.

Nakon pauze od 20 minuta i dogovora klubova stranaka, Vijećnici su izglasali prijedlog da će se i u budućnosti pomagati NK Čeliku u ogledanju kroz ustupanje stadiona Bilino polje sa svim poslovnim prostorima NK Čeliku, obezbješivanju sredstava za kvalitetno održavanje travnatog terena, kao i obezbjeđenjem finansijske podrške i uslova za kvalitetan rad svih selekcija i razvoja mlađih uzrasnih kategorija.

Također, konstatovano je da je višegodišnje finansijsko stanje NK Čelika sa nagomilanim obavezama posljedica nedovoljno kvalitetnog i stručnog sportskog menadžmenta i upravljanja klubom, zbog čega je potrebno sagledati postojanje odgovornosti i shodno tome pokrenuti potrebne zakonske procedure. Gradsko vijeće podržava rad trenutne uprave i menadžmenta kluba s ciljem finansijske konsolidacije i reprograma obaveza prema državi i u tom segmentu će dati svoj doprinos kroz ukupne aktivnosti finansiranja sporta.

U zaključku je usvojena i sugestija koja je upućena Upravi i menadžmentu kluba da ulože veće napore s ciljem kvalitetnije organizacije rada i razvoja mlađih kategorija i širenje baze upisom novih članova.

“Šokirani smo gradonačelnikovim prijedlogom jer on znači gašenje kluba jer se dirigovani stečaj može sprovesti samo nad organizacijama koje imaju imovinu. Čelik od imovine ima dresove i lopte, što znači da bi to nad Čelikom značilo gašenje. Također, razočarani smo zaključcima Gradskog vijeća koji faktički nisu riješili ni pokrenuli rješavanje ni jednog problema u klubu”, istakli su iz NGG-a “Za Čelik”. Interesantno da niko iz Uprave kluba nije prisustvovao ovoj sjednici, dok je prisutan bio direktor Adnan Nugahić, koji očigledno u 4 sata, koliko je trajala sjednica, nije imao povoda ni jednu riječ progovoriti za govornicom kako bi se obratio i Vijećnicima i građanima Zenice.

Obzirom da je do 13. maja, krajnjeg roka za potpis reprograma duga sa Poreznom upravom, ostalo još 16 dana, nije poznato hoće li Gradsko vijeće uspjeti do tada ‘posložiti kockice’ da bi se išlo u ovom smjeru, pa bi onda u tom slučaju jedina opcija ostala ‘dirigovani stečaj’.

“Stanje u NK Čelik se pogoršavalo proteklih dvadeset godina i kao odgovoran čovjek, danas sam na Gradskom vijeću rekao da se situacija u klubu može riješiti na dva načina. Žao mi je što su pojedinci pogrešno protumačili moj govor i naprasno zaboravili da sam bio zagovornik promjene Statuta i da sam konkretnim potezima proteklih mjeseci dokazao privrženost NK Čelik. Zahvaljući mojoj odlučnosti, uprkos pritiscima i podizanjem krivičnih prijava od strane onih koji su uništili Čelik, naš klub je došao u priliku da sačuva status premijerligaša i da danas pričamo o reprogramu. Kao gradonačelnik Zenice i navijač Čelika i sada odgovorno tvrdim, da ću učiniti sve što je u skladu sa zakonima i mojim mogućnostima da sačuvamo naš Čelik”, izjavio je Fuad Kasumović.

Više na: https://www.zenit.ba/sutra-tematska-sjednica-gradskog-vijeca-o-nk-celiku/

Posted by RADIO ZENIT on 27. April 2017