Novi bilans žrtava u požarima u Kaliforniji

Objavljeno prije 6 mjeseci

Vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama nastavljaju potragu za posmrtnim ostacima žrtava razornih požara u Californiji. Prema zvaničnim podacima broj mrtvih u požarima porastao je na 56 ljudi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Požar je u sjevernoj Californiji spalio više od 9.000 objekata, a i dalje je prijetnja za još 15.500, dok se hiljade vatrogasaca bore da zaustave vatrenu stihiju. Prema izvještajima zvaničnika, najmanje 130 ljudi se vodi kao nestali.

Požar je uništio grad Paradise, koji su obišli Brock Long, administrator Federalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA) i sekretar za unutrašnje poslove Ryan Zinke.

Zinke je kazao je da je požar najgori koji je ikada u životu vidio, naglasivši da je nivo razaranja opasan za opstanak zajednice.

“Sada stvarno nije vrijeme da upiremo prstom u nekoga. Postoji mnogo razloga zbog kojih se ovakvi katastrofalni požari dešavaju, ali svakako moramo biti veoma pametni kao Amerikanci i moramo zajedno da se izvučemo i učinimo sve da zajednice poput Whiskeytowna, Yosemitea, Paradisea ne budu potpuno razorene. Ovo je zaista razarajuća tragedija“, rekao je Zinke.

Zvaničnici i stanovnici Paradisea sada pokušavaju da utvrde da li vrijedi obnavljati objekte koji su izgorjeli. Pred njima je težak zadatak gotovo potpune obnove grada. Uzroci požara još uvijek nisu otkriveni.