Novoizabrano Predsjedništvo BiH preuzelo dužnost

Objavljeno prije 5 mjeseci

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Šefik Džaferović iz reda bošnjačkog naroda, Milorad Dodik iz reda srpskog naroda i Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda – položili su u utorak zakletvu i preuzeli dužnost u naredne četiri godine, kao sedmi saziv državnog Predsjedništva.

Za vrijeme konstitutivne sjednice novoizabrani članovi Predsjedništva prihvatili su dužnost te izgovorili svečanu zakletvu u prisustvu članova Predsjedništva iz ranijeg saziva.

No, primopredaji dužnosti nije prisustvovao Dragan Čović, dosadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda.

“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”, tekst je zakletve koju su potvrdili i potpisali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Predsjedanje u novom sazivu Predsjedništva Bosne i Hercegovine po automatizmu preuzima član prema slijedu rotacije predsjedanja prethodnog saziva, ukoliko članovi konsenzusom ne odluče drugačije.

Prvih osam mjeseci predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine u novom sazivu bit će Milorad Dodik.

Novoizabrani član bh. Predsjedništva iz reda srpskog naroda izrazio je želju da prije polaganja zakletve u Sarajevu posebnu zakletvu položi pred Narodnom skupštinom bh. entiteta Republika Srpska, što je i učinio na konstituirajućoj sjednici parlamenta održanoj u ponedjeljak u Banjoj Luci.