Njemački VW spreman proizoditi električne automobile

Objavljeno prije 6 mjeseci

Njemački automobilski gigant Volkswagen objavio je kako bi mogao napraviti do 50 miliona električnih automobila na svojoj novoj platformi električnih vozila te kako provjerava prilike širenja svoje proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama, kazao je izvršni direktor VW-a Herbert Diess za Automotive News, prenosi Reuters.

“Uspostavili smo pogon u Chattanoogi i uvijek imamo ideju kako da ga povećamo. Taj pogon je i dalje premalen i razmatramo razne opcije”, istakao je on.

Diess je dodao kako Volkswagen i Ford razmatraju područja širenja saradnje, ponajviše u sferi privrednih vozila.

Jedan od čelnika VW-a ističe kako je njemački koncern otvoren za izdavanja licenci za svoju platformu električnog vozila MEB drugim proizvođačima.

Dogovorene baterije

Diess je istakao kako bi Volkswagen mogao kroz svoje brendove širom svijeta proizvoditi 50 miliona električnih vozila, počev od 2020. godine, te kako ima sporazume oko dobijanja baterija potrebnih za ta vozila.

Tokom prošle godine grupacija Volkswagen je prodala 10,7 miliona vozila, navodi Reuters.

Njemačka kompanija snažno investira u polje razvoja električnih vozila, u pokušaju obnove svoje reputacije, poljuljane nakon skandala s namještenim rezultatima testova dizelskih motora u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je VW koštao milijarde dolara.