Njemačka i dalje protiv privatnog vlasništva klubova: “Mali” nadglasali Bayern i Leipzig

Objavljeno prije 10 mjeseci

Od 36 klubova prve i druge lige, glasovanju su nazočila 34 kluba, a 18 ih je bilo protiv ukidanja tzv. “Regel 50+1”

U Njemačkoj ostaje sve po starom! Od 36 klubova njemačke Bundeslige i druge lige, njih 18 je bilo za zadržavanje postojećeg sustava, tzv. “Regel 50+1”, prema kojem klubovi moraju u Njemačkoj ostati u većinskom vlasništvu navijača.

Devet predstavnika klubova bilo je suzdržano, a u toj skupini bili su i Hertha te Hannover čiji je vlasnik u ratu s vlastitim navijačima jer je bio žestoki zagovaratelj ukidanja postojećeg stanja. Protiv ostanka “50+1” glasovala su četiri kluba, između ostalih Leipzig te velikan Bayern, tri se nisu željela izjasniti dok dva kluba nisu uopće došla na glasovanje (Kaiserslautern, Regensburg).

“Ovo je odličan pokazatelj i jako dobar dan za sve one koji žele dobro nogometu”, poručio je nakon glasovanja predsjednik St. Paulija Andreas Rettig , koji je i stavio ovaj prijedlog na glasovanje.

“Bilo je određenih kontroverzi, ali pronašli smo kompromis. No, ne smijemo sad samo uživati u ovome, potrebno je stvoriti sigurniji zakonski okvir”, dodaje Rettig.

Iako neki njemački mediji spominju ovakav ishod glasovanja kao iznenađujuć, u anketi provedenoj na portalu 11freunde, 16 klubova se izjasnilo za ostanak “50+1”, a pravila 36 klubova prve i druge njemačke lige kažu da se rasprava ne može ni pokrenuti ako je 13 klubova protiv.

Inicijativu za ostanak postojećeg sustava potpisalo je 155 njemačkih klubova te više od 3000 fan klubova, a peticiju su navijači uručili predsjedniku Njemačkog nogometnog saveza Reinhardu Rauballu uoči početka sastanka klubova i glasovanja.

Ova odluka udarac je stranim investitorima koji su vidjeli svoj interes u ulaganju u njemačke klubove, ali i velika pobjeda hiljade navijača koji već duže vrijeme protestuju protiv ukidanja Regela 50+1.