14 C
Zenica
Srijeda, Oktobar 16, 2019

Ukupno podjela

Održana 37. sjednica Skupštine ZDK, data podrška projektu Plava voda

Održana 37. sjednica Skupštine ZDK, data podrška projektu Plava voda

Održana 37. sjednica Skupštine ZDK, data podrška projektu Plava voda

Dana 30.01.2017. godine zasjedala je Skupština Zeničko-dobojskog kantona. Prije samog usvajanja dnevnog reda poslanici u Skupštini su prihvatili da Prijedlog Zakona o radu Zeničko-dobojskog kantona bude razmatran i donesen po skraćenom postupku. Nakon obimne rasprave o dnevnom redu, dnevni red kojeg je predložio Kolegij Skupštine nije dobio potrebnu podršku većine poslanika u Skupštini. Predsjedavajuća je potom stavila na izjašnjavanje Skupštini dnevni red sa izmjenom koja se odnosila na „Razmatranje mogućnosti za iznalaženje načina za obezbjeđivanje dodatnih novčanih sredstva od strane Zeničko-dobojskog kantona za sufinansiranje Projekta Regionalnog vodovoda “Plava voda” d.o.o. Travnik“. Skupština je potom usvojila ovako izmijenjeni dnevni red 37. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona za koji je utvrđeno razmatranje devet tačaka.

Na svom 37. zasjedanju Skupština je prihvatila Nacrt Zakona o osnovnoj školi i Nacrt zakona o srednjoj školi. Prihvatanju ova dva Nacrta Zakona je predhodila obimna rasprava poslanika u Skupštini. Oba Nacrta Zakona se upućuju u javnu raspravu u Grad Zenicu i sve općine Zeničko-dobojskog kantona sa rokom za provođenje javne rasprave od 30 dana.

Na ovoj sjednici Skupština je utvrdila dva mišljenja u okviru procedure za donošenje zakona na nivou Federacije Bosne i Hercegovine koja će biti proslijeđena nadležnom federalnom ministarstvu radi provođenja daljnje propisane procedure za donošenje zakona na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Skupština je prvo utvrdila mišljenje povodom dostavljenog Prednacrta Zakona o štrajku u Federaciji Bosne i Hercegovine, a potom i mišljenje povodom Prednacrta Zakona o mirnom rješavanju radnih sporova. Mišljenja Skupštine Kantona u vezi ovih prednacrta zakona su utvrđena uvažavajući, predhodno data mišljenja resornog kantonalnog ministarstava koja je prihvatila Vlada Kantona, a koja su i sastavni dijelovi mišljenja koja je uvtrdila i Skupština Kantona.

U nastavku rada Skupština je u skraćenom postupku donijela i Zakon o radu Zeničko-dobojskog kantona, a potom je razmatrana šesta tačka dnevnog reda, koja se odnosila na „Razmatranje mogućnosti za iznalaženje načina za obezbjeđivanje dodatnih novčanih sredstva od strane Zeničko-dobojskog kantona za sufinansiranje Projekta Regionalnog vodovoda “Plava voda” d.o.o. Travnik“. Diskusija i rasprava po ovoj tački je bila dugotrajna i obimna, a svi diskutanti su bezrezervno dali podršku za iznalaženje mogućnosti nastavka realizacije projekta „Plava voda“. U konačnici je usvojen i Zaključak kojim se obavezuje rukovodstvo Skupštine da u što kraćem roku organizuje zajednički sastanak sa predstavnicima Vlade Zeničko-dobojskog kantona, gradske uprave Zenica, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), JP Regionalni Vodovod “Plava voda” d.o.o. Travnik i Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, na kome treba da iznađu zakonito rješenje za nastavak realizacije već podržanog Projekta “Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda“ i shodno tome predlože rješenja Skupštini. Nakon ove tačke zasjedanje sjednica je prekinuta, a Kolegij Skupštine će u skladu sa Poslovnikom donijeti odluku o datumu nastavka 37. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Stručna služba Skupštine ZDK

Održana 37. sjednica Skupštine ZDK, data podrška projektu Plava voda
Zenica
clear sky
14 ° C
14 °
14 °
82 %
1kmh
0 %
sri
13 °
čet
21 °
pet
21 °
sub
21 °
ned
21 °
Održana 37. sjednica Skupštine ZDK, data podrška projektu Plava voda

Posljednje objavljeno