16.8 C
Zenica
Utorak, Juni 18, 2019

Ukupno podjela

Održan Duh Asiza u Zenici, “Zenička povelja Mira” uručena Kenanu Hodžiću (FOTO)

Održan Duh Asiza u Zenici, “Zenička povelja Mira” uručena Kenanu Hodžiću (FOTO)

I ove godine 25.10.2017. u zeničkoj crkvi svetoga Ilije Proroka, Odbor za međureligijsku saradnju grada Zenice organizovao je međureligijsku manifestaciju “Duh Asiza”.

Manifestacija, koja je ove godine organizovana uz podršku Grada okupila je veliki broj uzvanika iz ambasada, međunarodnih i domaćih organizacija, mirovnih misija i vjerskih zajednica. Pored gradonačelnika Zenice, predsjedavajućih gradske i kantonalne skupštine, zastupnika, vijećnika, prisutni su bili gosti iz petnaest gradova širom naše zemlje.

Bogat program činili su članovi Muzičkih sastava “Novo Nebo” i “Katera”, hora bogoslovije “Svetog Petra Dabrobosankoga”, hora “En Nahl”, hora “Željezara”, VIS “Jukić”, te hora Osnovne Muzičke škole, a učestvovali su i glumci BNP-a Faketa Salihbegović-Avdagić i Mugdim Avdagić.

Na početku prisutnima su se obratili u ime Odbora predsjedavajući vlč. Vlatko Rosić a u ime župne zajednice fra Zdravko Anđić. “Svjedočeći i živeći ‘Asišku logiku’ i mi se svake godine okupljamo zajedno da pjevajući i moleći zavapimo jednome Bogu za mir, slogu, ljubav i zajedništvo svih naroda na zemlji.”

Dodjeljeno je tradicionalno priznanje koje su ustanovile vjerske zajednice i crkve Zenice kao najveće priznanje zeničkog Odbora – “Zenička povelja mira” koju je ove godine dobio sekretar Kenan Hodžić, za sedmogodišnji angažman i promociju Zenice kao grada međureligijskog dijaloga. U svome obraćanju gosp. Hodžić je između ostaloga kazao:”Odbor za međureligijsku saradnju u našem gradu rodio se kao izvorna želja nas Zeničana da idemo putem budućnosti, i to svijetlije i radosnije. Sedmu godinu koračamo tom cestom, na njoj ima mnogo krivina i slabo je popločana ta cesta… ima dočim na njoj i ljubavi, sreće, osmijeha ali i bola, patnje, ljutnje…”

Ove godine Duh Asiza u Zenicu je stigao sa viješću – ZAVOLI! Ne živi egoistički, nego ZAVOLI, čovjeka u sebi i ljude oko sebe!

Više na: https://www.zenit.ba/odrzan-duh-asiza-u-zenici-zenicka-povelja-mira-urucena-kenanu-hodzicu-foto/

Posted by RADIO ZENIT on 26. listopada 2017

Zenica
scattered clouds
16.8 ° C
17 °
16.7 °
88 %
0.5kmh
40 %
uto
23 °
sri
25 °
čet
26 °
pet
29 °
sub
26 °

Posljednje objavljeno